"Южен поток" - рестарт за икономиката ни

Очакваните приходи за периода 2013-2043 са за 2.8 млрд. евро
Обновена: 31 окт 2013 17:14 | 31 окт 2013 15:50, Веселина Йорданова
157
"Южен поток" - рестарт за икономиката ни
Премиерът Пламен Орешарски и икономическия министър Драгомир Стойнев. Снимка: БТА

Рестарт на икономиката и катализатор на икономическия растеж - така енергийният министър Драгомир Стойнев и шефът на "Газпром" Алексей Милер определиха българския участък на "Южен поток", чието строителство беше дадено по-рано днес.

Строителството на газопровода у нас трябва да приключи за две години.  Очакваните приходи за периода 2013-2043 година се равняват на приблизително 2.8 млрд. евро, които ще влязат в бюджета на България, заяви Стойнев. По думите му с реализацията на проекта България се превръща в основен газов център на Балканите.

Председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер заяви, че става въпрос за 3.5 млрд. евро инвестиция и около 2000 нови работни места за висококвалифицирани специалисти. Новата газотранспортна инфраструктура ще повиши инвестиционната привлекателност на България, смята Милер.

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че към днешна дата страната ни е успяла в значителна степен да се включи в първоначалния график на проекта, който беше коригиран няколко пъти в миналото.

Още по темата
Сутринта си мислехме, че сме уговорили почти всичко, но винаги изникват детайли, които трябва да се доуточняват. В добронамерен стил двете страни продължиха разговорите по-дълго от очакваното. Важното е краят да е добър, заяви Орешарски, който се извини за продължителността на днешните разговори в Министерския съвет.
Енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че през последните месеци са се водили интензивни преговори, защото българската страна не е била удовлетворена от "това наследство, което получихме от предишното управление".

Днес са подписани два протокола между председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер и изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев. По думите на Драгомир Стойнев българската държава и българските граждани не поемат никакъв риск във връзка с осъществяването на проекта на наша територия. Той определи постигнатото днес като "добра стъпка, която ще ни подпомогне да изведем страната от кризата".

Съотношението на привлечения и собствения капитал е 70:30. Размерът на заема, който следва да бъде усвоен от Българския енергиен холдинг, се равнява на приблизително 620 млн. евро, съобщи министърът, който допълни, че единственото обезпечение по този заем са дивидентите, които ще получава компанията от транспортирането на природен газ на територията на България. Годишният лихвен процент - тема, по която според Стойнев са водени тежки разговори, ще бъде 4.25%, тоест наполовина от първоначално предвижданото.

Срокът на погасяване на заема на БЕХ ще бъде 22 години. От първата година след запълване на капацитета на газопровода БЕХ започва да получава дивидент, тоест  от 2018 година. Само за България той ще се равнява на близо 715 млн. евро, обясни министърът.

Проектът ще се изпълнява в съответствие с българското законодателство.

България и Русия са се договорили, че БЕХ и "Газпром" могат да дадат на проектната компания възможност да предостави достъп за използване на капацитета на газопровода на трета страна.

Руският енергиен министър Александър Новак, който определи събитието като "историческо, също заяви, че "Южен поток" ще има сериозни положителни последици за икономиката на България и за развитието на сътрудничеството между Русия и България като цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
7
 
! Отговори
maika rus преди 10 години
da durjim s Rusnacite .........vsi4ki drugi sa cirkadjii
87
5
 
14
 
! Отговори
Pixie преди 10 години
Браво, още един път БСП доказа, че са вярно куче на Русия.
86
3
 
3
 
! Отговори
staroto=LPBPCSKA преди 10 години
ДАЛИ ИЗОБЩО ЩЕ ИМА НУЖДА ОТ ТОЗИ ГАЗОПРОВОД, СЛЕД КАТО ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ СЕ РЕФОРМИРА ИЗЦЯЛО, И НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ (СЕГА С МИЛИОНИ ЖИТЕЛИ) СЕ СТОПЯТ ДО 100 ХИЛЯДИ ЖИТЕЛИ ? МОЖЕ БИ СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ НЕ РАЗБИРАТ, ЧЕ СА КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНИ ЦЯЛОСТНИ РЕФОРМИ НА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, ЧЕ ПОСОКАТА НА РАЗВИТИЕ Е МНОГО СГРЕШЕНА !!! МОЖЕ БИ СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ СА ПРИНУДЕНИ ДА ВОДЯТ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА В ГРЕШНА ПОСОКА (ГОВОРИ СЕ, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА САЩ КОНТАКТУВА С ИЗВЪНЗЕМНИ) ! ХОРАТА ИЛИ ЩЕ НАМАЛЯТ ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ПЛАНЕТАТА ДО 10% ОТ СЕГАШНОТО НИВО ИЛИ ЩЕ ДОЙДАТ ИЗВЪНЗЕМНИ РОБОТИ ДА РЕФОРМИРАТ ЗЕМНАТА
85
6
 
18
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Каква е аритметиката?Русия иска този газопровод и ни дава пари срещу лихва за да го направим. Заем за 22 години. Ако тече газ по тръбата ще прибираме транзитни такси, с които да си плащаме заема и лихвите.Танто за кукуригу. Ако в края на договора 2043 г. излезем на нула може да ръкопляскаме.
84
2
 
