Плевнелиев иска наказани за химическите атаки в Сирия

Президентът призова депутатите за отговорни решения
31 авг 2013 11:55,
132
Плевнелиев иска наказани за химическите атаки в Сирия
Президентът Плевнелиев. Снимка: Булфото

В Сирия бяха използвани химически оръжия срещу мирни граждани. Това е абсолютно недопустимо. Виновниците трябва да бъдат посочени и съответно трябва да понесат своето справедливо наказание, настоя президентът Росен Плевнелиев.

Той призова българския парламент да направи това, което е направено в много други европейски държави - да се направи дебат, да се посочат ясно аргументите и да се прецени ясно ролята на всеки един в настоящата ситуация и криза, която се намира в региона, която очевидно може да прерасне в по-сериозна глобална криза.

Още по темата

"Българският парламент е длъжен, и аз апелирам за това, да активира дебати и съответно да се вземат отговорни решения", допълни президентът.

Държавният глава коментира и протестите на сирийски граждани, които са се състояли пред Президентството, с апел - България да не се намесва в една бъдеща война.

"Разбирам, че днес ще има протести и пред Министерски съвет, после те вероятно ще се преместят и на друго място, уважавам всеки протест. Тук обаче става въпрос за българската държава, става въпрос за принципи, от които световната демократична общност и прогресивното човечество не трябва да отстъпват", заяви Плевнелиев.

Днес държавният глава присътва на панихида за 70-ата годишнина от смъртта на Цар Борис Трети, която се проведе в Рилския манастир.

"Моето посещение е чисто човешки акт на уважение на един български държавник, към друг български държавник", коментира той присъствито си на панахидата.

Президентът посочи, че присъствието му е акт на хуманност към семейството и наследниците на Цар Борис ІІІ, които, според президента е трябвало да понесат несправедливосттта на оскверняване на семейната памет.

"Моето посещение тук със сигурност е доказателство за принадлежност към християнските ценности, за хуманност, за толерантност, на която толкова много искам България да бъде символ и в регионален и в световен мащаб, а не на конюктурен реваншизъм, отрицание, на които сме свидетели толкова често в нашата история", заяви Росен Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
61
 
! Отговори
глас преди 10 години
Импийчмънд!!!
2
0
 
63
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Как не го е срам да дава мнения като знае, че е напълно нелегитимен!
1
1
 
65
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Днес по обективни чуждестранни медии се появи информацията, че бунтовниците са признали за използването на химически оръжия, които им били доставени от Саудитска Арабия. Какво правим сега? Какво ще кажат евроатлантиците по въпроса?