От свенливи погледи ГЕРБ и Реформаторите аха да се прегърнат

Местан не вижда опасност от разцепление на БСП
Обновена: 28 яну 2014 17:46 | 28 яну 2014 16:39,
116
От свенливи погледи ГЕРБ и Реформаторите аха да се прегърнат
Лютви Местан. снимка, архив: Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан определи като незаконна форма на протест приключилата вече повторна окупация на СУ „Св Климент Охридски“, но направи политически заключения от нея. Той видя зад действията на протестиращите излизането наяве на „политическа прегръдка“ между Реформаторския блок и ГЕРБ. Според Местан тя ще бъде пагубна за РБ и ще отвори още по-голям вакуум в дясното политическо пространство.

"Ние посрещаме с удовлетворение цивилизования начин, по който приключи една откровено нецивилизована форма на протест под формата на окупация на СУ. Беше съвършено естествен този развой на събитията, защото правото на протест не може да се реализира за сметка на правото на обучение на студентите. Не е правилно да се противопоставят права, не е правилно и да се йерархизират. Аз не бих поставил по-високо, което и да е право над правото на протест, стига това право да се реализира в законни форми. Надяваме са занапред да не сме свидетели на подобни незаконни форми на протест.“, каза Местан.

Той се спря и на политическите изводи на ДПС и остана доволен от "по-зрялата реакция“ на политическите сили при тази окупация спрямо предишната. Местан не пропусна да разкритикува и президента Росен Плевнелиев за реакцията му към предишната окупация, макар и без да споменава името му.

„Никой няма право да поощрява такива незаконни форми на правото на протест. Аз бих се въздържал да определя подобни форми на протест като съвременно будителство, каквито оценки имаше при първата окупация“, заяви Местан. При първата окупация Плевнелиев сравни студентите с нови будители.

„Много по-зряла беше оценката на всички", заключи Местан.

Тежка оценка направи той обаче за бъдещето на Реформаторите. "Ако до вчера ГЕРБ и Реформаторският блок се споглеждаха свенливо, от вчера е ясно, че тези свенливи взаимни погледи са на път да се трансформират в една политическа прегръдка. Нашата оценка е, че тази прегръдка е опасна за страната ни. Тази прегръдка не само, че няма да запълни дясното, а напротив – подчертава вакуума в дясното“, смята Местан. По негови думи след тази прегръдка дясното остава празно и ще продължава да чака и да търси своя автентичен изразител.

Лидерът на ДПС не вижда голяма опасност от разцепление в левицата заради проекта АБВ на Георги Първанов, президент в периода 2002-2012. „Не бива да се подценява потенциалът на БСП в такива критични ситуации да се мобилизира и може да се окажат грешни сметките на тези, които трепетно очакват разцепление в лявото.“, обясни Местан.

От ДПС се спряха и на предстоящите законодателни инициативи.

"Двете партии, които стоим зад кабинета, съгласувано с кабинета, ще изпълним един от фундаменталните си ангажименти, да разгърнем мощно антимонополно законодателство“, каза Местан.

Председателят на бюджетната комисия и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев обясни, че предстоят промени в Закона за защита на потребители и в Закона за потребителския кредити. Промените са разработени заедно с БСП и кабинета, както и със заинтересованите структури.

„Те вероятно ще бъдат внесени тази седмица“, каза Цонев. Банките вече няма да могат сами да променят променливата част на лихвата – т.нар. референтен лихвен процент. Тя ще се определя от пазарни индекси. Друга част засяга таксите – за управление на кредита и за предсрочно погасяване. Такси за предсрочно погасяване на ипотечни кредити няма да има, в случай че потребителят го погаси след първата година. При потребителските такава такса изобщо няма да има. Промените в Закона за защита на потребителите касаят общите условия в договорите. Те ще трябва да получават предварителното одобрение на КЗК, а потребителите да са запознати с тях.

От партията коментираха и проблемите в изкупуването на продукцията на тютюнопроизводителите.
Кампанията се динамизира, има известен напредък в увеличаване на броя на комисиите, които оценяват и приемат тютюна, каза зам.-председателят на НС и на ДПС Алиосман Имамов. Той обясни, че 6 лева е себестойността на килограм тютюн. Всяка цена под шест лева означава, че производителят няма да може да покрие своите разходи, каза Имамов.

От ДПС очакват да се покачат цените и да се активизира изкупуването. Той припомни ангажиментите на ДПС да се търси начин да се изкупи цялото производство.

