Няма цел, която да оправдава насилието!

Имаше ли грешки снощи, има ли виновни, пита Плевнелиев
Обновена: 24 юли 2013 16:44 | 24 юли 2013 16:44, Веселина Йорданова
126
Няма цел, която да оправдава насилието!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото

Президентът Росен Плевнелиев призова за национално отговорен подход в изявление по повод събитията около сградата на парламента снощи.

„Апелирам към политическите партии, представени в парламента, да потърсим пътища за излизане от тежката ситуация. Самоцелната конфронтация и реваншизмът могат да застрашат сигурността в страната“, категоричен е държавният глава.

Още по темата
Плевнелиев напомня, че с поведението си политическите сили и всички ние допринасяме за разрешаването или за задълбочаването на кризата в страната, а протестите са функция от нея. „За съжаление дори и днес забелязвам по-скоро опити за прехвърляне на отговорността, за взаимни обвинения. Готов съм да съдействам на всяко усилие за извеждане на страната от тежката ситуация, в която се намираме“, декларира президентът.

Президентът отново призова да бъде съхранен толерантният характер на протестите, да се запази редът и гражданският мир. „Снощи обаче станахме свидетели на сцени, които са несъвместими с един демократичен протест - блокирано Народно събрание, барикади в центъра на София, разрушени улици и тротоари. Искам да изразя категоричното си убеждение, че няма цел, която да оправдава насилието“, посочва държавният глава.

Плевнелиев призовава органите на реда да преценяват внимателно своите действия и да се въздържат от такива, които биха могли да доведат до нагнетяване на напрежението.

„Очаквам от правителството да ни запознае със своя анализ, да посочи какво породи снощните сцени пред парламента, има ли грешни решения, има ли виновни и кои са те. Ако има агресивни групи, провокиращи протеста към насилие – да бъдат посочени и подведени под отговорност, съгласно правилата и закона, а спрямо мирно изразяващите своята позиция граждани да се запази това поведение на охраняващите полицаи, което наблюдавахме досега“, настоява президентът.

В изявлението си той посочва, че на свикания от него Консултативен съвет за национална сигурност по време на февруарските протести и криза се е състоял конструктивен политически дебат и са взети важни решения. На последния КСНС, проведен преди дни също в ситуация на протести и на криза, не видяхме подобен подход, заявява Плевнелиев, който изразява готовност да свика Съвета по всяко време.

Държавният глава обаче напомня, че КСНС „не е самоцелно упражнение по политическа конфронтация, а инструмент за постигане на съгласие и за разрешаване на кризи на най-високо политическо ниво“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
7
 
! Отговори
-12 преди 10 години
Именно! С каква цел се свикват три комисии в НС точно за началото на протеста? С каква цел жандармерията точно тогава идва с маски, щитове, каски и електрошокови палки? С каква цел се разкопчаха металните заграждения точно след 22 часа? С каква цел се извежда белия автобус точно през най-плътната маса хора?
35
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лигльото какво се пъне, като се махне правителството, той е на ред.Между другото Плевналиев е типичен пример за олигарх - човек който се е занимавал с бизнес, след което си е купил политически пост.
34
3
 
14
 
! Отговори
nikolaberti преди 10 години
За какво насилие говори тоя мазохист,ми тия *** хвърлят по полициите камъни и бутилки и те какво да им се кланят ли,*** *** кух.
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***!
32
4
 
22
 
! Отговори
boyanmw преди 10 години
Г-це президент, интелигентните протестиращи са перманентно пияни. Наблягат на долнокачествена бира в пластм. шишета. Дали така изглеждат по- интелигентни?Осигурете бира за наливащите се протестиращи, отпуснете няколко цистерни, сигурно в държавния резерв има... Моля ви се, г-це президент.
31
11
 
6
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До ГРЕГА най-добре това правителство да се премести направо в Москва при работодателите си
30
3
 
18
 
! Отговори
Атлет преди 10 години
Росен не прави достатъчно за народа. Гледа да угоди на големите в държавата, но не и на обикновените хора в страната. Пренебрегва ги, но забравя че именно те го избраха за президент. Един ден да не се чуди защо симпатиите на хората намаляват към него.
29
3
 
