Ако хората не искат АЕЦ, няма да строим "Белене"

Правителството постигна резултати за хората, смята Станишев
Обновена: 14 сеп 2013 20:20 | 14 сеп 2013 17:27, Александър Попов
110
Ако хората не искат АЕЦ, няма да строим "Белене"
Снимка: Булфото

Като тежки определи първите 100 дни на кабинета "Орешарски" лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Въпреки усилията да се направи всичко възможно правителството да не работи, то работи и постигна за кратък период от време, в изострена политическа среда, конкретни резултати – и за хората, и за бизнеса, и за държавата като цяло", заяви той пред радио К2.

Той подчерта, че вчера в парламента се е провел важен дебат за подготовката на споразумението с Европейската комисия за това как ще използваме тези милиарди, които са планирани като израз на солидарността на ЕС за България във фондовете.

Относно отправените обвинения към бившия премиер Борисов, че с бездействието си е намалил средствата от ЕС за следващия програмен период, Станишев заяви, че се е позовавал на факти.

Според него строежът на магистралите и пътищата е много важен, но липсва цялостен подход към  тях намалява ефекта им върху икономиката. По темата с европрограмите той добави и, че за първи път ще има отделна оперативна програма за образование, иновации и тяхната реализация. 

На въпрос кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Сергей Станишев отговори, че не смята тази тема като основна в дневния ред на обществото на 14-ти септември, три месеца след номинацията и избора му.

"В онзи момент това бе преценката и на премиера Орешарски, и на г-н Местан, аз от моята позиция не бягам по никакъв начин, аз лично защитих кандидатурата на г-н Пеевски в парламента, защото смятах, че действително има желанието и качествата да свърши тази работа за държавата. За съжаление това вече не може да бъде доказано, защото на следващия ден г-н Пеевски подаде оставка по свое желание, виждайки реакцията на обществото. Поел съм моята политическа отговорност, защото бях една от трите политически фигури, които застанаха зад тази кандидатура", заяви Станишев.

Според Станишев е имало процес на срастване на партия ГЕРБ и държавата и употребата на държавата за партийни нужди. И защити кабинетът, който прави в момента най-вече експертни назначения. и даде пример с повечето министри и зам.-министри, които нямат партийна обвързаност.

Лидерът на "червените" коментира и темата за българската енергетика.

"Ако хората кажат, че не искат АЕЦ, няма да строим "Белене", заяви той. Станишев изрази мнение, че по проекта за АЕЦ "Белене" има няколко въпроса, по които цялото ни общество трябва да отговори.

"Първо, искаме ли да бъдем ядрена държава? Защото, ако повечето българи кажат, че не искат да има атомна електроцентрала, тогава е лесно – не строим нито "Белене", нито седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Във всички стратегии досега, дори и в тези на правителството на Борисов, е записано, че трябва да развиваме ядрена енергетика, да запазим този капацитет, който имаме – интелектуален, технологичен", обясни Сергей Станишев.
Той се застъпи за разумен баланс - и ядрената енергетика, и българските мини да имат перспектива, което означава ТЕЦ-ове, и възобновяемите източници. За шистовия газ пък трябва да се изяснят много неща около екологичните последствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
2
 
! Отговори
ха ха ха преди 10 години
референдум-и откъде на къде моя глас дето съм учил за това и работя в енергетиката се равнява на гласа на гърчи(70 год тои е още в ерата на кюмбето)или на някои лекар или учителбаси и държавата всеки разбира от всичко
31
5
 
4
 
! Отговори
40 коментара преди 10 години
40 състезатели по чашка на маса се изредиха да кроят ядрената стратегия на българиябожеее прибери си версиите боже
30
3
 
15
 
! Отговори
у преди 10 години
Само този не признава резултатите от референдума или не му се иска да са такива
29
3
 
17
 
! Отговори
Макс фактор преди 10 години
ох тоя много на сериозно се взе ... писна ми вече
28
12
 
