ООН да инициира политически диалог за Сирия, зове Орешарски

"Събитията достигнаха критична точка, която е заплаха за мира"
Обновена: 2 сеп 2013 18:44 | 2 сеп 2013 18:44, Камелия Цветанова
102
ООН да инициира политически диалог за Сирия, зове Орешарски
Снимка: БТА, архив

“България ще следи внимателно развитието на обстановката в региона, ще работи за формирането на единна европейска позиция и ще допринася, според възможностите си, за постигането на мир, справедливост и започване на устойчив демократичен процес в Сирия.

Това се пише в изявление премиерът Пламен Орешарски, цитиран от правителствената пресслужба, по повод информациите за използване на химически оръжия в Сирия на 21 август.

Още по темата
България счита, че Съветът за сигурност на ООН е необходимо да изпълни своите отговорности, за да се прекрати насилието в Сирия, се казва в изявленето на премиера.

"България приема с внимание и загриженост разсекретените разузнавателни данни за използването на химическо оръжие в предградие на Дамаск на 21 август. Категорично осъждаме този акт, в резултат на който над 1400 невинни хора намериха своята гибел. Използването на химическо оръжие е действие, което противоречи не само на международното право, но потъпква и елементарните норми на морала и хуманизма и заплашва да срине отдавна установени международни норми срещу използването на химическо оръжие.

Извършителите на това тежко престъпление трябва да понесат своята отговорност, а международната общност е длъжна да предприеме адекватни мерки, за да предотврати повтарянето му в бъдеще.

Събитията в Сирия достигнаха критична точка, която представлява заплаха за мира и сигурността в целия Близък изток. При тези обстоятелства България счита, че Съветът за сигурност на ООН е необходимо да изпълни своите отговорности, за да се прекрати насилието и бъдат създадени условия за започване на широк политически диалог, който е най-приемливият път за намиране на трайно решение на кризата и слагане на край на страданията на сирийския народ", се казва в изявленето на премиера Пламен Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
3
 
! Отговори
taniavel преди 10 години
Я по добре трай *** ,че да не ни вкарате във бойна...
81
0
 
2
 
! Отговори
taniavel преди 10 години
Я по добре трай *** ,че да не ни вкарате във бойна...
80
0
 
2
 
! Отговори
Обикновен преди 10 години
Супер изказване, няма що. Като от експерт не, ами експерт и половина. Откъде ни го докара този...
79
1
 
5
 
! Отговори
andreivn преди 10 години
като Ви чета коментарите разбирам че в родината ни са останали предимно прости, необразовани, диви люде и затова никога няма да се оправим :((((((((((((((((((((
78
1
 
5
 
! Отговори
до 83 преди 10 години
Ами ти Ал Кайда ли подкрепяш?Ал Нусри са подразделение на Ал Кайда,те са част от опозицията в Сирия.Абхазката медия Аnna и Ал Джезира изнесоха информация ,че всеки втори пикап или джип са с българска регистрация,купени от автокъщи .Базата им е в Рейханлъ-Турция на1 км от СирияПолезно е да прочтеш""Истината за конфликта в Сирия-интервю със сириец.
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
85 до 86 Мерси!
76
1
 
10
 
! Отговори
до 79 преди 10 години
Преди 2-3 дена в интернет и на български език излезе "Зловещият план на световния елит за планетарен срив"-от Брандън Смит.Там ясно е посочено кои са причините.Да се сложи ръка на ресурсите.На световния елит не им пука за сирийския народ.Те се интересуват от ресурсите.Сирия е на стратегическо място.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гражданино, зад видимото стои невидимото, продължавай- на прав път си!
74
0
 
10
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
Бях си притеснил за съдбата на целия близък изток , но след намесата на Орешарски и неговите полицейски ГЕНИИ / ---- талии / вече цялото прогресивно човечество и канибалите от Папуа Н Гвинея могат да спят спокойно !
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Извършителите са ясни на целия свят.Само на нашите политици не са ясни.Разрушенията в Сирия,се извършват от"бригади на исляма"-радикални ислямисти,по вечето чужди наемници.Разрушили са кварталите с християни,църкви ,убиват невинни.За това и Европа си трае.Пък и медиите по света казват истината ,а не като тука да се прикрива.
72
1
 
8
 
! Отговори
александров преди 10 години
орешарски, нали те назначих да чистиш пешеходната зона и витошка и да храниш гълъбите, къде се буташ да работиш друга работа...? отивай да метеш мишок
71
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И г-н Гурчо, не ползвам ник защото ти го крадеш и ме маскариш! А сега можеш само да ми пръднеш на К.РА!ХАХАХАХАХАХА!
70
2
 
8
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Анонимен 74Не си чел внимателно.Има 2 причини САЩ да харчат пари за война. Вече ги написах. Те са твърде практични. След като имам пред вид, че финансите на САЩ се водят от еврейски фамилии.Всъщност, причината е една: Печалба на още РЕСУРСИ ->ПАРИ+ВЛИЯНИЕ(водещо до ПАРИ). Е, да не забравяме и интересите на Израел към територии от Сирия, които израилтяните смятат за исконно еврейски земи.Да не говорим за Храмовия хълм в Йерусалим. Точката на раздорите.;-)
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Казвам го от личен опит!)))
68
0
 
7
 
! Отговори
ПФ преди 10 години
Ония там се колят и бесят,а нашият за някакви диалози бълнува. Като не знаеш какво да кажеш си трай.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 72 Времето ще ти покаже ква мижитурка си! Като стане обратното на умозаключенията ти! МНООГО СИ ***...!
66
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гражданин на РБ Не Другарю, В Сирия има руска военна база - в пристанището Тартус. Алеутите на Асад са около 15-20 % и те управляват Сирия барабар със своя лидер от десетки години , но на другите шиити, сунити и християни не им уйдисва. Асад се чувства силен с руснаците зад гърба си, а на самите руснаци няма да изпуснат базата никога. А инче в СССР има повече нефт и газ.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пинокио,по-спокойно,бе! Ще стрестниш ООН.Събери си вещите и дим да те няма.
64
0
 
3
 
! Отговори
за 65 преди 10 години
*** си, като сап за трудовашка кирка...Ливан и Иран - военни сили ?! Де се въдите такива ***...просто черния реши да натрие носа на *** заради сноудън и ще го направи.кой ще го спре :))
63
3
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Анонимен 68...Е, не.. Не могат да бъдат толкова добри във "вождизма", колкото Боко Тиквата. Та той си е жива комбинация между Ахил и Агамемнон на съвременната политическа сцена...:-)))))))))))))