Връщат пушенето на закрито до Нова година

Искането на БСП среща голяма опозиция в парламента
Обновена: 25 ное 2013 14:03 | 25 ное 2013 08:36, Петя Славова
183
Връщат пушенето на закрито до Нова година
Снимка: Булфото

БСП иска да върне пушенето на закрито за Нова година, пише в. "Труд". През декември парламентът ще обсъжда и гласува промени в Закона за здравето, които предвиждат отпадане на тоталната забрана за цигарен дим в заведенията. Идеята е в ресторантите и кафенетата да бъдат обособени зали за пушачи и зали за непушачи, а собствениците на заведения до 70 кв. м сами да решат дали да се пуши или не.

“Веднага след като приемем закона за държавния бюджет, ще включим поправката за пушенето в дневния ред на парламента. Нагласата ни е да либерализираме режима от Нова година”, обясни пред изданието депутатът от “Коалиция за България” Спас Панчев, който е един от вносителите на промените.

Очаква се идеята за връщане на пушенето на закрито да не се приеме от голяма част от депутатите. Макар че социалистите са вносители на поправките, не всички в левицата искат забраната да отпадне. Вероятно е в БСП да се стигне до политическо решение по въпроса, тъй като либерализирането на тютюневия режим е едно от предизборните обещания на лидера Сергей Станишев. Предвижда се да бъдат обсъждани два проектозакона - на БСП и на “Атака”.

Становището на здравната комисия в парламента, която е водеща по законовите поправки, е отрицателно. Икономическата комисия обаче подкрепя отпадането на тоталната забрана за цигарен дим на закрито.

Единствено ГЕРБ е обявила официална позиция по въпроса. Бившите управляващи няма да подкрепят либерализирането на режима.

По-голямата част от депутатите от “Атака” също са за отпадане на забраната за пушене на закрито. От ДПС твърдят, че ще гласуват по съвест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
5
 
13
 
! Отговори
Атака = анти-българи преди 10 години
"По-голямата част от депутатите от Атака също са за отпадане на забраната за пушене на закрито" Каква изненада. Великите "националисти" отново съдействат за по-бързото ликвидиране на населението. Национализъм, уважаеми овце, не означава омраза срещу друг човек и постоянното обвиняване на другите за собствените си комплекси (Волен Нудиста), а защита на народа от всякакви вредни фактори. Като на ПЪРВО място е здравето на народа. Сайдеров - дали ще легитимирате и херойна в заведенията?
81
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора, не обръщайте недоволството си към пушачите, а към тези болни мозъци в правителството! Мога да кажа само ОСТАВКА!
80
8
 
30
 
! Отговори
1 преди 10 години
пълна простотия е да връщаш нещо, което вече е факт. Пушач съм от 30 години, но съм категорично против връщането на пушенето в заведенията.
79
7
 
24
 
! Отговори
комунистите на сапун преди 10 години
Болни мозъци.
78
7
 
27
 
! Отговори
Европеец преди 10 години
Вече съм абсолютно убеден, че тези *** нямат интерес България да върви напред. После другите ни били виновни (бежанците, съседите, ЕС, лошото време...). Пълна подигравка с нормалните хора в тази държава. Както винаги тези които искат да живеят нормално без да са длъжни да дишат отрова и да миришат на к**** трябва да се съобразяват с тези които искат да живеят като ц*гани и да правят каквото си искат. Не пушиш? Ми няма да ходиш на ресторант бе! Каква Европа, какви 5 рубли бе РОБИ.
77
8
 
7
 
! Отговори
САК преди 10 години
Горките пушачи, ще им се налага да излизат в най-големите студове, да зъзнат и с треперещи ръце и безчувствени пръсти едвам да удържат цигарките си. Съчувствам им. Помогнете и на тях, дайте им шанс да бъдат като другите, да се почувстват и те хора !
76
5
 
6
 
! Отговори
Ь преди 10 години
Повече от половината "протестиращи" са пушачи.
75
20
 
18
 
! Отговори
художника преди 10 години
Аз пуша повече от 40г. Никога не съм влизал в болница/в момента чукам на дърво/, настинките и грипа ги карам на крак. Здравноосигурен съм и не съм използвал нито лев от тях. С парите ми сигурно лекуват някой друг, няма значение. Питам, какъв ви е проблема? Цял живот пуша, децата ми са здрави и работят ТУК в България, имам внуци и те са здрави,аз съм щастлив човек.А вие?- Злобни недорасляци, дето всичко ви пречи!!!
74
2
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Хората с 20 годишните, радрънкани кочини да се въздържат от коментари за цигарите. С тези избушени талиги изхвърляте страшно много вредни вещества във въздуха, но незнайно защо, премълчавате този факт и ревете само против цигарите.
73
5
 
12
 
! Отговори
abe преди 10 години
Е-НЕ СА ЛИ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИИИИИИИИИИИИ.....
72
5
 
16
 
! Отговори
123 преди 10 години
А що пък непушачите да живеят по правилата на пушачите ? Да не би да се раждаме с цигара в уста ?
71
6
 
23
 
! Отговори
до 66 преди 10 години
Как така е нормално?!??? Къде в чужбина се пуши на закрито??
70
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на следващите избори ще ви кажа колко подкрепям това решение...мамичката ви *** ...
69
24
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
За пореден път непушачите показват, колко са нагли и агресивни. Смятат, че могат да налагат мнението си насила и да задължават хората да живеят по техните правила. Това, естествено, няма как да стане.
68
5
 
28
 
! Отговори
Мая преди 10 години
Предатели! В събота вечерта бях в голямо заведение в столицата, в което НИКЪДЕ не се пушеше - беше пълно и непрекъснато идваха още хора, които се надяваха да си намерят място. Абсолютна лъжа е, че заведенията били останали без клиенти. Много жалко най-вече за всички, които ще бъдат принудени отново да работят по 10-12 часа в задимени помещения...къде е правото на избор на тези хора? Ако искат да си запазят работата, трябва да търпят цигарения дим. Много, много жалко!
67
3
 
8
 
! Отговори
V.V преди 10 години
Нищо лично. Просто бизнес!
66
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудесно. Пак ще жулим бира с цигара в ръка. Който не му понася да не ходи по заведения за пушачи.
65
2
 
9
 
! Отговори
R& преди 10 години
До АнонименИ ще става още по-лошо, ако не си променим манталитета.
64
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма да върнат само пушенето. В каменната ера ще ни върнат. Шиб_ните комунисти.
63
7
 
19
 
! Отговори
Някакъв там преди 10 години
Норкомани! Не заслужавате да имате деца даже, защото вие и тях не пазите!