Доживотният затвор без право на замяна пада, твърде нехуманен е

Непозволеното снимане няма да е престъпление, МС одобри новия НК
Обновена: 15 яну 2014 16:45 | 15 яну 2014 12:56, Веселина Йорданова
281
Доживотният затвор без право на замяна пада, твърде нехуманен е
Зинаида Златанова Снимка: БТА

Доживотният затвор без право на замяна отпада като наказание в проекта за нов Наказателен кодекс, приет днес от правителството.

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова обясни след заседанието на кабинета, че то вече се възприема като твърде нехуманно заради отсъствието на каквато и да е перспектива пред осъдените.

Лишаването от свобода остава основно наказание сред предвидените в новия Наказателен кодекс.

За първи път се криминализира опитът за налагане на цензура в медиите. Предложението е той да се наказва с глоба. Отпадат като престъпление непозволеното фотографиране, филмиране, записване, които бяха заложени първоначално.

Още по темата
Златанова заяви, че укриването на осигуровки е обществено опасно деяние, от което страдат хиляди български граждани. По думите й в проекта е много ясно разписано в какви случаи се носи наказателна отговорност.

Да са спокойни всички добросъвестни работодатели, това престъпление няма как да бъде извършено без умисъл, уточни Златанова. Размерът на сивата икономика в България не е като в ЕС – така тя отговори на БСК, които посочват, че в ЕС няма наказателно преследване за подобни деяния.

В приетия проект се предлага седем вида наказания – лишаване от свобода, пробация, конфискация, глоба, лишаване от права, порицание и доживотен затвор. Разширена е възможността за намаляване на размера на наказанието при полагане на труд от затворниците. Пробация ще се налага винаги заедно с лишаване от свобода.

Днес правителството е приело професионалното мнение на юристите по проекта. Дискусията ще продължи, заяви вицепремиерът.

Ново наказателно право не сме измисляли, няма как да измислим. Използвали сме законотворческия опит от 1896 година насам, допълни тя. Настоящият НК е от 1968 година и е бил променян около 100 пъти.

Златанова определи като неверни притесненията, че проектът на НК представлява едва ли не „писан на коляно текст“, който няма концептуални и стратегически измерения.

Вицепремиерът изтъкна още, че общата част на новия НК е предложена за обсъждане преди две години.

По думите й предложената нова уредба на залавянето на престъпник е много по-добра от действащата, а целта й е държавните органи, но и гражданите да реагират бързо в конкретна престъпна ситуация.

Наказанията за престъпления срещу животни остават същите и няма да се намаляват.

Уредбата на освобождаването от наказателна отговорност се запазва почти непроменена, но няма да се прилага, ако престъплението е извършено след употреба на наркотици и ако е извършено от орган на власт при или по повод изпълнение на службата му.

Възприет е и нов подход за криминализиране на тероризма и финансирането му.

Търговията с деца е нов вид престъпление, а отнемането на орган, тъкан, телесна течност или клетка вече е обявено за самостоятелен вид престъпление в предложения нов НК.

Златанова изтъкна, че разработването му е препоръка в доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка от 18 юли миналата година и изрично е посочено, че това трябва да стане преди следващия доклад, който се очаква до дни.

Правосъдният министър обаче категорично не приема и тезата за бързане при подготовката на текстовете.

Предстои проектът да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо за само престъпниците има хуманно отношение???????
8
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нехуманно било, а хуманно ли е *** да избие цялото ти семейство и след няколко години да е на свобода?!??! *** ПОЗОР СТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!
7
2
 
35
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Ха сега НК е от 1968г. и естественно не можете да измислите ново наказателно право, че как ще можете, като от Татово време насам съд, прокуратура, конституция са си ваши творения
6
4
 
58
 
! Отговори
Предложение преди 10 години
НК да се състои от 2 члена:Чл. 1 За милиони няма закони.Чл. 2.За кокошка няма прошка.
5
2
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като пада наказанието за доживотен затвор без право на замяна с идеята,че е нехуманно,означава,че убийството е хуманен акт,така ли да го разбираме?Като гражданин данъкоплатец,от който зависят заплатите ви,не мога да се съглася,че престъпленията срещу личността не трябва да бъдат наказвани или трябва да бъдат с условни присъди.
4
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Псевдохуманност.
3
2
 
52
 
! Отговори
стоянчо преди 10 години
Златанова, дали госпожа Куцкова мисли като теб, а ?
2
3
 
104
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
А изнасилването и убийството с особенна жестокост с последвало транжиране хуманно ли е ?С животните като с животни!
1
5
 
92
 
! Отговори
Пръч преди 10 години
Мамка ви и хуманисти...