Още 956 бежанци и стигаме предела - 5000

Отвориха дом във "Враждебна", до дни отваря врати още един в София
18 сеп 2013 19:17,
34
Още 956 бежанци и стигаме предела - 5000
Бежански разпределителен център в Елхово. Снимка: БТА

Бежанците в България към днешна дата са 4044, половината от тях са сирийски граждани, обяви зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов и уточни, че капацитет на страната ни достига 5000.

По думите му вече почти няма възможност да бъдат подсигурени места за настаняване на повече бежанци, но въпреки това ще се търсят допълнителни възможности.

Още по темата
"Оглеждат се други райони в други населени места. Въпреки че българите винаги са били състрадателни към мъката на други народи, за момента всички сме на думи готови да приемем и окажем помощ, но когато трябва да разположим домове в конкретна община, ръководствата на тази община питат защо точно тук, а не в друга община. Без да сме солидарни всички, няма как да помогнем на тези хора, те не е от добро са напуснали родните си места. Това са цели семейства", аргументира се зам.-министърът.

Маринов обяви, че от днес е отворил врати нов дом за бежанци в столичния кв. "Враждебна", който разполага с места за около 300 лица.

"Имаме готовност в рамките на седмица да се отвори и друг дом за 500 души в София", добави той.

По думите му обаче проблемите с изхранването на бежанците са много.

"Първите 5 дни в домовете бежанците получават пакет с храна, впоследствие – месечна сума от 65 лева на човек, която е недостатъчна за изхранване. 65 лева е социалният минимум, който не може да увеличим, защото ще поставим в неравностойно състояние българските граждани", допълни той.

От всички бежанци броят на децата е 680, като 98 от тях са без придружител. Само за последните 24 часа в страната ни са влезли 86 бежанци, от които 38 са деца, допълни Васил Маринов.

Днес той заедно с председателя на БЧК Христо Григоров стартираха национална благотворителна кампания в подкрепа на бежанците в България.

Кампанията се организира от червенокръстката организация в подкрепа на усилията на държавните институции за преодоляване на кризисната ситуация с увеличаващия се брой чужденци, търсещи убежище и сигурност на територията на България.

На телефонен номер 14 66 за всички мобилни оператори ще може да се изпраща SMS на стойност 1 лв.

Дарения може да се правят и онлайн на интернет страницата на БЧК, включително и от чужбина.

Банковата сметка, открита за нуждите
на кампанията е:
Български Червен кръст
Уникредит Булбанк АД
BG06UNCR76301000030265
UNCRBGSF

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
irina.cerna преди 10 години
А БПЦ защо не вземе да продаде някой и друг златен ролекс и да помогне на БЧК???И зашо не се настнят в църковни имоти и не ги връчат на църквата, която трае като пръднал в рейса. Най-богата организация/институция у нас и се скатайва... Проклети да са.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Двама от тези на снимката са кръстосали бедъри като ханъми.... Страшно е! Трябва да се затваря траницата и да се пропускат транзитно. Въпреки че сме в ЕС и те едва ли ще стоят тук, ако могат да заминат впоследствие в Германия. Лошото е, че сме първа приемаща страна, защото Турция вече не ги иска, така че - остават при нас!!!! ОРЕШАРСКИ - ОСТАВКА!
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
правителството да ги спира или да ги карат към Европа.ЗАТВАРЯЙТЕ ГРАНИЦАТА!!!!!!!!!!!!!!СТИГА СМЕ СЕ ПРАВИЛИ НА МАЙКА ТЕРЕЗА!!!!!!!!!!!!!!!!ГОЛЕМИТЕ СИ ПРАВЯТ ПАРИ В ТОЗИ МОМЕНТ НИЕ ИЗНЕМОГВАМЕ С ТЕЗИ *** МЪРЗЕЛИВИ
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
горките хора от Елхово!!!!!!!! спирайте ги вече тия !!!!!!!
24
1
 
6
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Може ли да попитам в Алжир,Етиопия Гана и тем подобни има ли война?Налага ли се да се приемат бежанци от там?За сирийците смятам,че е абсолютно наложително!Четейки написаното по горе става ясно,че сирийците са половината от всички емигранти.След като няма никакъв капацитет,а се очакват още бежанци,защо не се вземат мерки и да се ограничат идващите от другите страни? Явно те използват момента та покрай сирийците да влезат в БГ.Ц.Йовчев се опитва да се хареса на Брюксел,но не това е начина!
23
7
 
4
 
! Отговори
varg преди 10 години
БЪлгарите трябва да покажат на изпадналите си в беда братя гостоприемство и съжаление към тяхната събда.
22
13
 
