Доживотният затвор без право на замяна пада, твърде нехуманен е

Непозволеното снимане няма да е престъпление, МС одобри новия НК
Обновена: 15 яну 2014 16:45 | 15 яну 2014 12:56, Веселина Йорданова
281
Доживотният затвор без право на замяна пада, твърде нехуманен е
Зинаида Златанова Снимка: БТА

Доживотният затвор без право на замяна отпада като наказание в проекта за нов Наказателен кодекс, приет днес от правителството.

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова обясни след заседанието на кабинета, че то вече се възприема като твърде нехуманно заради отсъствието на каквато и да е перспектива пред осъдените.

Лишаването от свобода остава основно наказание сред предвидените в новия Наказателен кодекс.

За първи път се криминализира опитът за налагане на цензура в медиите. Предложението е той да се наказва с глоба. Отпадат като престъпление непозволеното фотографиране, филмиране, записване, които бяха заложени първоначално.

Още по темата
Златанова заяви, че укриването на осигуровки е обществено опасно деяние, от което страдат хиляди български граждани. По думите й в проекта е много ясно разписано в какви случаи се носи наказателна отговорност.

Да са спокойни всички добросъвестни работодатели, това престъпление няма как да бъде извършено без умисъл, уточни Златанова. Размерът на сивата икономика в България не е като в ЕС – така тя отговори на БСК, които посочват, че в ЕС няма наказателно преследване за подобни деяния.

В приетия проект се предлага седем вида наказания – лишаване от свобода, пробация, конфискация, глоба, лишаване от права, порицание и доживотен затвор. Разширена е възможността за намаляване на размера на наказанието при полагане на труд от затворниците. Пробация ще се налага винаги заедно с лишаване от свобода.

Днес правителството е приело професионалното мнение на юристите по проекта. Дискусията ще продължи, заяви вицепремиерът.

Ново наказателно право не сме измисляли, няма как да измислим. Използвали сме законотворческия опит от 1896 година насам, допълни тя. Настоящият НК е от 1968 година и е бил променян около 100 пъти.

Златанова определи като неверни притесненията, че проектът на НК представлява едва ли не „писан на коляно текст“, който няма концептуални и стратегически измерения.

Вицепремиерът изтъкна още, че общата част на новия НК е предложена за обсъждане преди две години.

По думите й предложената нова уредба на залавянето на престъпник е много по-добра от действащата, а целта й е държавните органи, но и гражданите да реагират бързо в конкретна престъпна ситуация.

Наказанията за престъпления срещу животни остават същите и няма да се намаляват.

Уредбата на освобождаването от наказателна отговорност се запазва почти непроменена, но няма да се прилага, ако престъплението е извършено след употреба на наркотици и ако е извършено от орган на власт при или по повод изпълнение на службата му.

Възприет е и нов подход за криминализиране на тероризма и финансирането му.

Търговията с деца е нов вид престъпление, а отнемането на орган, тъкан, телесна течност или клетка вече е обявено за самостоятелен вид престъпление в предложения нов НК.

Златанова изтъкна, че разработването му е препоръка в доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка от 18 юли миналата година и изрично е посочено, че това трябва да стане преди следващия доклад, който се очаква до дни.

Правосъдният министър обаче категорично не приема и тезата за бързане при подготовката на текстовете.

Предстои проектът да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най добре ще бъде ако всички затвори у нас се затворят и престъпниците да се изпращат в демократичния и хуманен Запад,най вече в Англия,САЩ,Германия ,Франция и т.н.Това ще бъде израз на най хуманен акт.
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимна преди 10 години
Ама това си е за протест (щото съм хуманна..)Ако не бях (хуманна) - сте си за убиване всички, които сте писали наказателния кодекс.Вие за чии переспективи мислите бе? За переспективите пред най-жестоките убийци и садисти?А переспективи за жертвите им ще подсигурите ли?А переспективите пред нас (нехуманните) какви са, когато пуснете *** от затвора?
27
0
 