15
 
! Отговори
БАРАБАТА преди 10 години
ИМА ИМА ЦЕЛ НЕ СЕ ПРАВИ НА ОХАПАН ЕЙ БУХАЛ ПЛАШЛИВ Я ПИТАЙ Б.Б. КОЛКО ВРЕМЕ ПЛАЩА И ВЕЧЕ Е НЕРВЕН ЧЕ ТОВА ПРАВИТЕСТВО НЕ ПАДА НИЩО ТОЙ ИМА ПАРИ НЕКА ДА ПЛАЩА
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, ама от друга страна другарите от Позитано 20 твърдят: Всички средства, за да задържим властта!
27
4
 
24
 
! Отговори
radioprestilka преди 10 години
Господин Президент Вие дадохте тон за песен, това са Умните, Интелигентните и красиво протестиращи на които много се радвате! Същите тези хора сътвориха такива неща, че пред тях Волен Сидеров и Атака може да ги смятате за девици направо! Същите тези да не изброявам епитетите с които ги рисувате, реабилитираха Волен Сидеров, едва ли не като спасител на нацията! Посипете си главата с пепел и поискайте прошка за минали думи, изречени от Вас! Апропо май вече никой не Ви разпознава като Мдератор!
26
3
 
16
 
! Отговори
косинус преди 10 години
Тоя Плевнята е такъв Путляк че не мога да го гледам ... дайта да блокираме и президенството !!!
25
4
 
19
 
! Отговори
-10 преди 10 години
Именно! С каква цел протестиращите хвърляха камъни и бутилки?
24
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просяците тръгнаха срещу протестиращите за да защитават хрантутниците.
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На лозунги е много добър г-н ПРЕЗИДЕНТА.А защо подклажда протестите,като се изказва в тяхна подкрепа.Нещо симпатичните протести се превръщат в заплаха за обществения мир.Кога ще събере заедно ръководствата на парламентарните партии и ще обсъдят обществено-полити ческата обстановка,основните проблеми за решаване и техните решения.Като знаем първото служебно правителство на ПРЕЗИДЕНТА и какви спорни избори направи( в интерес и полза на една политическа групировка), съм пълен песимист за ползата от второто служебно правител- стово и в способността му да подготви и направи свободни и ЧЕСТНИ избор
22
7
 
8
 
! Отговори
Сотир преди 10 години
без бой няма победа !Средно положение няма
21
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президенте "наш", ти защо не излезе лично да усмиряваш твоите "симпатични мирни протестиращи", които толкова ти харесват, а? Защо всеки трети там беше с бутилка бира в ръка? Какво разгневи толкова симпатичните протестиращи, та замерваха непрестанно полицията и депутатите в автобуса с камъни? Нямаш отговор, нали - но кой ли вярва на докарания наивен поглед и интонация.
20
4
 
26
 
! Отговори
ГРЕГ преди 10 години
До кога ще търпим софийските безделници да вилнеят?Ние в България искаме да видим резултати от работата на ТОВА правителство! Плювко,аз не съм гласувал за теб и въпреки това съм принуден да те търпя/тебе и офшорките ти/.Предлагам Парламента да се премести от София в някъде в България напр.В.Търново,за да си върши работата!
19
22
 
7
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Г-н президент наложете вето на изедническия заем.
18
5
 
31
 
! Отговори
xqzt преди 10 години
Не искам да си говоря повече с теб, Росене. Переш ми пари, а после изнасяш лекции на темата за морала. Сърдит съм ти.
17
5
 
18
 
! Отговори
rabat преди 10 години
До renaЧе е женчо ,две думи няма.Не мисли обаче че по начина по който се изказваш,ще промениш мнението на целия народ ,а не на 1,2 хиляди софиянци,че същия е *** на Б.Б.и олигарсите.Човека си защитава интересите,иначе ще се разкрият далаверите му с офшорките.Мила ,вие от площада където се представяте за умни-сте толкова прозрачни,че чак ми става смешно.