Със заема от 1 млрд. искат да се разплатят с близки фирми!

Мартин Димитров: Има опасност кредитният рейтинг на BG да се влоши
Обновена: 23 юли 2013 11:19 | 23 юли 2013 09:38,
158
Със заема от 1 млрд. искат да се разплатят с близки фирми!
Снимка: Bulgaria On Air

Управляващите искат да си купят време със заема от един милиард лева, за да може да се разплатят с близките до тях фирми, а това не е полезно за държавата, каза в ефира на Bulgaria On Air бившият лидер на СДС Мартин Димитров.

Според него актуализацията на бюджета е абсолютно ненужна: „Тази стъпка означава, че правителството не може да се справи с бюджета. За месец май фискалният резерв е 5,8 млрд. лева и беше отчетен излишък от малко над 300 млн. лева – необходимост от заем не съществува“.

„Ако икономика се развива по този начин, то Гърция нямаше да е в тази ситуация“, каза той и посочи, че сме застрашени от влошаване на кредитния рейтинг и финансовата ситуация в България, и от скок в лихвените нива.

„Искаме президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху актуализацията на бюджета, защото няма икономист извън парламента, който да подкрепя това решение. Ако той го направи, то това ще означава, че ще са необходими 121 депутати, за да бъде приет след това, а БСП и ДПС няма да успеят сами“, коментира Димитров.

„Не е нормално, както и другите закони, около 70-80 души да гласуват подобна стъпка, за която децата ни и всички ние да плащаме“, посочи той.

По думите му сценарият без актуализацията не е толкова страшен. „Заложеният бюджет е изпълним, почти нямаше популистки разходи от служебното правителство. Нищо лошо няма да се случи“, каза икономистът.

„Всяко ново правителство се ползва с доверието на гражданите в началото. Това обаче го проигра много бързо. През август не трябва да си взимат почивка, а да се гласуват промените в Изборния кодекс и да се насрочат избори“, коментира той.

На въпрос дали ще има алтернатива за българите, Димитров беше категоричен: „Да, ще има. Реформаторският блок е опит за такава алтернатива, а е възможно част от протестиращите да сформират такава“.

„Резултатите от следващите избори ще бъдат различни от досегашните. Ще има голяма промяна, гласовете на БСП ще паднат драстично. Мисля, че има голяма ниша за нови десни партии, включително и за реформаторския блок“, смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
1
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Със заема от 1 млрд. искат да се разплатят с близки фирми! При СДС как беше?...Кланът на мафията около Станишев цака другите кланове. Така бе и при Борисов, при Костов, при всеки взел властта - измамвайки народа. Капитализъм, дами и господа...
84
0
 
0
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Някой друг,Нищо лично, ама, според Вас, Тиквич трябва да ми каже, че на мен не ми харесва да хрантутя мангалята? Интересна логика.
83
1
 
0
 
! Отговори
Някой друг преди 10 години
До Анонимен (88)Да приемем, че съм ***!
82
1
 
4
 
! Отговори
Някой друг преди 10 години
До Kaleko Aleko"Нещо ми подсказва", че това "нещо, което ти подсказва" е Бойко Борисов.
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Някой другТи *** ли си?Нали този заем все някога и от някой трябва да се изплати.Според теб кой ще плаща? Орешарски, Станишев, Доган, Черепа...?Ако не можеш да познаеш да тикажа - Ще го плащат хората и фирмите които реално работят и си плащат данъците съвестно.Аз не съм съгласен да се взима заем за да се плащат социални на *** и *** които нямат и един ден трудов стаж а аз през това време да се гърча по 12 часа на ден за да им го изплащам. Това правителство трябва да си ходи
80
5
 
