Спор за плана "Орешарски". Вляво: Прекрасен е! Вдясно: Провал!

Власт и опозиция се счепкаха за реформите, тока, цените...
Обновена: 20 сеп 2013 14:55 | 20 сеп 2013 13:57,
67
Спор за плана "Орешарски". Вляво: Прекрасен е! Вдясно: Провал!
Бивш и настоящи. Снимка: БТА

Очаквано депутатите не постигнаха консенсус по програмата на премиера Пламен Орешарски, която днес бе представена в Народното събрание.

ГЕРБ не останаха никак доволни от това, което чуха, докато, също очаквано, левицата много хареса програмата.

"Аз съм разочарован, че имаме 43 страници добри пожелания, с които всеки от нас би се съгласил, но няма никакви срокове и конкретика", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

Още по темата

Той се спря предимно на икономическата програма на кабинета, като по думите му приказките за борба с безработицата не кореспондират с реалността, защото безработицата това лято не е намаляла спрямо предходните години.

Бившият министър видя свръхнационализация и във ВМЗ-Сопот.

"Промяна би било повече поръчки за това предприятие, а не наливане на държавни средства, взети от приватизация", аргументира той тезата си.

Добрев използва повода да прогнозира за пореден път провал на новото ценообразуване на тока и шоково поскъпване на тока.

От БСП пък решиха да върнат лентата назад и да припомнят управлението на ГЕРБ. Не можело "Козлодуй" да се управлява от доставчик на детски закуски, обясниха от левицата. Корнелия Нинова пък остана много доволна от напредъка в социалната сфера.

"Свършихме добра работа с краткосрочните социални мерки, с които помогнахме на над 1 милион българи. Сред мерките са енергийни помощи за социално слаби, увеличаване на майчинските, на помощите за първокласниците, намаляване на цената на тока. По всички тези мерки постигнахме съгласие с всички парламентарни сили", заяви тя.

Колегата й от ГЕРБ Тотю Младенов пък видя точно обратното и обвини управляващите в липсата на реформи в сектора.

Той се противопостави на въвеждането на ранното пенсиониране, въвеждането на гъвкаво пенсиониране, както и замразяването на изискуемия трудов стаж.

"Искам да изкажа разочарованието на ГЕРБ, че когато се обсъждаше криминализирането на укриването на осигуровки, вие го отхвърлихте", припомни на управляващите Тотю Младенов.

Думата взе и социалният министър Хасан Адемов, който призова за коректност, когато се говори за пенсионната реформа и допълни, че такава всъщност никога не имало.

Той отговори и на думите на Делян Добрев, че няма намаляване на безработицата. "Бъдете по-коректни и внимателни към данните", възмути се министърът.

Адемов се позова на данните на Агенцията по заетостта, които сочат, че към края на август броят на регистрираните безработни е 351 438, а от началото на годината броят им е намалял с 10,3%.

"Ние се борим не да спрем реформата, а да я върнем в рамките на параметрите, които са обществено приемливи", заключи Хасан Адемов.

В спор за Сектор "Транспорт" пък влязоха двама бивши ресорни министри – Ивайло Московски от ГЕРБ и Петър Мутафчиев от БСП.

Червеният депутат остана доволен от спирането на приватизацията на БДЖ и Български пощи. "Липсват каквито и да е политики за оздравяване на БДЖ и пощите", опонира му Московски.

ДПС също обяви, че подкрепя програмата на правителството.

Йордан Цонев настоя здравната и административна реформа, както и реформата в бюджетирането, да бъдат отразени още в Бюджет 2014. Цонев настоя за защита от монополите.

"Ние няма да спрем пред никакви вопли на икономически субекти", уверено обеща той.

