Кой помак, кой македонец? Спорят Ефремов и Каракачанов

Двамата влязоха в яростен спор за бъдещата партия "Помак"
Обновена: 26 ное 2013 09:50 | 26 ное 2013 09:49,
171
Кой помак, кой македонец? Спорят Ефремов и Каракачанов
Ефрем Моллов. Снимка: europomak.com

Партия "Помак" (Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура) ще обедини страната, категоричен е основателят на бъдещата формация Ефрем Моллов.

"Това е новият модел на страната. В партия "Помак" искаме да спрем със статуквото. Ще поканим всички етноси на масата, за да изградят нов модел на политика и на развитие на България", коментира той пред Нова телевизия.

"Вие разделяте българите", опонира му веднага лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"В последните години България се превърна в разграден двор и всеки може да си прави каквото си иска, да си измисля каквото си иска", настоя войводата.

По думите му по Конституция подобна партия не би трябвало да съществува, защото откровено се говори за нов етнос в България.

Каракачанов оспори твърденията на Ефремов, че в страната ни има македонски и помашки етнос.

Още по темата
"По вашата логика би трябвало да има шопска, добруджанска, тракийска нация. Това са глупости. Обединение чрез разделение е абсурдно", настоя лидерът на ВМРО и обвини Ефремов, че с основаването на "Помак" иска да изкара "едни пари".

Моллов пък му отговори, че не сме единна нация, а сме сбор от етноси. Той дори цитира Христо Ботев, който пише, че "народонаселението е от българи, помаци и власи".

"Четете си Ботев и не ми говорете, че няма помаци", обърна се той към лидера на ВМРО.

Спорът между двамата се задълбочи с коментири на исторически факти, родословни корени и терминология.

Красимир Каракачанов заяви, че назоваването "помаци" е обидно и затова нарича тази група хора българомохамедани, на което пък Моллов възрази и каза, че той самият е помак и се гордее с това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ислямът е лъжа. Прочетете корана на български, за да го разберете, и сами ще се убедите
42
0
 
0
 
! Отговори
40 преди 10 години
В авангарда на тези действия тук се изявила и съставената предимно от павелска и хвойненска втора погранична рота начело с капитан Стефан Пешев съществувал и доброволчески взвод батачани, кои-73то били в основата на сриването до основи село Тъмръш. В село Триград от 120 хаджии над 70 били убити в триградското медресе по време на войната. Сред убитите били Исмет хаджи Сюлман и Али Мемиш и др. В Дьовлен в местността Саковица съществувал общ гроб на стотина изклани от войската месни жители
41
0
 
0
 
! Отговори
продължение за 40 преди 10 години
В доклада на Разложкия архиерейски наместник Н. Саев от 26.03.1913 г. се твърди, че точният брой на населението на Бабешко не могъл да се определи, тъй като не бил известен броят на загиналите при навлизането на войските. Убити най-често имало при съпротива, имало избягали, а също и починали от епидемии, които върлували по това време. В Дьовленско били разрушени и опожарени изцяло или частично 33 села с 3970 къщи. Повод за това била оказаната съпротива на някой от тъмръшките села в първите дни на войната срещу настъпващите български войски. За сломяването на съпротивата и за опожаряването на с
40
0
 
5
 
! Отговори
акуд преди 10 години
горви местан абе тоя да не тие извънбрачен брат бе кат две капки ромски сълзи сте. сега требе и партия миллет некой да учреди
39
0
 
0
 
! Отговори
40, анонимен преди 10 години
Ама да не забравят някой подробности" В края на 1912 г. започнала подготовката за първите насилствени акции по християнизирането на помаците, след като в окупираните територии установено българското военно и административно управление. Изпълнители щели да бъдат военни свещеници и местният екзархийски клир при активната подкрепа на четническите формирования от ВМОРО. В България по това време имало също не по-малко пламенни патриоти, които обаче се застъпвали за помаците. Те били главно представители на интелигенцията, като например писателят Антон Страшимиров.Част от мотивите за акцията за
38
1
 
5
 
! Отговори
историк преди 10 години
Кaкво знaчи " дa устоиш", кaто бългaрин през осмaнското влaдичество? Моля не се прaвете нa горои излишно! Помaците тaкa, или инaче ( причините много!) сa приели ислямa в определени исторически периоди и при съответнaтa политическa конюнктурa и товa е фaкт! Друг е въпросa, че осмaнците сa нямaли причини и мотиви зa мaсовa ислямизaция нa Румелия ( европейскa Турция), aко не беше тъй сегa нaй- вероятно нямaше дa имa " устояли"!
37
2
 
