Меглена Кунева: Решението на КС е хореография

"Съдът не трябва да отваря вратата към хаоса"
Обновена: 12 окт 2013 18:56 | 12 окт 2013 18:51, Елка Василева
41
Меглена Кунева: Решението на КС е хореография
Меглена Кунева. Снимка: Движение България на гражданите

Решението на Конституционния съд за Делян Пеевски е хореография и съдът не трябва да отваря вратата към хаоса. На конституционните съдии, въпреки че са хора със сериозен жизнен и професионален опит, им е удобно да се дръпнат и друг да реши казуса, като го върнаха обратно в Народното събрание. Така правят всички институции в момента – бягат от отговорност. Затова ние, от Реформаторския блок, настояваме да бъдат попитани съдиите отново, за да вземат абсолютно изчерпателно решение да покажат, че са се еманципирали и че отговарят само пред нацията. Това заяви днес в ефира на Радио К2 Меглена Кунева – председател на „Движение България на гражданите“.

По думите й правните аргументи за връщането на Делян Пеевски за народен представител трябва да се разгледат с цялата им сериозност и по тази причина правното становище, депозирано вчера в президентството публично от представители на Реформаторския блок, е било изпратено до всички институции, които могат да сезират конституционните съдии, включително и до Министерския съвет и главния прокурор.

Още по темата

На въпрос защо не се избират пряко съдиите в КС, Кунева отговори, че последните избори са показали 18 % корпоративен вот и 5 % купени гласове, което прави 23 % подкупност на изборните резултати, което при пряк избор на конституционни съдии би довело до негативни последици.  За нас въпросът не е толкова „кой“, а „защо“ беше предложен г-н Пеевски за шеф на ДАНС и отговорът води към факта, че в българската политика никой не иска да носи отговорност, каза Кунева. По думите й България прилича на  пациент, на който му се изключват системите една по една – съдебна, икономика, граждански права, медии, Конституционен съд, Народно събрание – и остава някой да се произнесе, че пациентът си е отишъл.

Според Кунева обаче не е продуктивно от публичната криза обществото да потъва в депресия, затова трябват действия. Тя определи призива на реформаторите за преразглеждане казуса „Пеевски“ от Конституционния съд като такова действие и напомни, че „Движение България на гражданите“ обяви и започването на широко обсъждане на нова конституция. Тя каза, че събирането на предложения ще се провежда през интернет по примера на съставянето на конституцията в Исландия и чрез преки срещи с хората, както и че ще се сформира широк конституционен съвет от най-добрите юристи, експерти и специалисти в тази материя. Кунева допълни още, че партиите трябва да дадат реална възможност на хората да ги контролират и напомни, че именно гражданите спряха скандалните назначения на Марковска и Пеевски, но че системата продължава да се възпроизвежда и се правят нови подобни назначения.

Тя напомни, че „Движение България на гражданите“ отдавна е предложило в парламента да се направи публично изслушване на лицата, за които се твърди, че комбинират политическа, икономическа и медийна власт, но вместо това Народното събрание превръща парламентарният контрол в смешен и обиден за търпението на гражданите инструмент. Тя каза, че се отнася положително към идеята медиите да обявяват политическите си пристрастия, за да не заблуждават хората и напомни, че ДБГ отдавна говори за правила, които да дават яснота кои са собствениците на медии, социологически агенции и други с влияние върху общественото мнение, какви отношения имат с банките, към кого са дълговете им и т.н.

На въпрос дали Реформаторският блок е заявка за коалиция, Кунева отговори, че има мандат от Националното събрание на партията да работи в тази посока с партньорите от блока, но това е дълъг процес. Ще трябва да се кажат тежки истини и някой може да реши, че предпочита да се яви самостоятелно, а не в коалиция, допълни още тя, като каза, че е важно да се запази реформаторската инициатива и тя да се разраства.

На въпрос дали Блокът ще се коалира с ГЕРБ, Кунева отговори, че тя лично има редица принципни възражения към управлението на ГЕРБ и припомни 60 % опорочени обществени поръчки, натиск над бизнеса и медиите, скандални назначения и облагодетелстване на близки на ГЕРБ фирми, подслушването, управлението с тефтерчета, нарушаването на граждански права. По думите й да се оттегля Искра Фидосова и да се казва: „ами вижте, ние вече сме добри“ не означава скъсване с тези негативни практики и доказва, че ГЕРБ продължава да се държи като неприлична партия.

Кунева беше категорична, че за нея не подлежат на коментар неща като изпълнението на програмата на „Движение България на гражданите“, отстъпването на територия на гражданското общество, което е един от трите основни стълба в платформата на ДБГ и пълната прозрачност на решенията, което е отвъд калкулации на тесни партийни интереси и "България на гражданите" с такива калкулации не се занимава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
партиен преди 10 години
До bezpartienА, тя щяла да го повлече, само дето България на гражданите е основната движеща сила в този блок.
31
0
 
0
 
! Отговори
. преди 10 години
До Neli PetkovaМного странно вие видяхте ли я как затваря реакторите? Или просто като всички заблудени души проповтаряте тази мантра? Защо не видите през коя година е подписан меморандумът за затварянето - 1998 - и чие правителство беше на власт тогава? И вижте кой е сложил подписа си - дали Кунева, или тогавашния външен министър. Стига вече неподготвени изказвания, крайно време е хората да започнат да проверяват достоверността на това, в което политиците и медиите се опитват да ги убедят.
30
1
 
