От свенливи погледи ГЕРБ и Реформаторите аха да се прегърнат

Местан не вижда опасност от разцепление на БСП
Обновена: 28 яну 2014 17:46 | 28 яну 2014 16:39,
116
От свенливи погледи ГЕРБ и Реформаторите аха да се прегърнат
Лютви Местан. снимка, архив: Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан определи като незаконна форма на протест приключилата вече повторна окупация на СУ „Св Климент Охридски“, но направи политически заключения от нея. Той видя зад действията на протестиращите излизането наяве на „политическа прегръдка“ между Реформаторския блок и ГЕРБ. Според Местан тя ще бъде пагубна за РБ и ще отвори още по-голям вакуум в дясното политическо пространство.

"Ние посрещаме с удовлетворение цивилизования начин, по който приключи една откровено нецивилизована форма на протест под формата на окупация на СУ. Беше съвършено естествен този развой на събитията, защото правото на протест не може да се реализира за сметка на правото на обучение на студентите. Не е правилно да се противопоставят права, не е правилно и да се йерархизират. Аз не бих поставил по-високо, което и да е право над правото на протест, стига това право да се реализира в законни форми. Надяваме са занапред да не сме свидетели на подобни незаконни форми на протест.“, каза Местан.

Той се спря и на политическите изводи на ДПС и остана доволен от "по-зрялата реакция“ на политическите сили при тази окупация спрямо предишната. Местан не пропусна да разкритикува и президента Росен Плевнелиев за реакцията му към предишната окупация, макар и без да споменава името му.

„Никой няма право да поощрява такива незаконни форми на правото на протест. Аз бих се въздържал да определя подобни форми на протест като съвременно будителство, каквито оценки имаше при първата окупация“, заяви Местан. При първата окупация Плевнелиев сравни студентите с нови будители.

„Много по-зряла беше оценката на всички", заключи Местан.

Тежка оценка направи той обаче за бъдещето на Реформаторите. "Ако до вчера ГЕРБ и Реформаторският блок се споглеждаха свенливо, от вчера е ясно, че тези свенливи взаимни погледи са на път да се трансформират в една политическа прегръдка. Нашата оценка е, че тази прегръдка е опасна за страната ни. Тази прегръдка не само, че няма да запълни дясното, а напротив – подчертава вакуума в дясното“, смята Местан. По негови думи след тази прегръдка дясното остава празно и ще продължава да чака и да търси своя автентичен изразител.

Лидерът на ДПС не вижда голяма опасност от разцепление в левицата заради проекта АБВ на Георги Първанов, президент в периода 2002-2012. „Не бива да се подценява потенциалът на БСП в такива критични ситуации да се мобилизира и може да се окажат грешни сметките на тези, които трепетно очакват разцепление в лявото.“, обясни Местан.

От ДПС се спряха и на предстоящите законодателни инициативи.

"Двете партии, които стоим зад кабинета, съгласувано с кабинета, ще изпълним един от фундаменталните си ангажименти, да разгърнем мощно антимонополно законодателство“, каза Местан.

Председателят на бюджетната комисия и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев обясни, че предстоят промени в Закона за защита на потребители и в Закона за потребителския кредити. Промените са разработени заедно с БСП и кабинета, както и със заинтересованите структури.

„Те вероятно ще бъдат внесени тази седмица“, каза Цонев. Банките вече няма да могат сами да променят променливата част на лихвата – т.нар. референтен лихвен процент. Тя ще се определя от пазарни индекси. Друга част засяга таксите – за управление на кредита и за предсрочно погасяване. Такси за предсрочно погасяване на ипотечни кредити няма да има, в случай че потребителят го погаси след първата година. При потребителските такава такса изобщо няма да има. Промените в Закона за защита на потребителите касаят общите условия в договорите. Те ще трябва да получават предварителното одобрение на КЗК, а потребителите да са запознати с тях.

От партията коментираха и проблемите в изкупуването на продукцията на тютюнопроизводителите.
Кампанията се динамизира, има известен напредък в увеличаване на броя на комисиите, които оценяват и приемат тютюна, каза зам.-председателят на НС и на ДПС Алиосман Имамов. Той обясни, че 6 лева е себестойността на килограм тютюн. Всяка цена под шест лева означава, че производителят няма да може да покрие своите разходи, каза Имамов.

От ДПС очакват да се покачат цените и да се активизира изкупуването. Той припомни ангажиментите на ДПС да се търси начин да се изкупи цялото производство.

"Общият доход – цена плюс допълнителна премия, да стигне до доходите, които са получили миналата година. Тютюнопроизводителите остават в стачна готовност. Ние се надяваме фирмите-търговци да влязат в диалог с производителите.", каза Имамов. ДПС работят и по текстовете в Закона за тютюна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
13
 
! Отговори
3M преди 10 години
Наместане, ти дори се целуна вече....
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя като го видя,и все ми идва да хвана бухалката и да млатя да млатя докато разбия всичко,егати и противното мазно с-во...
17
2
 
1
 
! Отговори
Местан преди 10 години
"Ние посрещаме с удовлетворение цивилизования начин, по който приключи една откровено нецивилизована форма на протест под формата на окупация на СУ"Цивиизацията е в Измир. С удоволетворение я посрещаме.
16
10
 
1
 
! Отговори
седесар преди 10 години
Като седесар се питам КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО С ГЕРБ.....ГЕРБ ДА...НО КОГАТО СЕ ОТЪРСИ ОТ ЦВЕТАНОВ И БОРИСОВ. ....ГЕРБ С БОРИСОВ ТОВА Е ПО ЛОШ ВАРИАНТ ОТ ТАТО!
15
1
 
21
 
! Отговори
питам преди 10 години
Г-н Местан, БСП Ви си извини за възродителният процес. Следва Вие да се извините да 5 вековният геноцид, който по различни оценки е бил причина България да е с 20 милиона по-малко българи. Още повече, че т.нар. възродителен прецес е детска игра сравнение с пет вековният геноцид упражняван от турците над българите. Като наследник на първите е редно да наведете глава и да поискате прошка. Наместо това сте отворили лакомо уста и пак искате да лапнете и управлявате България?Не ви ли е срам?Екзактен
14
3
 
20
 
! Отговори
Ибрик преди 10 години
тоя на какъв се прави бе ? спретнаха си тройна оргия с БСП и Атака, въпроса е кой е ман.фа :)
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
злото ни гледа от снимката
12
2
 
25
 
! Отговори
голю босев преди 10 години
Местан антибългарски и брат му Сидероулу просъветски нямат място в политиката
11
2
 
17
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Ся к,во..прегръдки не са позволени,само като вас ли..е червените,без да се церемоните!?
10
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не само прегръдки, те са се и целунали РБ и Гроб.
9
2
 
21
 
! Отговори
реформатор преди 10 години
Разбира се,че ще се прегърнем и ще ви изметем за дълго време.България има нужда от Нас.
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА!
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Махай се бе *** мръсен турски!
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА!!
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
божееее,кой се присмива вие господине така сте прегърнали ,стиснали Станишев ,че още малко и ще го задушите от обич
4
1
 
11
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
Любчо, знаеш ли какво означава АХМАК? или да ти преведа! *** комшу си измий устата,че вони!
3
1
 
25
 
! Отговори
Божо преди 10 години
Пари ли ти под крачетата, ага ??? Съветските ти дружки се захапаха за оядените гуши, а това ще ти дръпне вълшебното килимче из под крачетата !!! сидеров отива на ***, комунистите си делят рублите, а твоята власт се крепи на тях !!! Отивайте си , ГНУСНИ АНТИБЪЛГАРСКИ МАФИОТИ !!! УБИВАТЕ РОДИНАТА НИ !!!!
2
1
 
26
 
! Отговори
?? преди 10 години
И какво от това? Как Движението за права и свободи на турския етнос се ПРЕГЪРНА с АТАКА и БКП/БСП????
1
1
 
35
 
! Отговори
Помак преди 10 години
Това не е срамно г-н Местан.По срамно е че се прегърнахте с възродителите и атакистите!Нали бяхте врагове?И кога ще ни се извините че вие ни потурчихте , а двамата ви аркадаши ни покръстиха и все насилствено!?!