Кой помак, кой македонец? Спорят Ефремов и Каракачанов

Двамата влязоха в яростен спор за бъдещата партия "Помак"
Обновена: 26 ное 2013 09:50 | 26 ное 2013 09:49,
171
Кой помак, кой македонец? Спорят Ефремов и Каракачанов
Ефрем Моллов. Снимка: europomak.com

Партия "Помак" (Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура) ще обедини страната, категоричен е основателят на бъдещата формация Ефрем Моллов.

"Това е новият модел на страната. В партия "Помак" искаме да спрем със статуквото. Ще поканим всички етноси на масата, за да изградят нов модел на политика и на развитие на България", коментира той пред Нова телевизия.

"Вие разделяте българите", опонира му веднага лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"В последните години България се превърна в разграден двор и всеки може да си прави каквото си иска, да си измисля каквото си иска", настоя войводата.

По думите му по Конституция подобна партия не би трябвало да съществува, защото откровено се говори за нов етнос в България.

Каракачанов оспори твърденията на Ефремов, че в страната ни има македонски и помашки етнос.

Още по темата
"По вашата логика би трябвало да има шопска, добруджанска, тракийска нация. Това са глупости. Обединение чрез разделение е абсурдно", настоя лидерът на ВМРО и обвини Ефремов, че с основаването на "Помак" иска да изкара "едни пари".

Моллов пък му отговори, че не сме единна нация, а сме сбор от етноси. Той дори цитира Христо Ботев, който пише, че "народонаселението е от българи, помаци и власи".

"Четете си Ботев и не ми говорете, че няма помаци", обърна се той към лидера на ВМРО.

Спорът между двамата се задълбочи с коментири на исторически факти, родословни корени и терминология.

Красимир Каракачанов заяви, че назоваването "помаци" е обидно и затова нарича тази група хора българомохамедани, на което пък Моллов възрази и каза, че той самият е помак и се гордее с това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи Турска пария може,помашка партия също може а Българска националистическа партия като Кръв и Чест неможе......
22
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен-ХАХАХАХААА---ЛИЧИ СИ ЧЕ СИ ГЬНСУРАТ ГЕЙБЕРАСЧЕ--ТЕЗИ РАБОТИ ТАКТА СЕ ПРАВЯТ БЕ КРЕТЕНЧЕ--НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАМЕТЕ СЛЕД НАСИРАНЕТО НО БОКО----АДЕ ОДИ СЕ ....С БОКО...ПА ДА ТИ ДАДЕ НЕКОЕ ЛЕВЧЕ...!!!!
21
3
 
24
 
! Отговори
llll преди 10 години
Помаците са българи, насилствено потурчени през 17 век. На османската империя са им трябвали войници за войната в Крит, а в турската армия не имало право да служат християни. Затова е и било потурчването. Това е мнение на много историци, оформено от изследване на много документи от този период.
20
2
 
29
 
! Отговори
Гост преди 10 години
*** е българин, който насилствено е приел мохамеданството. Значи само му е сменена религията. Няма нищо общо с критериите, които определят етноса.Ако се приеме закон за отменяне субсидиите на партиите ще изчезнат яко дим всякакви недоразумения, наричащи себе си "политици" и кандидат такива.
19
0
 
5
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
.... Но от това само ще спечелим етническите българи, защото вече от електоралната хранилка на ДПС се хранят Касим Дал, *** и може би още 1-2 партии.
18
2
 
20
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Всичката ни мара втасала, че само един помашки шизофреник ни липсваше. Сега остава братя Юзеирови (онези с паметника на турския войн) да направят партия "Сюлейман паша", а онзи ненормалник, турчина от Шумен (който искаше да разделя България на федерални автономии, една от които мюсюлманска) мигом ще направи партия "Мюсюлманска България". Но от това само ще спечелим етническите българи
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕНИЧАРИМда, само дето и тази партия и бежанците се появиха наскоро, така че на кой са приятелчета е въпросът към публиката, а към теб - 10 стотинки ли, колко е на коментар, че съм го закъсал??? хаха
16
3
 
