От свенливи погледи ГЕРБ и Реформаторите аха да се прегърнат

Местан не вижда опасност от разцепление на БСП
Обновена: 28 яну 2014 17:46 | 28 яну 2014 16:39,
116
От свенливи погледи ГЕРБ и Реформаторите аха да се прегърнат
Лютви Местан. снимка, архив: Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан определи като незаконна форма на протест приключилата вече повторна окупация на СУ „Св Климент Охридски“, но направи политически заключения от нея. Той видя зад действията на протестиращите излизането наяве на „политическа прегръдка“ между Реформаторския блок и ГЕРБ. Според Местан тя ще бъде пагубна за РБ и ще отвори още по-голям вакуум в дясното политическо пространство.

"Ние посрещаме с удовлетворение цивилизования начин, по който приключи една откровено нецивилизована форма на протест под формата на окупация на СУ. Беше съвършено естествен този развой на събитията, защото правото на протест не може да се реализира за сметка на правото на обучение на студентите. Не е правилно да се противопоставят права, не е правилно и да се йерархизират. Аз не бих поставил по-високо, което и да е право над правото на протест, стига това право да се реализира в законни форми. Надяваме са занапред да не сме свидетели на подобни незаконни форми на протест.“, каза Местан.

Той се спря и на политическите изводи на ДПС и остана доволен от "по-зрялата реакция“ на политическите сили при тази окупация спрямо предишната. Местан не пропусна да разкритикува и президента Росен Плевнелиев за реакцията му към предишната окупация, макар и без да споменава името му.

„Никой няма право да поощрява такива незаконни форми на правото на протест. Аз бих се въздържал да определя подобни форми на протест като съвременно будителство, каквито оценки имаше при първата окупация“, заяви Местан. При първата окупация Плевнелиев сравни студентите с нови будители.

„Много по-зряла беше оценката на всички", заключи Местан.

Тежка оценка направи той обаче за бъдещето на Реформаторите. "Ако до вчера ГЕРБ и Реформаторският блок се споглеждаха свенливо, от вчера е ясно, че тези свенливи взаимни погледи са на път да се трансформират в една политическа прегръдка. Нашата оценка е, че тази прегръдка е опасна за страната ни. Тази прегръдка не само, че няма да запълни дясното, а напротив – подчертава вакуума в дясното“, смята Местан. По негови думи след тази прегръдка дясното остава празно и ще продължава да чака и да търси своя автентичен изразител.

Лидерът на ДПС не вижда голяма опасност от разцепление в левицата заради проекта АБВ на Георги Първанов, президент в периода 2002-2012. „Не бива да се подценява потенциалът на БСП в такива критични ситуации да се мобилизира и може да се окажат грешни сметките на тези, които трепетно очакват разцепление в лявото.“, обясни Местан.

От ДПС се спряха и на предстоящите законодателни инициативи.

"Двете партии, които стоим зад кабинета, съгласувано с кабинета, ще изпълним един от фундаменталните си ангажименти, да разгърнем мощно антимонополно законодателство“, каза Местан.

Председателят на бюджетната комисия и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев обясни, че предстоят промени в Закона за защита на потребители и в Закона за потребителския кредити. Промените са разработени заедно с БСП и кабинета, както и със заинтересованите структури.

„Те вероятно ще бъдат внесени тази седмица“, каза Цонев. Банките вече няма да могат сами да променят променливата част на лихвата – т.нар. референтен лихвен процент. Тя ще се определя от пазарни индекси. Друга част засяга таксите – за управление на кредита и за предсрочно погасяване. Такси за предсрочно погасяване на ипотечни кредити няма да има, в случай че потребителят го погаси след първата година. При потребителските такава такса изобщо няма да има. Промените в Закона за защита на потребителите касаят общите условия в договорите. Те ще трябва да получават предварителното одобрение на КЗК, а потребителите да са запознати с тях.

От партията коментираха и проблемите в изкупуването на продукцията на тютюнопроизводителите.
Кампанията се динамизира, има известен напредък в увеличаване на броя на комисиите, които оценяват и приемат тютюна, каза зам.-председателят на НС и на ДПС Алиосман Имамов. Той обясни, че 6 лева е себестойността на килограм тютюн. Всяка цена под шест лева означава, че производителят няма да може да покрие своите разходи, каза Имамов.

От ДПС очакват да се покачат цените и да се активизира изкупуването. Той припомни ангажиментите на ДПС да се търси начин да се изкупи цялото производство.

"Общият доход – цена плюс допълнителна премия, да стигне до доходите, които са получили миналата година. Тютюнопроизводителите остават в стачна готовност. Ние се надяваме фирмите-търговци да влязат в диалог с производителите.", каза Имамов. ДПС работят и по текстовете в Закона за тютюна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Не вижда, ама се надява.
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е най-скапаната държава.
57
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Местан за пореден път онанира интелектуално.Вдъхновено ,от политическата прегръдка в Дясното,въображението му достигна поредните висоти на риториката.Чисто ФИЗИЧНО ,ВАКУУМ се получава при "изкарване",а не при "вкарване",но Местан си представя процесите в политическия ни бит с Литературно-порнографско въображение,характерно за ПОЛИТИЧЕСКАТА КУЛТУРА на политическата ни класа.В същото време ,политическият Гигант известен с прякора "Данчо-ментата" пак е тръгнал да си спасява ЗАДНИЦАТА!
56
0
 
15
 
! Отговори
Симо преди 10 години
Скрий се бе турчин. Това не ти е западна Европа ,130 години от робството Ви е само един миг от историята. Всичко се знае и всичко се помни. Ако имаш малко пипе щеше да промениш дипломацията,ама от къде акъл?????????????
55
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жаждата за власт и пари кара тези и майките си да продадат. Думата "идеали" е недостойна за продажните им души. Вече си търкат ръчичките, като свалят комунистите колко министри ще има Бойко и колко те. Да но след като всеки месец 36000 българи напускат БГ, кой ще гласува за вас предатели. До евроизборите тук ще останат най-големите БГ-европейци стогодишни червени деменции, милиони *** и сигурен турски електорат. А те няма да искат телешки пържоли като кучето на ББ, за едно кебапче ще има бой
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
народа вече е парализиран,а това беше целта на политиците
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
впит във власта ,а колко къдърни ,можещи ,възпитани хора стоят отстрани и гледат дайте път на свестните, бе
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Айде да ги ометем бееееее!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"Ами аз това викам, излизай да метеш, че 50 човека не могат да се справят. Голяма работа сте значи, по форумите по 100-200 коментара срещу правителството, а навън тишина. С това темпо ще ги пометете, ама на изборите през 2017-та.
51
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука ако не стане като в Украйна, управия няма...един народен съд на жълтите павета да почервенеят да имат страх за напред!
50
0
 
10
 
! Отговори
художника преди 10 години
На тоя, ако му отрежат показалците нема да мое да каже и една дума!
49
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отдавна трябваше да се забрани Дпс.Нито Герб,Нито Бсп,нито предишните сезираха КС да забрани тази антиконституционна партия.Само АТака е спасението на България.АТАКА - ЮМРУКА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
48
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА 500Г,ПОД РОБСТВО И СЕГА С БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ***,КОЙ ГИ СЪЗДАДЕ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ -МАРШ *** ,ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде да ги ометем бееееее!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
46
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Да не е воайор?
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
vladimir zidarov
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ako дпс не даде за тютюна още три лева неговия електорад на пролет ще гласува за Бате бойко
43
2
 
22
 
! Отговори
оооо преди 10 години
От цялото изказване извода е един: Голям страх да не се прегърнат ГЕРБ и РБ ,защото власт - "на мук" за ДПС.И най - добрата тактика по стар ком. способи: настройвай единия с/у другия.Прозрачен си другарю празнодумец.
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мога да разбера какъв съмпатизант трябва да си че да подкрепяш БСП,като знаеш че коализионият им партньор е ДПС (ТУРЦИ).Дали нашите баби и дядовци са си милили че ще дойде време БСП да се крепи на Турци и ***.Срам и позор,и това ми била България каква България ве чв те БСП ще ни продадат на Турците само и само да са на власт.
41
1
 
15
 
! Отговори
бля бляяяяяя преди 10 години
Скрий се хамстероебец! Чувал съм, че *** налитат на мъжко дупе, ама пък този да е изпаднал чак толкоз, че да налита на гризачи ми се чини малко извратено!
40
3
 
17
 
! Отговори
Давай преди 10 години
Щом ДПС са против, значи това е правилният път.