"Тази есен е есента, през която държавата ще покаже на българските граждани, че не абдикира от ролята си", завърши Йордан Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
12
 
17
 
! Отговори
МОЛЯ преди 10 години
МИНИСТЪРКАТА ВАМПИРА С УСМИХВКА НА ЗЛОДЕЙ РЕДОМ С ОРЕШАРСКИ ЩАСТЛИВИ ОТ ПРАЗНИТЕ ДУМИ ОБСИПАЛИ ПРОСТОЛЮДИЕТО КОЕТО СЕ ПЪЧИ,ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕ В СОБСТВЕНИЯ ДЖОБ НА ***,НЕ ТИКВА ДА ЯДЕМ,А НЯМА КОЙ ДА ИМ ПОКАЖЕ СРЕДЕН ПРЪСТ НА ТИЯ ВЛЕЧУГИ.
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и власт и опозиция са пълни ***
30
2
 
16
 
! Отговори
Подрисов преди 10 години
Ама защо ми се присмиваааат... ;( ???
29
10
 
19
 
! Отговори
Rumenov преди 10 години
Тоя вампир как може още да е на власт? Няма ли кой да го замеря с глави чесън?
28
13
 
9
 
! Отговори
Ахил преди 10 години
Втория мандат тиквата ще я изкара, там където му е мястото. Да унищожим варварската орда веднъж завинаги от политическото пространство!И все пак КАРТАГЕН трябва да бъде разрушен!
27
23
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако ще и пари да падат от небето Тиквата на бялото ще каже черно само за да оправдае собствените си провали. Нека му напомним че той за 3.5 години не даде нито лев на никой, остави без работа 400 000 Българи, а 100 000 фирми фалираха, благодарение на "отличната" му финансова политика и затегнатите колани. Толкова бяха затегнати че хората се палеха по улиците - прецедент! Стоките на храните скочиха 2-3 пъти, например олиото. Така че тази празноглава Тиква да мълчи в най мишата дупка.
26
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мижитурки, ***, еничари, съсипници, продажници, демагози, лакеи... Нещо не става от вас политичета. Загубихте най-важното като политици, а именно доверието на народа.
25
21
 
14
 
! Отговори
FBI преди 10 години
Борисов при Тодор Живков , там му е местото , дори трябваше през Страсбург
24
5
 
17
 
! Отговори
Тодор преди 10 години
2.5% индексация на пенсиите. Тц тц, какво прави това, при масова пенсия около 200 лв., това прави невероятните 5 лв. за цялата 2014 година. Орешарски - или вземете да направите нещо сериозно или така както гласувах за вас преди 3 месеца, след още има няма 3 и ще изляза на протестите.
23
7
 
24
 
! Отговори
Сотир преди 10 години
"програмата" не е нищо друго освен пожелания, тип лозунги от едни уж отминали времена :) Конкретиката липсва, защото трябва някой с акъл да я измисли. Пълен таш*кДа строим социализма с подръчни средстваВсеки комсомолец пример за хулиганите
22
6
 
19
 
! Отговори
Иво преди 10 години
До REDvaylerЗа какъв популизъм говориш, когато мотото на Герб беше да се харчи според това което има. Те спряха Белене, защото няма кой да го плати. Този "реален" план на червените *** на какво залага? Да не би да има някакъв икономически подем за който още не сме чули? Нее, единствено залага на взимане на пари назаем, 95% от които ще потънат в джобовете на *** и 5% я идат до народа я не. Но всички ние ще ги плащаме. Та я пак кой е популиста и кой трезво мислещия?
21
4
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Краткосрочни мерки не са необходими ,а дългосрочен план,работеща икономика,нови работни места и сигурни доходи.Много гръмки думи в програмата без никаква конкретика и ясна представа за изпълнението.Ще и берем плодовете по-късно.Дано не е много късно.
20
10
 
19
 
! Отговори
българина преди 10 години
Тази програма е точно в стила на Станишев-пожелания,пожелания,директиви и т.н. бля-бля приказки.Трябват действия а не приказки.В този документ не се посочва сектор от икономиката който да стане приоритетен с прогноза за развитие.Липсва яснота как ще се развият инвестициите,как се развива образованието.Липсва глава за Евро фондове,може би на управляващите не им трябват!Как осигуровките ще станат лични,кога ще има конкуренция на НЗОК.
19
17
 