17
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
еми то всяко наказание е нехуманно, отменете въобще наказанията, айде може там порицание нещо това онова.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо господа управляващи не проявите хуманизъм към безработните и да няправите опит за създаване на работни места,а не към престъпниците излежаващи присъдите си в затворите?Единствената причина за която се сещам е финансова-безработните са финансово слаби!Сигурно затова Максим Ставийски не е и помирисвал затвор,защото не е като безработните!Подавайте оставка цялото правителство,че от вас ни се гади и гнуси вече!Вие сте срам и позор за страната ни!
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е братя, ционистите не прощават! Свестните хора ще бъдат репресирани за сметка на *** и всякакви престъпници. "Мерзостта, която води към запустение" отдавна седи на трона.
24
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами като махаме доживотния, поне да въведем система като в САЩ - присъди по 200 години, пък с доброто поведение, труд и т.н. щуротии, колкото и да смъкват от присъдата си, пак няма да доживеят до излизане. Аман от "хуманисти"...
23
0
 
30
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
Как ли ще мисли за отмяната, ако изнасилят и убият децата и? С извинение
22
0
 
19
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
А какви тогава, питам Аз, са перспективите пред убитите от тези който няма да им се налга "толкова нехуманно" наказание???
21
1
 
14
 
! Отговори
qwer преди 10 години
Наглоста на БСП/ДПС, лъжите, демагогията им няма как да се прекратят без война, няма изход българският народ, теглото му ще продължи до моментът на този последен и справедлив изход. Вижда се,че с мирни протести не става, гьонсураците се окопали във власта и не им пука за народа отвън, засега сме последни в Европа, предстои ни да станем последни в света ако не бъдат изтрити тия болшевики веднъж завинаги от България. Народе осъзнай се и да ги почваме. Сега зная че ще ме изтрият пък тези ***
20
3
 
7
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
Отпадат като престъпление непозволеното фотографиране, филмиране, записване, които бяха заложени първоначално.-=------ тея ще вземат да оправдаят Цуцо Ушото - ЦИРК!
19
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продажниците пак се изхвърлиха евроугодно, народа категорично иска връщане на смъртното наказание, те се правят на хуманисти !? Може ли да има хуманизъм към *** съсипал живота на невинни хора, трябва ли те после да го хранят и отглеждат в затворите ....?Обърнахте държавата на лудница, не се ли срамувате поне малко ????
18
0
 
29
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
Чудесно и да се декриминализира убийството на политик.
17
3
 
18
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
Вижте. Проблема никога не е било в самата тежест на наказанието. А в неговата неизбежност. Да знаеш, че сгазиш ли лука...отиваш в киреча. Страхът на престъпника не идва от това колко ще лежи в затвора, ако го хванат. Страхът трябва да идва от това, че ако пристъпи закона...ЩЕ си плати.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А си трябва !!!...?
15
0
 
35
 
! Отговори
гост преди 10 години
П....ко заспала нещастна,да разчекнат *** трима,пък да видим дали после ще си хумана към тях.
14
0
 
22
 
! Отговори
Сапьора преди 10 години
Сега ще могат бързо да дадат амнистия на техните хора , разбирай хората на другарите най вече после е лесно,дошло е време за хайдушко движение..да хващаме гората
13
0
 
37
 
! Отговори
Гочо преди 10 години
А хуманно ки е да убиваш невинни?
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Новият НК е писан в САЩ или Германия. А еничарите го представят като техен.Като всички други закони
11
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"... Доживотният затвор без право на замяна отпада като наказание в проекта за нов Наказателен кодекс, приет днес от правителството.Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова обясни след заседанието на кабинета, че то вече се възприема като твърде нехуманно заради отсъствието на каквато и да е перспектива пред осъдените..."Ммм, да! Къде по-хуманно е да си плащат и ... да вършеят безнаказано. Ще си имат перспектива, че и бъдеще. А справедливостта?Аре, не ни занимавайте с глупости.
10
1
 
51
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Нехуманно?!?! Вие луди ли сте? Нали трябва да има наказание адекватно на престъплението, което е извършено ?!! Като няма смъртно, задължително трябва да има доживотно без право на замяна! И без това смъртното е премахнато заради доказването на невинност след изпълнение на присъдата и невъзможност да се компенсира осъдения, но това голяма тъпня! Май тия дето ги избива на такава хуманност към престъпниците здравата са сгазили лука, та гледат да се подсигурят...