"Общият доход – цена плюс допълнителна премия, да стигне до доходите, които са получили миналата година. Тютюнопроизводителите остават в стачна готовност. Ние се надяваме фирмите-търговци да влязат в диалог с производителите.", каза Имамов. ДПС работят и по текстовете в Закона за тютюна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
13
 
! Отговори
Gb преди 10 години
Най-хубавото от цялата ситуация е вредата, която ДПС нанася на БСП. Нито една дясна партия не успя да свали доверието от комунистите, както това правят турците. Имам двама познати, които цял живот са гласували в червено. След ноемврийския БСП=ДПС митинг и техните кратуни увряха. Единият ми каза: "Никога повече няма да позволя да ме измамят".
38
13
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ... !!! преди 10 години
Прав е Местан !Не само, че се прегръщат, ами и някое отроче може да родят. Някое ново Франкенщайнче. Милиционеро-реаниматорче !
37
1
 
12
 
! Отговори
Биринжи Георги преди 10 години
А Местан без свян го мандрахосва Станишев постоянно и във всички области.
36
3
 
3
 
! Отговори
GEI40 преди 10 години
MESTAN40 ABE IA SI GLEDAI BAKLAVATA
35
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Местане станишев се извини ти кога ще се извиниш за атентатите.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Велизареееее,Велизаре - винаги са ти виновни другите,а се правиш , че не виждаш причината за тези действия -ВИЕ!
33
4
 
30
 
! Отговори
гешев преди 10 години
само герб! само при тях бсп и дпс почти изпаднаха в анорексия от глад!
32
1
 
26
 
! Отговори
не преди 10 години
Те БКП хубаво им се извиниха за Възродителния процес, а на българите кога ще се извинят затова, че за 23 години: фалираха държавата 3 пъти, обраха спестяванията на милиони българи, изгониха или убиха 2 милиона души, създадоха невиждана престъпност чрез групировките и какви ли още не простотии. Кога БСП ще се извини за геноцида който прилага над България и по-важното кой ще е човекът който ще забрани тази партия със закон? Нека има референдум по тази тема, а не по някви сидерови дъвки.
31
1
 
15
 
! Отговори
Владимир преди 10 години
този псевдо турчин анти Турски и анти Български агент на Русия да си ходи в сибир!!!!!!! гадни плужаци , пявици !!! Вие не сте хора ве местанеееееи местанееееи вие сте уруди ...чудя се как спите нощем бе *** урудска !! На алах и на господ се моли да не те виждам на живо чудовище такова с лъжица ще те заколя!!!
30
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 31. Прав си, но ми се къса сърцето ,като си помисля , че хората трябва да изберат пак *** /само като се сетя за разговора в Банкя с Кокинов, ми се повръща/. Нима в Б-я няма млади и грамотни хора, има и трябва да ги намерим, иначе ще си го караме така още няколко поколения до закриване на държавата.
29
0
 
20
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Е с теб ли да се коалират? Още не е паднало правителството, а тоя вече го е шубе.
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя е по-голем мафиот от Бисеров.Кога ли ще го "сготвят"и него.Не мога да преценя,този ли е по отвратителен или Данчо Ментата.Не знам какви погледи си хвърлят Радан и Бойко,но тия в ДПС и БСП директно се ***.
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От свенливи погледи ГЕРБ и Реформаторите аха да се прегърнат ,АБЕ МЕСТАНЕ ,СЕРГЕЯ ДЕТЕ ЧАКА ОТ ТЕБЕ ,ТЕЗ ПОНЕ САМО СЕ ГУШКАТ
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
30, на теория си прав. На практика конкуренцията му е безличен украински номенклатурен съсел без ден реален трудов стаж и с жена, "посочена" от партията. Другите конкуренти са луд псевдофюрер с явни психични отклонения и турчин ДС-ар, дето вече не помни как се казва - Лютви ли, Владимир ли, Павел ли.
25
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
`"Не знам какъв човек трябва да си за да гласуваш за БСП". Никога не съм гласувал за БСП и сигурно няма да гласувам. Но какъв човек трябва да с,и за да гласуваш за роден *** /дори и да е защитил дисертация/ и да му дадеш възможност да управлява 4 г. държавата. Отгоре на това е неграмотен, хитрец на дребно, повярвал на себе си че е "голяма работа" - благодарение на медиите. Съжалявам но явно българите са много опростели за да гласуват за ББ.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
г-н Местан само създава допълнителни проблеми на държавата не стига ,че не можем да си я оправим ми и той се бърка насам -натам
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този пръст да си го завреш отзаде ,*** гнида долна.В коя нормална държава партия виновна за терор в страната ще бъде в управлението. Този мазен резанпачок се подиграва с народа в България,с лъжи, принуда и заплахи държат избирателите си страх за да може да гласуват когато и както искат.Няма по долна и мерзка партия от ДПС, с този пръст ако радва Станишко,да не го размахва в лицата ни,мазна гадина долна............
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От цялата история ми намирисва , че менефа е Вол-Ага!
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вашата е лесна Местан ефенди... дали Гоце, дали Боце, дали Серж - вашето не се губи :)
20
2
 
18
 
! Отговори
заблудените преди 10 години
не знам какъв човек трябва да си за да гласуваш за бсп и да получаваш дпс,80% от областните и зам-областните и в мз да започват с местан и да завършват с хасан, 500 г не ви ли стигат