Няма цел, която да оправдава насилието!

Имаше ли грешки снощи, има ли виновни, пита Плевнелиев
Обновена: 24 юли 2013 16:44 | 24 юли 2013 16:44, Веселина Йорданова
126
Няма цел, която да оправдава насилието!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото

Президентът Росен Плевнелиев призова за национално отговорен подход в изявление по повод събитията около сградата на парламента снощи.

„Апелирам към политическите партии, представени в парламента, да потърсим пътища за излизане от тежката ситуация. Самоцелната конфронтация и реваншизмът могат да застрашат сигурността в страната“, категоричен е държавният глава.

Още по темата
Плевнелиев напомня, че с поведението си политическите сили и всички ние допринасяме за разрешаването или за задълбочаването на кризата в страната, а протестите са функция от нея. „За съжаление дори и днес забелязвам по-скоро опити за прехвърляне на отговорността, за взаимни обвинения. Готов съм да съдействам на всяко усилие за извеждане на страната от тежката ситуация, в която се намираме“, декларира президентът.

Президентът отново призова да бъде съхранен толерантният характер на протестите, да се запази редът и гражданският мир. „Снощи обаче станахме свидетели на сцени, които са несъвместими с един демократичен протест - блокирано Народно събрание, барикади в центъра на София, разрушени улици и тротоари. Искам да изразя категоричното си убеждение, че няма цел, която да оправдава насилието“, посочва държавният глава.

Плевнелиев призовава органите на реда да преценяват внимателно своите действия и да се въздържат от такива, които биха могли да доведат до нагнетяване на напрежението.

„Очаквам от правителството да ни запознае със своя анализ, да посочи какво породи снощните сцени пред парламента, има ли грешни решения, има ли виновни и кои са те. Ако има агресивни групи, провокиращи протеста към насилие – да бъдат посочени и подведени под отговорност, съгласно правилата и закона, а спрямо мирно изразяващите своята позиция граждани да се запази това поведение на охраняващите полицаи, което наблюдавахме досега“, настоява президентът.

В изявлението си той посочва, че на свикания от него Консултативен съвет за национална сигурност по време на февруарските протести и криза се е състоял конструктивен политически дебат и са взети важни решения. На последния КСНС, проведен преди дни също в ситуация на протести и на криза, не видяхме подобен подход, заявява Плевнелиев, който изразява готовност да свика Съвета по всяко време.

Държавният глава обаче напомня, че КСНС „не е самоцелно упражнение по политическа конфронтация, а инструмент за постигане на съгласие и за разрешаване на кризи на най-високо политическо ниво“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
16
 
9
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Г-н президент, наложете вето на изедническия заем.
55
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Конституцията не ти дава такова право, росенчо. Поредният гаф на палячото, назначен от Боко. а овцете блеят, ли блеят, егати цирка
54
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ау тоз олигарх се взе много насериозно.смях, но и жалко .тези гнусни крадци в това число и плевнелиев вън от политиката и в затвора.всички в затвора.конфискация на имущество също.как така все те са най-умните та да са в комсомола а после и управляващи по време на демокрацията.махайте се всички на народа му писна да ги крадете и волно и доволно да си живеете в палатите построени с откраднатато от народа.вън и в затвора ти също плевнелиев
53
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И кой ще сложиш мутрата борисов или криминално проявения цветанов.
52
4
 
23
 
! Отговори
грег преди 10 години
До памет:Предишното правителство/на ГРОБ/като работеше в Щатите по-добре ли бяхме?
51
5
 
23
 
! Отговори
Циника преди 10 години
г-жо Плевнелиев, единственият начин да си запазиш последните остатъци на офшорното си достойнство е да си направиш харакири. Докато не го направиш си оставаш само проектомъж трансформирал се до женски полов орган...при това без операция. Уникален случай в световната история!
50
2
 
16
 
! Отговори
PROKOPIEV преди 10 години
NE ZAKA4AITE PREZIDENTA..AZ NAREDIH NA BB DA GO SLOJI NA TRONA.
49
3
 
14
 
! Отговори
nikolaberti преди 10 години
В дисципа ще има времв да си направи друга партия Цецко
48
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пионката росенчо е преместена с един ход напред
47
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този президент няма да направи нищо, ако ТОЙ не му нареди. Толкова е смешно всичко!
46
3
 
16
 
! Отговори
gost преди 10 години
Ostavka na prezidenta! Novi izbori za prezident! Nezabavno!
45
0
 
16
 
! Отговори
nikolaberti преди 10 години
Айде по бързо да го вкарват в дизципа ония *** Цвеатанов ,че ми писна на оная работа и да закриват мутренската партия ГРОБ
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ниц, бе Чехъл. Кой ти вярва ?И децата знаят че си само една жалка марионетка на господаря ти Мутрата.
43
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
лелее, колко платени коментараджии тука, хаха, смехурковци...
42
6
 
3
 
! Отговори
Минувач преди 10 години
Пленум на БСП ще се проведе в централата на партията на ул. "Позитано" 20, съобщава Фокус.Към момента остава неясно каква ще е темата му. В централата на БСП беше забелязан президентът в периода 2002 - 2012 година Георги Първанов.Пред сградата има полиция. Няма протестиращи, въпреки че сутринта, по време на брифинга на партията, десетина души скандираха отпред "оставка"...........Да очакваме поредния масов протест пред централата на мафията.
41
2
 
14
 
! Отговори
29210 преди 10 години
президента в затвора с все господарите си...
40
2
 
13
 
! Отговори
полицията е невинна преди 10 години
Да държиш хора /пък било то и депутати/ като заложници е тероризъм, да замеряш с камъни по автобус е вандализъм, да рушиш пътната настилка е незаконно, та кой е проявил насилие - вашите синове и бащи, които са били на поста си и са защитавали реда и закона.
39
3
 
14
 
! Отговори
kuneff преди 10 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ ИЗЯДЕ ШАМАР ОТ РЕДИНГ. Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, НЕ ЧАКАЙТЕ ПОВЕЧЕ СИГНАЛИ ОТ БРЮКСЕЛ, ПОДАЙТЕ СИ ОСТАВКАТА!
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нямам спомен на февруарските протести като счупиха 1-2 глави дали се изказа по същия начин, *** тогава бат Бойко командваше парада
37
5
 
12
 
! Отговори
nikolaberti преди 10 години
Тоя какъв президент може да бъде с това тънко гласче