5
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
Многая лета се пее и на сватби и на погребения правете си сметка чия провинция сме......
83
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сметки прости, не са за хора прости! КОйто мисли, че е вредно да се създават работни места, България да контролира един от водещите енергийни коридори, да се инвестират милиарди значи или е *** или е....***!
82
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на руснаците, газопроводчето минава само през техни хора- България, Сърбия, Унгария и Словения. Това се казва братска постъпка. Жалко, че прецакахме Бургас - Александропулис, щяхме да бръкнем на фесовете в газо.
81
6
 
5
 
! Отговори
илИктуратЪ преди 10 години
Първата държава (на чиято територия излиза тръбопровода), строи помпената станция. Това значи: Шум (в близост до нея/ КОЛКО?????), повишен риск от изтичане-замърсяване и най големи разходи (в сравнение с другите през които минава газопровода). Не Ли?Някъде четох за н'нам колко си години без печалба докато се изплати инвестицията.... Тогава си помислих за трайността на тръбите и се сетих за автомобил (нов модел) и "близинга" (като начин на плащане)- тамън платиш близинга и требе нова да купуваш.
80
2
 
2
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
кво ми се правиш на попикано мушкато ми те всички са комунисти бе драгии бивши ченгетаи ти си бил такъв щом знаеш тая песен,само дето сега ни се правиш на девственне бе за първи път ми е:)
79
4
 
7
 
! Отговори
СМЕТКИ ПРОСТИ преди 10 години
ЗНАЧИ ОКАЗВА СЕ , ЧЕ ДИВИДЕНТА /ПРИХОДА НА БЪЛГАРИЯ ЗА 30 ГОДИНИ /2013-2043 Г./ ЩЕ БЪДЕ 715 МИЛИОНА ЕВРО А РАЗХОДА САМО ЗА КРЕДИТА ЛИХВА И ГЛАВНИЦА 317 X 30 ГОДИНИ = 9510 МИЛИОНА ЕВРО ! ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ ЗНАЧИ РУСКО-КОМУНИСТИЧЕСКОТО НАБУТВАНЕ " ЮЖЕН ПОТОК " ЩЕ БЪДЕ НА СТОЙНОСТ 8795 МИЛИОНА ЕВРО !!!
78
4
 
8
 
! Отговори
off преди 10 години
Комунистите родината ограбваттурците след тях вървятатакисти атакисти славен път ви чака труден път.
77
3
 
2
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До бравоЛентичката ще я онтреже Бойко!!!
76
3
 
0
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До бравоЛентичката ще я онтреже Бойко!!!
75
0
 
3
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
50 потребителя четат ,коментират собственото си субективно мнение ,после се плюят се помежду си ,после влизат от по 2-3 акаунта,висят като мърсоли денонощно в саита и си осмислят жалкия животтолкова е жалко че чак е смешнолекуваите се бе хора не ми казваи ти стрещу кои си,започни с това ти какво печелиш от победителя
74
1
 
16
 
! Отговори
чукча преди 10 години
Ако България накрая спечели и една кьорава рубла от цялата дандания да не съм чукча повече...
73
7
 
6
 
! Отговори
хамалина преди 10 години
Чета коментарите и това,което е написано ме кара да кажа пак: Това,което е добре за нацията е лошо за седесунгери,герберунгери и всякакви други ***, и обратното-това, което е добре за тях е пагубно за България/само един пример-приватизацията/! А впрочем-ЧЕСТИТИ ПРАЗНИК НА ТИКВАТА И НЕГОВИТЕ ТИКВЕНИЦИ!
72
1
 
2
 
! Отговори
До СМЕТКИ ПРОСТИ преди 10 години
А къде отидоха 715 млн годишни дивиденти в сметката ти? Изпускаш ги. Тези 2.8млд приход са най-вероятно СЛЕД отчитане на разходите по заема + експлоатацията.
71
5
 
13
 
! Отговори
е преди 10 години
За 4 месеца ТЪПАНАРА Орешарски постави рекорд по вземана на заеми.За 4 години.............
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2.8 млрд. евро za 30 godini, малко са само за партията, а до народа нема и да стигне лев! напротив, акциза на газта се 'дига и ше ядемеме оня големия, братския - както досега!
69
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАЙ ПОСЛЕ НЕЩО ДОБРО ЗА ИКОНОМИКАТА НИ,НЕКА СИ ВИЯТ ПРОДАБНИТЕ СЕДЕРУГИ СРЕЩУ ЮЖЕН ПОТОК ,ТОЗИ ПРОЕКТ ОСВЕН ,ЧЕ НИ ДАВА ГОЛЕМИ ПЕЧАЛБИ И МНОГО НОВИ РАБОТНИ МЕСТА ,НИ ПРАВИ И ВАЖЕН ЕНЕРГИЕН ИГРАЧ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАЗАР.,ВИДЯХМЕ ГИ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ (ЗАПАДНИ ИНСВЕТИТОРИ) ИДВАТ ТУК САМО ДА СВАЛЯТ И ПОСЛЕДНАТА РИЗА ОТ ГЪРБА НА БЪЛГАРИНА И ДА НИ ИЗТОЧВАТ ПРИРОДНИТЕ БОГАТСРВА (ЗЛАТОДОБИВА) ЗАТОВА РУСКИТЕ И КИТАЙСКИ ИНВЕСТИТОРИ СА ДОБРЕ ДОШЛИ