1
 
! Отговори
Някой друг преди 10 години
Апропо, според мен проблемът на Мартин Димитров не е в начина на разсъждение, а във фактите, на които се основава разсъждението - не може да си измисляш фактите и да очакваш да се получи истина. Той къде разбрал, къде недоразбрал и къде си доизмислил и прави генерални заключения!
79
3
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Бат'Хайде-е-еее, още един ГЕРБ-теолог....
78
0
 
6
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Ами, г-н Някой друг, нека си говорим :)В момента България няма ресурс за социална политика. Не сме Холандия или Германия. Писна ми да хрантутя ***, но нещо ми подсказва, че БСП ще е последната партия, която ще им резне хранилката.
77
2
 
0
 
! Отговори
Croki_Gena преди 10 години
Млъкни, бе некадърник!!! Съсипа най-голямата дясна партия, седнал акъл да дава! Скрий се някъде, харчи си парите и не овонявай нета с присъствието си!
76
2
 
1
 
! Отговори
Някой друг преди 10 години
До Kaleko AlekoАйде пак "мантри". Да слезем на земята, моля и да си говорим за реални неща, не за предположения из форумите и партийните централи, живота е много по - многолик.
75
0
 
3
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
И още нещо: вчера финансовият министър каза, че пари за социални дейности няма. И надали ще има. Не се очаква увеличение на МРЗ и пенсиите.Е, за какво е този заем тогава?
74
4
 
3
 
! Отговори
Някой друг преди 10 години
До graywatchРазбирам, че си объркан! Разбирам, че е трудно, от позицията на ГЕРБ - ер, който си мисли, че природните, Господните и човешките закони са писани за него лично, да разбереш, че държавата - това са нейните граждани. Предполагам е трудно да схванеш, че като майките не раждат, като децата не ходят на училище и като пенсионерите не взимат пенсии, то няма да има кой да ти изкарва БВП - то, защото всичките десни сте спецове по орязването на разходи, ама не ви виждам да имате идеи за изка
73
0
 
4
 
! Отговори
Бат' преди 10 години
До rumen221Руменчо , ще спреш ли да ни натрапваш отчетливата си (социалистическа) неграмотност!
72
0
 
3
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Някой друг,Точно това правителство няма да направи нещо такова, защото ще си загуби електората :) Ако резнат хранилката на ***, БСП на следващите избори няма да вземе толкова депутати посмъртно :)
71
3
 
5
 
! Отговори
diogen преди 10 години
Комунистите и турците искат да крадат! От нас - българските граждани.
70
0
 
0
 
! Отговори
Някой друг преди 10 години
До Kaleko AlekoДа променим порочната практика, а не разбирането за социалната функция на държавата, а?!
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Организира снабдяването на нелегалните с оръжие, документи и квартири, за което е арестуван през март 1942 г. На 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер разстрелян, заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов и др. (общо 12 души) на Гарнизонното стрелбище в София. Молбата на Вапцаров за помилване е представена на Борис III, но тя е отклонена.
68
2
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Dan,- Виждам че си грамотен, но започни с азбуката - прочети фундаменталния труд - "Произход и същност на Държавата"...!Там ще намериш отговорите на въпросите си....
67
2
 
4
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Някой друг,На теория няма нищо лошо.На практика, премиерът твърди, че пари няма, но ще се води социална политика. Да не говорим, че и аз, и вие знаем кой обикновено е най-облагодетелстван от това - етноса на Бат' Сали.
66
3
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До graywatchВъпреки, че си ГЕРБ-СДС теолаг, ще ти отговоря1. законо вървеше заедно с Енергийна стратеги, в която пишеше кога и по колко ВИЕ да се пуснат и гоято ГЕРБ брутално превиши 10 пъти2. Сделките са нормални - ДА но по последния евро-регламент Държавата и Общините СА ДРЪЖНИ да се разпращан за 30 дни, а не с 10 г- закъснение...!!!3. Ами - виж защо е създаден резерва въобще...4. Парите не са само за детски и социални помощи, но когато закон го заповядва... ще се изпълнява...!.