Дайте орден на посланик Отие, зове Вежди Рашидов

Бившият министър иска това заради подписания договор с Лувъра
Обновена: 4 сеп 2013 19:40 | 4 сеп 2013 19:40,
41
Дайте орден на посланик Отие, зове Вежди Рашидов

Скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов призова премиерът Пламен Орешарски да отличи френския посланик Филип Отие с орден "Стара планина".

Още по темата
В изпратеното до медиите отворено писмо Рашидов се обръща към министър-председателя с "надеждата да оцени по достойнство заслугите на посланик Филип Отие за възходящото развитие на българо-френските културни отношения".

Апелът на скулптора идва ден след като стана ясно, че външният министър не е предложил посланика за раздаваното в края на мандата на всеки дипломат у нас най-висше държавно отличие орден "Стара планина".

Предложението за удостояването с подобна дипломатическа чест трябва да бъде направено от МВнР, след това одобрено от Министерския съвет, а реализирано от президента.

В писмото си бившият министър на културата посочва, че през мандата на Отие България е влязла в световната история с подписания безпрецедентен 5-годишен договор за сътрудничество с "Лувъра".

Според него дори само за усилията му това да се случи, дипломатът заслужава да получи най-достойното отличие от българската държава.

"Сега Вие, г-н Премиер, имате шанс да постъпите държавнически, като сторите необходимото, за да бъде удостоен Филип Отие с орден "Стара планина", а не да бъде изпратен с необяснима и обидна балканска отмъстителност. Така ще признаете личния принос на френския посланик и неговия екип не само за историческото отваряне на "Лувъра" за съкровищата на България, но и за блестящите взаимоотношения на страната ни с такива прочути френски институти като "Пти- Пале", Музея "Роден", "Гранд Опера", Театър "Шанз-Елизе", пише още в отвореното писмо Вежди Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
8
 
! Отговори
Кремена Василева преди 10 години
По принцип работата на посланниците и на министрите е да работят за подобряване на връзките между двете страни, в случая в областта на културата. Какво надвишаващо нормалната работа е направено за да се дава медал? Крайно време е процедура за наградите, поощренията, наказанията...от раздаване под път и над път те се обезцениха. Друг е въпросът какво точно получава моята държава за тази изложба в Лувър, щото за мега проекти ни проглушиха ушите, а за личните облаги нищо не споменават :)
34
6
 
2
 
! Отговори
Влади-Миp преди 10 години
До GheroНима е лошо гражданите да искат завръщането на власт на ПП ГЕРБ?
33
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
не мога да разбера що за практика има в България да се дава този орден на всички посланници.Така се получава, че с него или без него - все тая. И какво толкова се натискат нашите политици да раздават ордени. Лично аз не бих приел за трагедия, ако не получа орден, които се раздава като тиквени семки-така де. На времето се раздаваха ордени и медали с килограми и това бе повод за безброй вицове. Сега тази практика продължава....да иде при антикварите и да си вземе като има зор...не виждам трагедия
32
4
 
8
 
! Отговори
Го преди 10 години
Мултак, затваряй си устата!
31
9
 
13
 
! Отговори
Мехмед преди 10 години
Алкохолик, алкохолик, ама милионер .Малко ли пари направи от ГЕРБ .След изборите, Бате Бойко, като спечели изборите с гласовете на купените *** и българските турци в Турция, ще видите как се строят джамии във всеки Български град .Вежди Рашидов, почвай да правиш голи скулптури на тигъра Бойко Борисов, ще трябват след изборите .Ред магистрала, ред джамия, ред гола скулптура на батко с ножица в ръка .
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дайте орден на посланик Отие, зове Вежди Рашидов от близката кръчма.
29
8
 
12
 
! Отговори
така ли? преди 10 години
аз не знам,във Франция,или другаде,дали дават на нашите посланици медали,та и ни е чак традиционно да даваме?а и как да се даде орден на човек,който се меси във вътрешните работи на БГ?мислете реално-ако наш се обади така някъде,не орден ами ще го изгонят веднага,а тия се акъл дават-не акъл ПАРи дАйте-инвестиции,не само празни приказки,празни обещания,наляхте гърците до козирката,плюете нас,па и медали,ай сиктир!
28
5
 
1
 
! Отговори
Али Баба преди 10 години
Сюлюкле гюликлери чалмаси франчеси медалиси. А-анадъммо? Чок гюзел, коджа кафасъ хава... тайфа баклава.
27
15
 
11
 
! Отговори
Реймънд преди 10 години
Кой му дава право на мнение на тоя изпаднал алкохолик - турчин ?
26
18
 
13
 
! Отговори
Aleks 1969 преди 10 години
Какъв поглед,какъв нос,какъв алкохолик.Пази Боже и този дава акъл!!!
25
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
как ще предложи министър председателя,та нали сергей трябва да му нареди
24
14
 
24
 
! Отговори
73349 преди 10 години
Драги ми Вежди, нима си толкова наивен че да не прозреш, че в тройната коалиция ще се намери някой на който да му дреме от изкуство?!?!?! А те дали изобщо знаят какво е Лувъра? Такова животно в анадола няма...
23
20
 
21
 
! Отговори
Подлизурко преди 10 години
Дайте му дамаджана с ракия и да рахатяса !
22
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** *** Мултак Алкохоликов Тиквочев ДА НЕ СЕ ОБАЖДА!!!*** ***!
21
11
 
18
 
! Отговори
4567 преди 10 години
Не може, да не се изложим!Това са неща,които влизат в етикета на дипломацията и межд. отношения,не е важен ордена в случая,а жеста.
20
10
 
20
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Че не е редно да се раздава на всеки най-висшото отличие - не е редно. Само че в случая недаването на орден на Отие си е чисто отмъщение на БСП за думите на посланика, и това че си е позволил да изкаже позицията си. С какво Отие е заслужил по-малко отличие от някой посланик, който си е изкарал безпроблемен мандат, без да се интересува от проблемите на България? А Франция може и в исторически план да не е била приятел на България, но така или иначе нормални дипломатически отношения трябва да има.
19
20
 
21
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
Днес 04/09/2013 официално протеста бе разобличен!След прегръдките и целувките с които протестиращите буквално заляха Цветан Цветанов искам да видя кой още има наглостта да твърди, че този протест е гражданси, а не политически. Искам да видя след тези гнусни сцени на уж Българи които прегръщат и аплодират един поръчител на убийства какъвто е Цветан Цветанов как ще успеят да твърдят, че този протест е против "системата", а не всъщност за завръщането на мафиотската групировка Герб!Срам и позор.
18
0
 
17
 
! Отговори
до 17 преди 10 години
ДоМ Периньон" се пише и казва неграмотен *** :)
17
12
 
14
 
! Отговори
asante преди 10 години
Само не ми е ясно,докога ще се натискате да давате ордени на *** и пульо....!!?
16
20
 
13
 
! Отговори
Мей Ли преди 10 години
За какво да го наградят? За това че Франция след САЩ и Англия са най-върлите ни противници.Ще ми кажете ли какви инвестиции са дошли от Франция с изключение на Данон, която искаше да измести от пазара българското кисело мляко. За това че правят всичко възможно до не строим ядрени мощности и да затворим старите. За това ,че българските емигранти са най-нежеланите! За това, че ни спъват на всяка крачка. С ритник в *** трябва да се изпращат такива *** , а не с ордени.