Ако хората не искат АЕЦ, няма да строим "Белене"

Правителството постигна резултати за хората, смята Станишев
Обновена: 14 сеп 2013 20:20 | 14 сеп 2013 17:27, Александър Попов
110
Ако хората не искат АЕЦ, няма да строим "Белене"
Снимка: Булфото

Като тежки определи първите 100 дни на кабинета "Орешарски" лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Въпреки усилията да се направи всичко възможно правителството да не работи, то работи и постигна за кратък период от време, в изострена политическа среда, конкретни резултати – и за хората, и за бизнеса, и за държавата като цяло", заяви той пред радио К2.

Той подчерта, че вчера в парламента се е провел важен дебат за подготовката на споразумението с Европейската комисия за това как ще използваме тези милиарди, които са планирани като израз на солидарността на ЕС за България във фондовете.

Относно отправените обвинения към бившия премиер Борисов, че с бездействието си е намалил средствата от ЕС за следващия програмен период, Станишев заяви, че се е позовавал на факти.

Според него строежът на магистралите и пътищата е много важен, но липсва цялостен подход към  тях намалява ефекта им върху икономиката. По темата с европрограмите той добави и, че за първи път ще има отделна оперативна програма за образование, иновации и тяхната реализация. 

На въпрос кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Сергей Станишев отговори, че не смята тази тема като основна в дневния ред на обществото на 14-ти септември, три месеца след номинацията и избора му.

"В онзи момент това бе преценката и на премиера Орешарски, и на г-н Местан, аз от моята позиция не бягам по никакъв начин, аз лично защитих кандидатурата на г-н Пеевски в парламента, защото смятах, че действително има желанието и качествата да свърши тази работа за държавата. За съжаление това вече не може да бъде доказано, защото на следващия ден г-н Пеевски подаде оставка по свое желание, виждайки реакцията на обществото. Поел съм моята политическа отговорност, защото бях една от трите политически фигури, които застанаха зад тази кандидатура", заяви Станишев.

Според Станишев е имало процес на срастване на партия ГЕРБ и държавата и употребата на държавата за партийни нужди. И защити кабинетът, който прави в момента най-вече експертни назначения. и даде пример с повечето министри и зам.-министри, които нямат партийна обвързаност.

Лидерът на "червените" коментира и темата за българската енергетика.

"Ако хората кажат, че не искат АЕЦ, няма да строим "Белене", заяви той. Станишев изрази мнение, че по проекта за АЕЦ "Белене" има няколко въпроса, по които цялото ни общество трябва да отговори.

"Първо, искаме ли да бъдем ядрена държава? Защото, ако повечето българи кажат, че не искат да има атомна електроцентрала, тогава е лесно – не строим нито "Белене", нито седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Във всички стратегии досега, дори и в тези на правителството на Борисов, е записано, че трябва да развиваме ядрена енергетика, да запазим този капацитет, който имаме – интелектуален, технологичен", обясни Сергей Станишев.
Той се застъпи за разумен баланс - и ядрената енергетика, и българските мини да имат перспектива, което означава ТЕЦ-ове, и възобновяемите източници. За шистовия газ пък трябва да се изяснят много неща около екологичните последствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
12
 
! Отговори
художника преди 10 години
В ръчичката му /на снимката/ какво бихте сложили вие? Щото аз знам какво!
11
5
 
16
 
! Отговори
михаил преди 10 години
бате серГЕЙ ти официално се превърна в забравена новина още преди да си на......
10
7
 
20
 
! Отговори
гофус преди 10 години
Серго,дайте си оставката бе брат,виждате че,народа не ви желае.Недей да ставаш турско дьонме.Айде със здраве.
9
6
 
13
 
! Отговори
михаил преди 10 години
дано пиинеш чай с плутоний
8
6
 
31
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Я, шефа на фабриката за илюзии.Днес кого ще излъжем?
7
6
 
22
 
! Отговори
:) преди 10 години
Правителството постигна резултати и за хората, и за бизнеса, смята Станишев------------------------------И тези резултати са? Конкретно, другарю Станишев, конкретно.
6
4
 
28
 
! Отговори
BIX преди 10 години
A кой ще плаща неустойки на Росатом ?А кой поръча Белене ?Кой ни насъди на пачи яйца ?Кой има далаверка да контролира този малък поток от кинти ?СЕРЖИ Много е лошо да обещаваш на баба Меца !!!!
5
3
 
36
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 10 години
АБЕ ЕЙ КОМСОМОЛЧЕ , ХОРАТА ПРЕДИ 10 МЕСЕЦА СИ КАЗАХА ДУМАТА ЗА БЕЛЕНЕ.КАКВО СЕ ПРАВИШ НА ГРЪМНАТ.
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Егати, кат му слушам глупостите на тоя си мисля, че заплатата на всички вече е по 4000 евро минимум. Пък като се огледам и виждам как клошари бъркат по кофите пред блока ми.
3
7
 
24
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
Тоя нормален ли е.. сега цялата работа е само да си вземат тлъстите комисионни. България и в момента има повече от необходимите мощности. Все едно семейството ми да има 4 коли, но реално да са ни необходими 2. И сега ако другите искат да изтеглим заем и да купим 5та кола :) Такава е ситуацията с АЕЦ. Освен това тези пари могат да се дадът за зелена енергия.
2
6
 
30
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Какво си постигнал бе, *** - един заем дето си гласувахте, за да го откраднете. Предател на род и родина като баща си.
1
6
 
22
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Комунистическо изчадие, ти кога си се интересувал от какво мисли народа, за теб винаги е било водещо какво мислят юдейте от СССР