Ако хората не искат АЕЦ, няма да строим "Белене"

Правителството постигна резултати за хората, смята Станишев
Обновена: 14 сеп 2013 20:20 | 14 сеп 2013 17:27, Александър Попов
110
Ако хората не искат АЕЦ, няма да строим "Белене"
Снимка: Булфото

Като тежки определи първите 100 дни на кабинета "Орешарски" лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Въпреки усилията да се направи всичко възможно правителството да не работи, то работи и постигна за кратък период от време, в изострена политическа среда, конкретни резултати – и за хората, и за бизнеса, и за държавата като цяло", заяви той пред радио К2.

Той подчерта, че вчера в парламента се е провел важен дебат за подготовката на споразумението с Европейската комисия за това как ще използваме тези милиарди, които са планирани като израз на солидарността на ЕС за България във фондовете.

Относно отправените обвинения към бившия премиер Борисов, че с бездействието си е намалил средствата от ЕС за следващия програмен период, Станишев заяви, че се е позовавал на факти.

Според него строежът на магистралите и пътищата е много важен, но липсва цялостен подход към  тях намалява ефекта им върху икономиката. По темата с европрограмите той добави и, че за първи път ще има отделна оперативна програма за образование, иновации и тяхната реализация. 

На въпрос кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Сергей Станишев отговори, че не смята тази тема като основна в дневния ред на обществото на 14-ти септември, три месеца след номинацията и избора му.

"В онзи момент това бе преценката и на премиера Орешарски, и на г-н Местан, аз от моята позиция не бягам по никакъв начин, аз лично защитих кандидатурата на г-н Пеевски в парламента, защото смятах, че действително има желанието и качествата да свърши тази работа за държавата. За съжаление това вече не може да бъде доказано, защото на следващия ден г-н Пеевски подаде оставка по свое желание, виждайки реакцията на обществото. Поел съм моята политическа отговорност, защото бях една от трите политически фигури, които застанаха зад тази кандидатура", заяви Станишев.

Според Станишев е имало процес на срастване на партия ГЕРБ и държавата и употребата на държавата за партийни нужди. И защити кабинетът, който прави в момента най-вече експертни назначения. и даде пример с повечето министри и зам.-министри, които нямат партийна обвързаност.

Лидерът на "червените" коментира и темата за българската енергетика.

"Ако хората кажат, че не искат АЕЦ, няма да строим "Белене", заяви той. Станишев изрази мнение, че по проекта за АЕЦ "Белене" има няколко въпроса, по които цялото ни общество трябва да отговори.

"Първо, искаме ли да бъдем ядрена държава? Защото, ако повечето българи кажат, че не искат да има атомна електроцентрала, тогава е лесно – не строим нито "Белене", нито седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Във всички стратегии досега, дори и в тези на правителството на Борисов, е записано, че трябва да развиваме ядрена енергетика, да запазим този капацитет, който имаме – интелектуален, технологичен", обясни Сергей Станишев.
Той се застъпи за разумен баланс - и ядрената енергетика, и българските мини да имат перспектива, което означава ТЕЦ-ове, и възобновяемите източници. За шистовия газ пък трябва да се изяснят много неща около екологичните последствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
6
 
22
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Борисов от кога повтаря че никога не си искал да строиш АЕЦ Белене а само да крадеш от комисионите за проучване..и стига си се "грижил" за българите - сметката ми за ток този месец е по-скъп с 43 лв,намалението е пак във вашите джобове
71
9
 
11
 
! Отговори
info. преди 10 години
Истината за АЕЦ !ГЕРБ се опитва да убеди обществото че това е безсмислен проект и че няма пари за него!!??Целта e!Държавата се отказва от държавно участие след което БСП или следващото правителство дават централата като ЧАСТНА на подставени от енергийната мафия лица,повода ще бъде че:Това е безсмислен проект и че няма пари за него!!??Извода е че всички в парламента играят една игра,игра която играят вече от 24год. и от която игра продадоха икономиката на България в полза на частни интереси.
70
6
 
28
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Серьожа трябва да остане председател на БСП до живот. Това, че той е пълен неудачник гарантира смъртта на тази зловоннна партия. Оставка!
69
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ето и малко по-странчна парламентарна дискусияjabog.blog.bg/zabavlenie/2013/09/14/.1148524
68
1
 