7
 
! Отговори
nhgvetz преди 10 години
Ако американците кажат, че не искат, няма да строим Белене.Но американски АЕЦ можем да строим.
27
3
 
24
 
! Отговори
versaux преди 10 години
*** Маринкин, ти никога нищо не си строил , а само си крал от стоежите ! ! ! А сега си кажи защо даде заден ход... ДПС-то ти яко ти сви сърмите ! ! !
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
youtube/watch?v=5ONsyGbjG-c
25
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧЕ КАК ДА ТИ ГО НАБИЯТ В ТЪПАТА И АЛЧНА КРАТУНА ,ЧЕ ХОРАТА НЕ ИСКАТ АЕЦ . ТИ НЕ РАЗБИРАШ ОТ ДУМА ,ТИ СИ САМО НА ТИ С ПАРИТЕ И ЖАЖДАТА ЗА ВЛАСТ. НА ТЕБ НАГЛЕЦО ТИ Е СКЪСАНА НИШКАТА С НАРОДА , ТИ СИ АЛЧЕН ЗА ПАРИ ,ПАРИ ,ПАРИ И ГЛУХ ЗА ВСИЧКО ДРУГО. МРЪСТНИК !
24
16
 
3
 
! Отговори
info. преди 10 години
Истината за АЕЦ !ГЕРБ се опитва да убеди обществото че това е безсмислен проект и че няма пари за него!!??Целта e!Държавата се отказва от държавно участие след което БСП или следващото правителство дават централата като ЧАСТНА на подставени от енергийната мафия лица,повода ще бъде че:Това е безсмислен проект и че няма пари за него!!??Извода е че всички в парламента играят една игра,игра която играят вече от 24год. и от която игра продадоха икономиката на България в полза на частни интереси.
23
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Белене трябваше да се построи, ама още през комунизма да не може днешните *** да крадат. Въобще не ме притеснява Русия и нейното влияние. Хората в Турция си работят с руснаците и не им пука от европростотиите.
22
7
 
17
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Тези *** от всичките си лъжи в предизборната кампания изпълниха единствено изплащането на детските, че *** да се плодят още повече. Всичко друго е пълен провал, включително и тока с по-ниските цени, а с по големите сметки... Оставка на ибрикчиите, че ще затрият страната!Бойкот на медиите на Пеевски!Да живее България!
21
3
 
29
 
! Отговори
.. преди 10 години
Баба ви пенка от мухово знае дали ни трябва АЕЦ. Нали имате експерти бре. Нали сте експертен кабинет. Хората ли да ви кажат дали има нужда от АЕЦ
20
4
 
10
 
! Отговори
до #24 преди 10 години
Чакай, не бързай да обобщаваш. Още не са налазили червените коментиращи.
19
3
 
9
 
! Отговори
бг преди 10 години
маи оставането на власт навсяка цее натежава повече и дупенце ще дават само миор и народна любов да има.....почна да става забавно и още сеир ми се гледа ........
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много сте ми странни, бе, коментиращи... Като стане дума за протестите, хората били платени, били *** и *** и пр... А като видите, че се очертава пак да ви бръкнат в джоба Серго и компания, почвате да биете отбой и да плюете в другата посока. Айде, уточнете се от кои сте и за какво сте. Аман от фурнаджийски лопати.
17
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За кои хора, за чий бизнес и коя държава по-точно са постигнати резултатите, г-н Станишев? :)
16
5
 
19
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
ново 20!!! нали взехме парички един път паричките сега ние да си сърбаме попарката ви!!! как точно ги нагласихте нещата *** и турци да са на власт когато ни приеха в ЕС и сега като свърши пробния период за страната ни пак вие сте на власт?!!? а на мен ми казваха че нямало случайни неща?измамници!!!!!
15
4
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Няма ако, хората не искат Белене, казаха го на референдума! Пак си неподготвен Серьожа или просто биеш отбой, така са ти наредили от ДПС!
14
2
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До :)Още затворени фирми
13
2
 
4
 
! Отговори
do 16 преди 10 години
аз бих се иходил в раницата