6
 
! Отговори
МНОГО СТЕ ТЪПИ ,БЕ. преди 10 години
....ВИЕ СТЕ ,КАТО КУЧЕ ВЪРХУ СЕНО--НЕ МОЖЕ ДА ЯДЕ СЕНОТО ,... АМА НЕ ДАВА И ДРУГИ ДА Я ЯДАТ..!ДАЙТЕ ГИ ПОД НАЕМ,БЕ. .....ТЪКМО ЩЕ ИЗКАРАТЕ ПО НЯКОЙ ЛЕВ!НЕ МОЖЕ ДА ГОНИТЕ ЕМИГРАНТИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!НИТО ИМА ТАКИВА ЗАКОНИ ...НИТО НЯКОЙ ЩЕ ВИ ПОЗВОЛИ ОТ ЕС ДА ГО ПРАВИТЕ!КАКВО КАТО СА МЮСУЛМАНИ ??!!!ТЕ СА ХОРА ПРЕДИ ВСИЧКО!ВЯРАТА Е НЕЩО , СЪВСЕМ ЛИЧНО....!ЧОВЕК ,КОЙТО НЕ ВЯРВА В БОГ И НИЩО Е НАЙ ОПАСЕН ,ЩОТО НЯМА ЗАДРЪЖКИ И Е КАТО ЖИВОТНИТЕ!КОМУНИСТИТЕ СА ***/неверници/ ....АМА ГИ ТЪРПИТЕ!
21
2
 
15
 
! Отговори
Стойчо преди 10 години
Аз пък не виждам други бежанци освен българите. С всеки изминал ден нараства бежанската вълна къв Германия, Англия, Испания, Австрия, Франция, Америка, Чехия и къде ли още не. Пикът е както се очаква след 01.01.2014 год. В БГ ще остане само "електоратът" на БСП - склеротизирани старци, крадливи ***, безработни клошари и корумпирани политици, прокурори и ченгета. Айде лека нощ!
20
4
 
6
 
! Отговори
Do 50 god преди 10 години
Do 50 god balgaria stava muslimanska drjava na bas !!
19
1
 
14
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
До КАКВ КАТО ИДВАТ...Тебе да не те гони някакъв кАмунизъм? 1. Всички запустели села и къщи са нечия частна собственост.2. Що мислиш, че тия имигранти искат да живеят там, а няма да се изнесът и те към София например.3. Защо въобще да допускаме масова имиграция в България, което е доказано неефективен и с тежки дългосрочни последици метод за краткосрочно справяне с икономически проблеми.
18
17
 
3
 
! Отговори
КАКВ КАТО ИДВАТ... преди 10 години
...ИМА МАСА ЗАПУСТЕЛИ СЕЛА И КЪЩИ В ПРОВИНЦИЯТА!НАСТАНЕТЕ ГИ ХОРАТА ....КАКВО ЧАКАТЕ...???
17
3
 
20
 
! Отговори
Do 17 преди 10 години
Арменците са християни. А в Бг не идват сирийски християни, а идват мюсюлмани без документи за самоличност. И нашите *** ги приемат щото толкоз им е акъла.
16
10
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До анонимен 16,- НЕ ПСУВАЙ ДНЕШНОТО ПРОВИТЕЛСТВО..., ЧЕ ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР НА ГЕРБ СЪБИРАШЕ АЛ-КАЙДА В ПРАВЕЦ, ПРАЩАШЕ ИМ ОРЪЖИЕ ОТ СКЛАДОВЕТЕ НА "ПЕТОРЪЧКАТА И ТОЙ НИ Е ПОРЪЧАЛ ТЕЗИ БАНДИТИ..., ЧЕ ИДВАТ И СЪС СЕМЕЙСТВТА СИ...- БОКО ДА ПЛАЩА... А И ОФШОРНАЛИЕВ..., НАЛИ ИСКАШЕ ДА СТРЕЛЯ РАКЕТИ ПО СИРИЯ...!!!.
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ама каква е тази граница всеки си влиза както си иска,като ги хващат де ги връщат
14
3
 
4
 
! Отговори
Отломки нищожни... преди 10 години
...от винаги храбър народ-мъченик!С тези думи Яворов възпява един от най-хуманните актове на българската държава - приемането на бежанците от Арменския геноцид!Малко държави мигат да се похвалят с такова нещо в историята си и България е сред тях. Приели сме над 50 хиляди арменци и сме се превърнали в тяхна нова родина.Днес, последствията са и добри и лоши - имаме си и Кеврокян и Казасян, особено Хилда....
13
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
КОГА ГЪРЦИТЕ ЩЕ НАПРАВЯТ ТОВА ? НИКОГА ! ДА СА ИЗМИТА ТАЗИ ГНУСНА ПРОДАЖНА ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ !
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези на снимката си личи ,че са малолетни престъпници !!!
11
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роднини на жена ми едва свързват двата края с 300 лв на месец, от една година не мога да запиша детето си на детска градина, няма места.Вън бежанците от България.Оставка на правителстово.
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Почнаха да *** и пикаят навсякаде като в африка !
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dokoga ?!! Zatvarqite granicite