7
 
! Отговори
Ахренин преди 10 години
Поредният *** ***!
36
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помаците са българи мохамедани, но със сигурност не са жертви, а са най-слабохарактерната част от българското общество. Още Захари Стоянов пишейки "Записки по българските въстания", описва желанието на помаците да се докажат пред турците и описва жестокостта, с коята помаците са убивали въстаниците и жестокостта, с коята са извършили клането в Батак. Постоянно се оплакват, а всъщност никой за нищо не ги закача. Прав е Каракачанов!
35
4
 
4
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Помаци сте всички, които гласувате за БСП, ДПС, ГЕРБ, Атака, Реформаторски блок и НДСВ. Ще има такива партии и още как и Доган ще командва държавата и ще разпределя порциите на финансиране-колкото ви даде, толкова ще ядете. Идеята за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" е негова. Той вече си взе тлъстата комисионна о 1 милион за консултантската си услуга при изграждане на "Цанков камък", сега ще вземе двойно повече комисионна. Без брокерът Доган не минава нито една сделка в държавата!
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре бе, зaщо не питaте кой финaнсирa aтaкa нa сaйдеров, или МВРО нa кaрaкaчaнски м? Всички знaем, че е рускaтa пaрa в игрaтa нaли, или сегa ще цъкaме минуси. Сaмо че цъкaнето не променя нещaтa. Остaвете ги хорaтa , нaсилa нищо не стaвa, щом се смятaт зa помaци, имaт товa прaво. Сaмо дa се спaзвaт зaконите и демокрaтичните порядки!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
масовото приемане на исляма е станало в районите където е било разпространено богомилството и павликянството.така е станало и в босна,където богомилството е било официална религия.имало е и доброволно приемане на исляма от местни феодали за да запазят привилегиите си,след тях подопечното им население също е приемало исляма.имало е и случаи на насилствено ислямизиране.във босна има вече създадена отделна националност-бошняци
32
2
 
12
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Сега е модерно да се твърди, че помаците са жертви. Съжалявам, но не е така. Ако си убиец и си осъден на смърт и решиш да приемеш мохамеданството, ти прощават всичко и те пускат да си ходиш. Така е било. И мнозина са се възползвали.
31
1
 
21
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Ако кажем, че не е имало начин да устоиш на турците, това не е вярно, защото мнозина са устояли и затова сега България е християнска държава. Ако ги нямаше тези българи и всички бяха като помаците, сега щяхме да сме като албанците, които за съжаление накрая се предават и приемат религията на турците.
30
1
 
17
 
! Отговори
VVVV преди 10 години
Да каже кой го финансира, ако смее. Ама не му изнася.
29
0
 
9
 
! Отговори
??? преди 10 години
Аз не мога да разбера, защо и в заглавието и на няколко места в статията, автора нарича тоя мишок Ефремов ?? Казва се Ефрем Моллов...
28
2
 
23
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
За съжаление по документите, които аз съм чел повечето от помаците са приели исляма не насила, а зарди икономически облаги. На всеки, който приеме исляма са му давали земя и пари. Отношението към него е било по-добро. Освободен е бил от някои данъци. И мнозина са приемали исляма. Но за радост пък има Българи, които и под заплаха не са приели изляма, като най-големият пример е Батак. Героите от Батак с цената на живота си са отстояли вярата си. А помаците са предатели.
27
0
 
9
 
! Отговори
llll преди 10 години
През 1666 г. войната на Османската империя с Венеция за о-в Крит, водена повече от 20 години, била обявена за "свещена". Това е причината за помохамеданчването. Трябвали са им войници (нехристияни).
26
2
 
10
 
! Отговори
макето преди 10 години
Абре що си не пиете виното ами се занимавате с тоя с козята брадичка излезъл некакъв *** и плещи глупости оставете го да пасе тревапп имам един козел ама по убаво изглежда
25
0
 
25
 
! Отговори
Тотка Пилотка преди 10 години
Една нация не е ли разделена е трудна за овладяване и колонизиране!
24
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ за винаги