17
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Тоя се гордеел, че ***.Ами *** идва от помагач (на турците) и е обидно. Самите помаци се обиждат като ги наричаш така. Иначе всеизвестно е, че Батак е колен от българо-мохамедани от съседните села. Голяма гордост.
15
2
 
17
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Партия на българите в скоро време не се очаква.Иначе всеки политик се бори за "полза роду" и за "народното благо".И турците от ДПС се борят и те за българските турци уж. Ама влизат в политиката едни скелети и след 5 г. са едни такива добре наляти. А народа гладува.
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Молловци и Догановци да отидат да живеят в Турция, и да си позволят да се нарекат помаци, пък да видят какво ще им се случи. Камо ли пък, да си правят партия. Там нямаш право да се наричаш нищо друго освен турчин.
13
3
 
12
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Да живее КОМИНТЕРНА. Те така ги определяха. Има помаци. Те са затворено общество на българи-мохамедани. фактът, че агент Сава беше казал, че има една мечта - да научи помаците на турски език говори категорично за техния произход. Нека си видят фолклора и после да се правят на някакъв измислен етнос.
12
2
 
14
 
! Отговори
любо преди 10 години
откаде никнат тези муцуни? няма ли край вече?
11
5
 
10
 
! Отговори
ЕНИЧАРИ преди 10 години
още една етническа партия..султан ердогон -приятелчено но боко и моше младенов не спи---ще ни съситят държавата--прави са западняците--само *** държава става от България...!!!!Я
10
2
 
23
 
! Отговори
1 преди 10 години
що не си направим партия на шопите, граовците, каракачаните и каквото се сетиш? Тоя що не се скрие? До кога всякакви хора ще получават пари от държавата и ще си живеят от това? Стига с тези партии. Партиите да се самоиздържат! Откъде накъде ще ядат, пият, купуват гласове и правят митинги с моите пари?
9
1
 
13
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Единия е мак, другия по-мак, а третия най-мак.
8
3
 
6
 
! Отговори
С ново име Иван преди 10 години
7 ," (4) Не могат да се образуват партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. " не касае ПП *** защото помаците са общност не етност...т.е.партията няма да е етническа.
7
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом помaшкaтa пaртия е демокрaтичнa, aз не виждaм проблем! Нужни сa ни нови пaртии, състaвени от нови хорa!
6
3
 
4
 
! Отговори
1912 г се споменава преди 10 години
йеромонах Павел го пита с писмото си: Бъдете добри да ми пишете, забележили ли сте готовност за покръстване у някои помаци. Ако има желаещи, може ли да се разчита на горе-долу массово и повсеместно (в Родопите) обръщане на помаците? Кога мислите да е по-целесъобразно да се пристъпи към тяхното огласяване в християн[ската] вяра и кърщаване: дали още сега, или след пълното възстановяване на отношенията с Турция? Ако се чака сключването на мира, не ще ли се изпусне безвъзвратно сгодният момент?.
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има и лоша и добра страна:Добрата страна е, че колкото повече турски етнически партии има, толкова повече се цепи турският вот, а лошата е, че се нарушава конституцията:Чл.11(4) Не могат да се образуват партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. Къде е държавата, президентът, онбудсбанът, конституционният съд, правителството, парламентът ??? Избирате ги на 4 години и то едни и същи!
4
2
 
28
 
! Отговори
бре преди 10 години
Единственият начин да се спре тази лавина от сегашни и желаещи политици е да се орежат ДРАСТИЧНО привилегиите и доходите, също и правомощията. И техният брой !!!Да им се удесеторят задълженията , а и да се търси дирестно отговорност за неизпълнение - като на другите чиновници!!!Така "професията" ще спре да е бленувана от всеки. И този момент е преди следващите избори!!!