ООН да инициира политически диалог за Сирия, зове Орешарски

"Събитията достигнаха критична точка, която е заплаха за мира"
Обновена: 2 сеп 2013 18:44 | 2 сеп 2013 18:44, Камелия Цветанова
102
ООН да инициира политически диалог за Сирия, зове Орешарски
Снимка: БТА, архив

“България ще следи внимателно развитието на обстановката в региона, ще работи за формирането на единна европейска позиция и ще допринася, според възможностите си, за постигането на мир, справедливост и започване на устойчив демократичен процес в Сирия.

Това се пише в изявление премиерът Пламен Орешарски, цитиран от правителствената пресслужба, по повод информациите за използване на химически оръжия в Сирия на 21 август.

Още по темата
България счита, че Съветът за сигурност на ООН е необходимо да изпълни своите отговорности, за да се прекрати насилието в Сирия, се казва в изявленето на премиера.

"България приема с внимание и загриженост разсекретените разузнавателни данни за използването на химическо оръжие в предградие на Дамаск на 21 август. Категорично осъждаме този акт, в резултат на който над 1400 невинни хора намериха своята гибел. Използването на химическо оръжие е действие, което противоречи не само на международното право, но потъпква и елементарните норми на морала и хуманизма и заплашва да срине отдавна установени международни норми срещу използването на химическо оръжие.

Извършителите на това тежко престъпление трябва да понесат своята отговорност, а международната общност е длъжна да предприеме адекватни мерки, за да предотврати повтарянето му в бъдеще.

Събитията в Сирия достигнаха критична точка, която представлява заплаха за мира и сигурността в целия Близък изток. При тези обстоятелства България счита, че Съветът за сигурност на ООН е необходимо да изпълни своите отговорности, за да се прекрати насилието и бъдат създадени условия за започване на широк политически диалог, който е най-приемливият път за намиране на трайно решение на кризата и слагане на край на страданията на сирийския народ", се казва в изявленето на премиера Пламен Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спонги, гъбке отровна- ние Народът на България не сме дали СЪГЛАСИЕТО СИ нито за НАТО, нито за ЕС И ПОДКРЕПЯМЕ РУСИЯ! ЯСНО ЛИ ТИ Е?
41
1
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Всъщност, какво имаше в Сирия? Нефт? Газ? Или интересите на Израел?М? ;-)
40
4
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Орешарски откровено поддържа линията на Москва. Като не е в състояние да говори дипломатично, по-добре е да мълчи. България е член на НАТО и не отива на Премиер Министърът да се изказва по тозюи начин. А колкото до химичческопто оръжие, 99% е сигурно, че е дело на диктатора. Москва не се посвени да използва газ в Театъра, та Асад ще се спре.
39
0
 
6
 
! Отговори
bg преди 10 години
ВСИЧКАТА МАРА ВТАСАЛА АМИ ВЗЕХМЕ И АКЪЛ ДА ДАВАМЕ НА ВЕЛИКИ СИЛИ И ООН ,ТИПИЧНИ САЛЕНДУРИ ДЕТО КЪЩАТА ИМ БУРЕНЯСАЛА АМА ВИЖ КОМШИЯТА НЕ СИ ОКОСИЛ ГРАДИНАТА
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до гражданин на...Тия маймунджилъци ги прави г-н Гурчо, щото му трябват мънги, цица и от едните и от другите, което си е нещо нормално... за него. В червените теми подържа *** и обратно, като трие силните постове или ги "редактира"! И те така...Лош, лош, лош Гурчо!
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно с какво са убедили Андерс Фог Расмусен във вината на режима в Сирия , когато самата "опозиция" си призна и Търция подтвърди че всъщност химическо оръжие са използвали опозиционните сили на "свободната сирийска армия" в която няма нито един сириец. Може би са му поднесли чек с мирис на зрин за по достовертен резултат.Смите сирийци показаха заловено химическо оръжие с клеймо на производители от Германия, които няма как да са притежание на официален Дамаск. Само че на кой му пука? Нали си спомняте че същия балон ни пробутаха при атаката над Ирак. Там химическото,биологическото и дявол з
36
0
 