22
 
! Отговори
ха ха ха преди 10 години
Мястото на агент Буда Тиквата е в ареста , а не в парламента.Да не забравяме че сегашните гербери изпълзяха като *** преди 4год от мухлясалите редици на БКП-втори ешелон.Всички гербери начело с Боко са все комунисти 2-3то поколение.Всички , без изключение.***!
18
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НА СНИМКАТА БОКО ИНТЕЛЕКТА ДАВА НА ОРЕШАРСКИ УРОК ПО ИКОНОМИКА И ФИНАНСИ ...
17
3
 
24
 
! Отговори
жоро преди 10 години
Ето и част от кадърни хора, за сто дни:Джейхан Ибрямов ДПС (завършил кинезитерапия- дипломиран масажист) заместник-министър на инвестиционното проектиране- Искра Михайловa ДПС- министър на Околната среда и водитe- Марияна Георгиева ДПС- министър на Младежта и спорта- Хасан Адемов ДПС- министър на Трудa и социалната политика- Али Неджми Ниязи ДПС- заместник министър на отбраната- Юнал Тасим ДПС, замесен в конфликт на интереси по времето на кабинета "Станишев- 10 страници добри пожелания
16
10
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
(А ТИ СТАНИШЕВ НЕ СЕ ОСЛУШВАЙ ИМАШ 6 МЕСЕЦА ИНАЧЕ СИ ТРЪГВАШ ЗА УКРАЙНА!!!)
15
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЛЕД КОЛЕДА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА,ЩЕ ИМА МАСОВО ИЗБИВАНЕ НА ПОЛИТИЦИ
14
2
 
15
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Орешарски,- МАХАНЕ ТАВАНА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ, НА ВСИЧКИ ДОХОДИ ОТ ТРУД И ДОХОДОНОСНА СОБСТВЕНОСТ (капитал)!!!- Европа препоръча ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ С 12 ГОДИНИ ПО-НИСКА ОТ СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА, която в България е 72 години или пенсии на 60 г. и забрана за работа на държавна работа!- ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИИ ДА СЕ ПЛАЩАТ ОТ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ ИНВАЛИДНОСТТА НЕ Е ТРУДОВ СТАЖ, А ОСИГУРОВКИТЕ ДАНЪК!- 10% ДОД, с НЕОБЛАГАЕМ СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ - 566лв.!- НАМАЛЯВАНЕ ДДС НА 10%, БЕЗ ДА СЕ ВРЪЩА НА НИКОГО!ТАКА БЮДЖЕТА МОЖЕ ДА СЕ УДВОИ!!!(А ТИ СТАНИШЕВ НЕ СЕ ОСЛУ
13
0
 
16
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Орешарски,ЧАКАМЕ ДЕЙСТВИЯПАРИТЕ СА В ИЗОБИЛИЕ, НО МЛЯКОТО Е ПОД КРАВИТЕ (фирмите), А НЕ ПОД ВОЛОВЕТЕ (работещите)! В БЪЛГАРИЯ ИМА ПАРИ ЗА ВСИЧКИ, НО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ:- ДАНЪК ВЪРХУ БАНКОВИТЕ ТРАНЗАКЦИИ - УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪК ПЕЧАЛБА, НА НЕИНВЕСТИРАНАТА И В ПРОИЗВОДСТВО ЧАСТ от 10 на 30%.- УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪК ДИВИДЕНТ (от собственост) ОТ 5 НА 27,5%(защото НОРМАЛНИТЕ хората плащат върху доходите си от труд - 10%ДОД + 27,5% осигуровки...!!! - НАМАЛЯВАНЕ НА ДАНЪК ПЕЧАЛБА ЗА ИНВЕСТИРАНА И ЧАСТ на 1% в 50 НАЙ-СЛАБО РАЗВИТИ ОБЩИНИ - "МАЙЧИНСКИ" САМО ЗА ПЪЛНОЛЕТНИ МАЙ