1
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 10 години
Преди някой да е направил забележка за годината , да отбележа, че в бързината на писането съм объркал цифрите , имах впредвид 681 , но вие това трябва да си го знаете... ;)
67
1
 
9
 
! Отговори
Истината преди 10 години
интересно ми е ако българите поискат белене, дали ще се построи или парите пак ще се откраднат. и друго ми е интересно - как пък едно правителство на каза, че не се справя и да се извини, а всички за кратко време постигат забележителни положителни резултати във всички сфери
66
16
 
0
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
Аз съм съгласен да има Белене,но да има и шистов газ!!!!!!
65
17
 
0
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
Аз съм съгласен да има Белене,но да има и шистов газ!!!!!!
64
6
 
21
 
! Отговори
Монро преди 10 години
ОСТАВКА. Червен ***. Гладен комунист комисионни сънува.
63
1
 
6
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 10 години
864 - началото на Българската държава....Толкова войни, набеди, разкъсваха ни от всякъде, бяхме под византийски робство, под османско робство, претърпяхме междусъюзнически войни, балканска война, първа световна, втора световна, разделяха ни на части.... и България отново и отново съществува.... съществува до ден днешен , когато сме на път самите ние да я унищожим, заради нашата алчност, заради нашата злоба и завист, за това , че повече мразим от колкото обичаме.....Честито на печелившите!
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Белене е грешка,която политиците не искат да си признаят.ПЪРВО: острова Белене е в сеизмична зонаВТОРО: основата не е устойчива,въпреки пилитиранетопочвата е наносна...ТРЕТО: при голямо земетресение се образува цунами от р.Дунав(около централата трябва да се изгради бетонова "крепост).Вижте японския случай.При евентуална радиация,край на туризъм,селско стопанство...Следствие радиацията: масови раждания на ***,РАК,МОЗЪЧНИ УДАРИ,ИНФАРТИ.Изселване на населението-накъде???
61
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хеййй,съветски гражданино серГЕЙ,не си ли спомняш с твоя съселски мозък,че имаше ДЕМОКРАТИЧЕН РЕФЕРЕНДУМ ,който струваше няколко милиона от джбовете на народа и на този референдум - българите казаха НЕ на АЕЦ Белене...ТОЧКА и ОСТАВКА НА МАФИОТСКОТО КРАДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО!
60
3
 
12
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 10 години
Московеца започва да кляка за ЯЕЦ !!!,...но въпреки, че е наблюдаван под лупа, ще се опита със сложен микс от отделните оперативни програми да отклони средсва за "вечната дружба" !...явно, че със строеж на магистрали номера не става.
59
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо не е в състояние да пребори комунисто-социалиста....в неговия цинизъм!!!
58
4
 
10
 
! Отговори
АТОМ преди 10 години
ДОЛЕН,ГАДЕН---КОМУНИСТ АКО НЕ ИСКАШ БЕЛНЕ НЯМА И КОЗЛОДУИ СЕРИ--ГЕЙ ХВАНИГО И ГО НАДУИ
57
2
 
4
 
! Отговори
Станишев преди 10 години
До xari potarПиши на кирилица че ме изнервяш ; )
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Др.СерГей ако става въпрос за затвора-БЕЛЕНЕ народа е за- и пръв ще си ти и Доган бей с неговата вихрушка-вие най-много крадохте,пак сега сте готови на всичко защото изтървате властта,затова и не чувате улицата какво ви говори,Олигарски и той почва да си вярва като каза че по експертно правителство е нямало-голям срам,вас народа ще ви съди и то много скоро гадове вие не заслужавате да живеете в БЪЛГАРИЯ
55
2
 
7
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
STANI6KA,PREDLAGAM DA PLATI6 ONQ REFERENDUM DETO GO ZAGUBI ZA BELENE ITI GO PLA6TAME NIE I KATO SUBERE6 PARI ZA NOV REFERENDUM ELA STQX I PITAI PAK.)))
54
1
 
1
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До БеленеTi izobshto imash li vryzka s glavnia?
53
2
 
29
 
! Отговори
Петров преди 10 години
Имаше ли референдум ,на който хората казаха,че не искат Белене или нещо бъркам?

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe