Ако изборите бяха днес: Абсолютен паритет между БСП и ГЕРБ

Общо 5 формации влизат в парламента, сочи ново проучване
Обновена: 17 ное 2013 18:58 | 17 ное 2013 16:30, Красимир Ангелов
301
Ако изборите бяха днес: Абсолютен паритет между БСП и ГЕРБ
Снимка: Институт за модерна политика

Абсолютно равенство между БСП и ГЕРБ дава ново социологическо проучване на Института за модерна политика, проведено в периода 1-10 ноември.

Ако изборите бяха днес, за социалистите биха гласували 26,2% от избирателите. Абсолютно същия процент гласове би получила и партията на бившия премиер Бойко Борисов, сочат данните от проучването. Социолозите отчитат, че тези резултати се дължат не толкова на ръст на ГЕРБ, колкото на лек спад в доверието към БСП.

"Факторите, обуславящи този спад, вероятно са свързани с разразилия се по време на провеждане на изследването корупционен скандал с Христо Бисеров, хвърлил сянка върху управляващата конфигурация, както и цялостното обществено напрежение и ескалацията на антиправителствените протести", смятат от Института за модерна политика.

Според проучването общо пет партии биха влезли в следващия парламент, ако изборите бяха днес – БСП, ГЕРБ, Реформаторският блок (8,2% от гласовете), ДПС (8,1%) и „България без цензура”, ВМРО – 6.1 %. Очакваната избирателна активност е 60,6% от имащите право на глас.

От сегашните парламентарни партии под границата на парламентарното представителство към момента на провеждане на изследването остава „Атака” с 1.3% от евентуалните гласове. Извън парламента остава и НФСБ, който получава подкрепата на 1.9 % от избирателите. Според социолозите обаче и двете националистически формации запазват шансове да преодолеят изборната бариера.

На двата полюса е и общественото мнение за студентските протести, става ясно от изследването. Повече от половината – 54.1%, от запитаните посочват, че одобряват действията на младите хора и окупацията на учебните заведения. 35,5% пък е делът на респондентите, които заемат противоположната позиция. Друг съществен въпрос, който се дискутира и полага разделителна линия спрямо подкрепящите протеста на студентите и хората, които не са съгласни с него, е въпросът дали протестът е режисиран.

На твърдението: „ Протестите на студентите са режисирани“ 37.9 % от анкетираните смятат, че окупацията е дирижирана от външни за студентската общност фактори, докато 48 % смятат действията на студентите, включили се в окупацията, за самостоятелни и неповлияни от външни сили и среди. Висок е процентът на колебаещите се между тези две крайни позиции – 14.1 % от анкетираните не могат да преценят какво стои зад действията на студентите.

Резултатите от проведеното проучване показват още, че повече от половината от анкетираните – 51.2%, смятат, че президентът Росен Плевнелиев не изпълнява отредената му от Конституцията роля на обединител на нацията. На обратното мнение са 42,8%, а 6 на сто не могат да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
2
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
А бе когато ме няма това недостче атакиста се развихря , толкова ли не можете да му запушвате устата и не го пращате там където му е мястото .Скапана кафява пасмина .
186
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проституиращите,искате ли още оставка?
185
3
 
9
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Юрушистите начело с обрязания *** гжотферен сидер ага нямат моралното право да пишат, а да си харчат парите от хидроинженера в Брюксел, хотели в Париж за Деничка, пури за по 300 лева на месец, за пици и пикане около операта.Нещастници и ***!Оставка!
184
0
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
След преброяването на населнието (2001) като новостилни православни са се определили 95,5%, като старостилни православни 2,3%, като мюсюлмани 1,3%, като други 0,9%. Граждани по страни според преброяването от 2001: гърци - 93,8%, албанци - 4,3%, българи 0,4%, румънци 0,2%, украинци 0,2%, пакистанци 0,1%, руснаци 0,1%, грузинци 0,1%, индийци 0,1%, други - 0,7%.[32] Данните не включват етнически групи и малцинства, например мюсюлманското малцинство, което е 1% от населението,
183
2
 
3
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
Ако изборите бяха днес, утре щеше да стане това, което и вчера.... Едни престъпници щяха да бъдат обявени за победители и да ни управляват и крадат, а едни други престъпници щяха да бъдат в опозиция и да драпат и те към кокала ! ВИЕ КАКВО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ЩЕ СТАНЕ, БЕ РАЯ ????
182
0
 