0
 
! Отговори
Neli Petkova преди 10 години
Пръми, Пръми стига толкова приказки и лаене на вятъра. Всички знаем, колко много искаш да си в политиката, обаче знаем и колко добре лъжеш и крадеш. Заради теб ни вдигнаха цената на тока и точно ти беше тази, която затвори реакторите на АЕЦ-а. Ясно ни е, че в момента някой ти е дал парички, ясно е и кой стой зад теб и твоите болни амбиции. Народът не е глупав и не забравя толкова лесно.
29
0
 
0
 
! Отговори
angela преди 10 години
Мегленке, стига си вдига рейтинга червена кукувице. Не разбра ли, че хората те разбраха каква си и им писна от твоите непрекъснати изказвания, с цел да не те забравят. Няма нужда да се занимаваш повече с политика, отдай се на семейството си, намери си хоби.
28
1
 
0
 
! Отговори
borkoslav преди 10 години
Ако имаше закони в тая държава и политици като Кунева в момента нямаше да напират за своя нам кой си мандат. Точно номеклатурната снаха, която с какви ли не опити се опитваше да вкара свои хора в КС ли ще се прави на супер морална. Всички знаем, че там квотите са на партиен принцип и всеки си има лобита, а този казус е поредния много шум за нищо, чрез който Кунева и хората й си вдигат акциите.
27
1
 
0
 
! Отговори
bezpartien преди 10 години
Цялата партия на Кунева е хореография с много грешни движения. Тази жена ще повлече целия реформаторски блок след себе си към дъното, заради миналото което има.
26
1
 
0
 
! Отговори
Илияна преди 10 години
Всичко хубаво, ама какво се нарича, това което Меглена Кунева прави в момента? Поръчка? Предварителен сценарии?? Какво? С какви очи излезе и направи партия, че и участва в друга с десни разбирания, след като години наред си беше отявлена комунистика! И все още си е! Честно казано не вярвам на червени кукувоции, сменили цвета си, само защото е такъв сезона.
25
1
 
0
 
! Отговори
H.Poirot преди 10 години
Забелязвам, че Меглена Кунева напоследък взима позиция по всички въпроси свързани с политиката. Мисля, че това нейно овсебване на публичното пространство не е случайно. Тя просто иска да се върне в политиката на всяка цена.
24
1
 
5
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
До прогледнал патриотАко действително си прогледнал,то няма как да си стигнал до извода:България без прасета.Явно си ,,левскар,,защото в един кюп слагаш Бербатов,Кристалина,Дянков и сие.И тук ли ще се делим на ЦСКР-ри и Левскари?В едно обаче си прав България без олигарси.Какъв е Тодор Батков.Питам те не като Левскар, а като човек защитаващ словото.Агент, перач на Чорни и олигарх ли е?
23
3
 
6
 
! Отговори
Прогледнал патриот преди 10 години
След 24 годишен размисъл стигнах до заключението:"БЪЛГАРИЯ БЕЗ ПРАСЕТА И ОЛИГАРСИ!"Винаги съм бил толерантен към Стоичков и прочие но безобразията на оня маосист Барозу преляха чашата!Западноевропейците да си задържът цесекарокомунистическата *** и да им се радват колкото щът с единственото условие никога да не ги връщат в България!Подарявам им Бербатов,Тонев,Кристалини,Бокови,Куневи,Дянков,Велчев барабар с баща му и всички юпита и никога да не ни ги връщат!Без тая *** направо ще разцъфтим!
22
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мога да я разбера таз булка. С това нахалство, болни амбиции и неадекватност - интелектуална и социална, сякаш подстрекава хората да се вдигнат и да изпратят нея и котилото й да бачка в Белене.
21
3
 
2
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
До до Реформатор 24Коя й е сестра на Пръмова?
20
14
 
9
 
! Отговори
Реформатор преди 10 години
Малко факти за всички не-купени:- В статията никъде не се казва че ще има колиция с ГЕРБ ( боже опази РБ от такова нещастие)- Кунева НЕ е затворила АЕЦ Козлодуй ( просто никога не е имала такава власт)- Кунева е подала оставка като лидер на партията си, но на събрание са я преизбрали ( хорта и си я харесват, явно)- на последните избори срещу Кунева има 4 пъти повече негативни публикации в медиите, отколкото всеки друг политик.Да Кумева е неудобна, но има много хора които я харесват.
19
8
 
13
 
! Отговори
222 преди 10 години
ПО добре умрялката Кунева отколкото вонящият труп БСП!!!
18
8
 
7
 
! Отговори
222 преди 10 години
ПО добре умрялката Кунева отколкото вонщият труп БСП!!!
17
7
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Хайде спрете да ни занимавате с тази тъповата демагожка и крадла Пръмова. Също не ни занимавайте с Буда и с Червения пор. Като латерни са, само досаждат и не казват нищо ново, още по-малко полезно.
16
9
 
19
 
! Отговори
мао дзе дун преди 10 години
Меглена Кунева: Решението на КС е хореография,а ти ДРУГАРКО КУНЕВА-ПРЪМОВА СИ ПОРНОГРАФИЯ !
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако се вярва на агенциите ,тия всичките хейтъри там , общо събират около 5-6 % от гласовете .....Като как си представят бъдещото им управление с 12-13 депутата в залата ?
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** как така ще се коалира с ГЕРБ ? Нали ГЕРБ им е основният противник и те са му алтернатива ?Докато не се освестят и се се замидлят кой им е врага и кой им е приятеля - няма да се оправят
13
7
 
9
 
! Отговори
svejarov преди 10 години
Решението на КС е мафиотска постъпка.Крайно време е да изберем Кунева да ги вкара по затворите.