5
 
! Отговори
БРАВО ,ОЛИГАРСКИ.. преди 10 години
...ВЕЧЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ И Е ВРЕМЕ ДА ОПРАВИШ И СВЕТА!Подай на комуниста пръстче ,за да ти налапа ръката до патката....!ОСНОВЕН ЗАКОН:"За комунист дърво и ...кирка за бригадна работа,в "екип"!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американските данни за използване на химическо оръжие в Сирия, предоставени на Русия, не съдържат нищо конкретно,заяви руският външен министър Сергей Лавров на традиционната годишна среща със студенти и преподаватели в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО), съобщи ИТАР-ТАСС. "Показаха ни някакви изводи, които не съдържаха нищо конкретно: нито географски карти, нито имена, там има маса несъответствия, много съмнения", подчерта министърът.Лавров отбеляза, че е неуместно да се поддържа режим на секретност спрямо данните, свързани с евентуално използване на хим
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" Телевизионният канал на Хизбула Ал Манар, съобщава, че първата атака на САЩ срещу Сирия вече се е състояла и е завършила с провал. Телевизията се позовава на сирийски експерт по стратегическите въпроси. Той твърди, че сирийските ПВО-средства в събота, на 31 август, са ударили американския самолет F-22 и четири ракети Томахоук. Самолетът и ракетите долетели от Йордания. Те били ударени от зенитно-ракетен комплекс Панцир. Според канала, точно този провал е истинската причина президентът Обама да иска от Конгреса разрешение за атака, каквото не му трябва."
33
1
 
2
 
! Отговори
slav преди 10 години
Оставете го абе направо го махайте тоз ама в случя нали трябва да си каже той по протокол там нещо.
32
1
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Забелязвате ли, че на новините за Бойко пишат предимно противници на Тиквата, а тук пишат предимно противници на Орешарски?Дали е закономерно? И ако да, защо? Поради естествената агресия на българина, породена от мизерния му начин на живот, или от предварително нагласена агресивна провокация към пишещите? М? ;-)
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слава на Правителството , Смърт на Терористите/
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А БЕЕЕЕ НИЩОЖЕСТВО...ТИ НЕ МОЖЕШ ДА ПРЪДНЕШ БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ МАФИЯТА...КОЙ ТИ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ ИЗОБЩО...ГОСПОДИН НИКОЙ..."МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БЕЗ ПОРТФЕЙЛ"
29
4
 
17
 
! Отговори
аз преди 10 години
Кой те пита па тебе бе *** нещастен ! Ей сега тутакси ООН ще се съобрази с тебе ! На теб хората ти искат ОСТАВКАТА , а не мнението ти червена подлого !!!
28
3
 
4
 
! Отговори
оргия преди 10 години
Че кога БСп-то са имали позиция по някой въпрос ,те със премиера си в сянка /Станишев/ винаги са чакали някой да им нареди каква позиция да имат и сега орешарски ще чакал ООН да вземе позиция те затова сме на дъното защото във власта 24 години само безотговорно хора за действията си има БСП<ДПС СДС НДСВ ГЕРБ ДСБ АТАКА и т.н заради такива ще сме вечено на опашката и ще храним неграмотните и бедните и безащитните който хич не исат да бъдат грамотни интегрирани и силни.Ще приемем и бежанците
27
2
 
2
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
На който подбира снимките за статиите: браво :D
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И кои сега са по-по-най-най,тия от Лекари без граница дето са отишли до там и са ги свестявали,помагали на место,как са се събрали незнам,но факт че са действали и все пак не успели всички да спасят и за това уви са съставили и списъци т.е. по смъртни актове,а те казаха 355,бързо се запомня почти като дните в годината,или тия дет съставиха бройката 1400,дали дописаха с нещо като мъртви души за избори например,кои ще кажат точно без съмнения,предстоят резулюции трябва да се гласува,всички очакват
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние решихме да ви превърнем във вечни просяци. Вие ще просите от нас винаги всичко: дом, храна, коли, земя, вода, та дори и въздух! А ние ще ви даваме само толкова, колкото считаме за необходимо. А вие самите, заедно с всичките ви джунджурии, ще бъдете винаги и само наша частна собственост.
24
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
"Анонимен" 6, 7, 14, 18, 24, 27...Лошо ли работи фабриката за изследване на общественото мнение напоследък, че си толкова агресивен днес? М?;-)))))))))))))
23
0
 
0
 
! Отговори
йода преди 10 години
Докато на тази планета има и един джедай, ще бъде сритван задникът на злите чудовища! Силата е непобедима!