2
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистЗащото в момента те(заедно с алкохолика и наглеца Данчо Ментата) са пречката за забрана на ДПС.
181
0
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Greecepopulation: Greek 93%, other (foreign citizens) 7% (2001 census)Greek Orthodox (official) 98%, Muslim 1.3%, other 0.7%BulgariaBulgarian 76.9%, Turk 8%, Roma 4.4%, other 0.7% (including Macedonian, Armenian, Tatar, Circassian), other (unknown) 10% (2011 census)Eastern Orthodox 59.4%, Muslim (Sunni) 7.4%, Muslim (Shia) 0.4%, other (including Catholic, Protestant, Armenian Apostolic Orthodox, and Judaism) 1.7%, other (unknown) 27.4%, none 3.7% (2011 census)Като говориш с мен ще мълчиш
180
0
 
2
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистТвърде е възможно да греша, но според практиката на КС, не състава на електората, а състава на ръководството е от значение, а ДПС вкара българи в партията си под този предслов - да не бъдат етническа партия. Не, че се грижат за електората си, ама това е друга тема.
179
0
 
4
 
! Отговори
оДИСЕЙ 1 преди 10 години
226 Тъпче в Гърция няма турско малцинство и двете страни след първаа световна война максимално са се потарали да се освободят от съответните малцинства , гръжки в Мала Азия и турски в на Блканите ,а ние имаме 10% турско малцинство и аз бих искал да няма етническа партия а турците у нас да си гласуват за останалите партии на които симпатизират , но това беше ДОКТРИНАТА НА КОМУНИСТИТЕ ОТ БСП или по скоро а ченгетата от ДС , да създадат такава партия която да им е вярна вечно И ТО СИ Е ТАКА
178
1
 
4
 
! Отговори
АГИТПРОП преди 10 години
До Дон КольоТи си гледай класическите модели, аз гледам действията. БСП се държи като дясна партия, както и всички останали партии.
177
0
 
4
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До просто човекЗащото има лош човешки материал в България, който когато можеше да я забрани, не го направи. Сега вече е невъзможно, защото ДПС пусна корени дълбоко навсякъде. А няма какво да се лъжем, ние българите все обичаме да обвиняваме някой друг и ние за всичко сме невинни.
176
6
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
ВМРО и НФСБ, това са българските партии. Всичкото останало е шрот, а най големия *** е надрусания ямболски ***.
175
0
 
1
 
! Отговори
sopol преди 10 години
в гърция застреляха двама политици. ама иначе те били мързеливи и лапали само от ЕС.
174
0
 
2
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистКосвено и ние сме виновни. Когато гласуват само половината хора, ДПС има по-голямо влияние, заради пропорционалната система. При задължително гласуване, ДПС няма да е тоя, дето прави каквото си поиска в НС и всеки да се съобразява с нея. Липсата на действие от страна на близо 50% от българските граждани, направи силни ДПС. Жалко е, не мислиш ли?
173
1
 
1
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АГИТПРОПНяма комунисти ли? БСП са ляво-центристи(според класическият модел за разпределение на партиите), а иначе факта, че много от тия са бивши членове на БКП?
172
1
 
2
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистЗащото това е ясният пример, че влизането на хора като Доган във властта е признак на умствената инвалидност на българина. Не, че тоя, за който гласувах е по-добре де(Витков).
171
4
 
4
 
! Отговори
sopol преди 10 години
щом има още хора , които гласуват за БСП значи си заслужавате нещастията и грабежа от политиците. и второ големият процент за БСП и бат бойко, който е ученик на живков говори само едно. българина е по *** и от талибан с бомба в гащитеза да гласуваш за бсп и бойко означава, имаш комплекс за малоценност
170
0
 
6
 
! Отговори
АГИТПРОП преди 10 години
До Дон КольоНяма комунисти във властта. Всички са десни и са демократи.
169
2
 
0
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистМоже изобщо да няма повече избори, комунистите са нагли, няма да пуснат властта, още утре очаквам да приемат тихомълком нов вариант на ЗЗД.
168
1
 
1
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистНе Сидеров не е терорист, а лудият в книгата. Терориста си е Доган. И няма да излезе на американския пазар, а на родния, ако някой иска да я издаде, защото издаването на книга струва много пари, които за жалост не мога да си позволя.