Да видим истината за архивите на комунистическите служби!

Търси се начин те да останат непрочетени, смята Плевнелиев
Обновена: 1 фев 2014 19:26 | 1 фев 2014 13:03, Красимир Ангелов
315
Да видим истината за архивите на комунистическите служби!
Снимка: Булфото

Упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат непрочетени, обяви президентът Росен Плевнелиев в свое обръщение по повод Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Държавният глава призова всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив.

"Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои", заяви Плевнелиев по повод събитията от 1 февруари 1945 година.
 
"След 25 години няма какво повече да бъде тайна. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината. Всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице“, поиска държавният глава.

По думите му е време веднъж завинаги да се спрат спекулациите около Държавна сигурност, „да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави“.
 
Росен Плевнелиев определя като „най-тежкия порок на нашия преход“ липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим.

"Вместо това продължават опитите за създаване на паралелна реалност и митове - за Тодор Живков, като „човек от народа“, за „добрите“ служители на Държавна сигурност, които „не са работили за една партия, а за държавата“, като удобно се забравят лагерите, затворите и целият терор, който осъществиха същите тези „професионалисти“, върху българския народ“, казва държавният глава.
 
В обръщението си президентът посочва още, че в годините на прехода различни политически партии са се опитвали да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт.

"Стига вече! Нека поне затворим тази страница по един достоен начин, достатъчно щети нанесохме досега с половинчатия й прочит“, подчертава Росен Плевнелиев.
 
"Днес отдаваме почит на хора, които с цената на живота си са платили правото си да отстояват идеи. Почитайки тези достойни българи, нека работим, отстояваме и защитаваме идеите си свободно, както го правиха те.

Нека отстояваме политическите си различия по правилата на демокрацията и правовата държава“, завършва обръщението на държавния глава, според когото „пътят към българския национален идеал „за чиста и свята република“ и за национално обединение минава през честния прочит на истината".

Днес в няколко града в страната се почитат жертвите на комунистическия режим. Около 200 души се събраха на молитвата пред паметника на загиналите при НДК.

На днешния ден през 1945 година са изпълнени смъртните присъди на първия и втория състав на Народния съд за висшите представители на властта - регенти, царски съветници, министри от четири правителства и 67 действащи депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До честито Днес е празника на лявите резби водени от Станишко !
216
2
 
3
 
! Отговори
честито! преди 10 години
Роска, честито 2-ри Февруари!
215
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И да излезе досието на бат Бойко - ***
214
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този форум е абсурд! Не искам да вярвам че има толкова *** същества в тази държава.
213
2
 
0
 
! Отговори
Сталин преди 10 години
Чешате си езиците!Време е аз да действам- гнусна ***!
212
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До румен221Колко си наивен, отдавна всички са пенсионери, а кукловодите се кефят и не им дрем, капиталисти та дрънкат!
211
5
 
10
 
! Отговори
Офицер от КДС преди 10 години
Има ли някой да се оплаче, че по наше време са излъгали старите му родители да дадат пари за "операция" или за "катастрофа"? Или на някой да са му отвлекли дъщерята за *** или да са направили децата му наркомани? ИМА ЛИ ЕДИН ЧОВЕК ДОРИ ДА СЕ ОПЛАЧЕ, ЧЕ НЯМАШЕ РЕД В ДЪРЖАВАТА, КОГАТО НИЕ БЯХМЕ НА ПОСТ? Някой ако сме го пратили в Белене или в друг лагер, значи е бил ВРАГ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, като Кирил Рашков и е имало много основателна причина да го пратим там.
210
4
 
11
 
! Отговори
Офицер от КДС преди 10 години
Комитетът за държавна сигурност служеше на България, за да няма отвличания, взривове, стрелба по улиците, наркотици и проституция, иза да не разграбват държавата всякакви ***. Ще ви кажа само, че КДС прати Кирил Рашков на 30 години превъзпитание в лагера в Белене, а после Желю Жабата го помилва, щото бил жертва на комунистическия режим. По-добре ли заживяхте, като излязоха тия *** от лагерите? Хубаво ли ви е да ви гърмят като диви прасета по улиците и да ви е страх да замръкнете?
209
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо чудно този клоун да не си доизкара мандата...
208
7
 
16
 
! Отговори
Оставка! преди 10 години
Плевнелиев, единственото, което има смисъл да правиш, е да си дадеш оставката и да престанеш да срамиш президентската институция. Ти не си президент на Република България, ти си остана президент от ГЕРБ и все същия слуга на олигарсите!
207
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предлагам Плевнелиев да го заменим с победителката в конкурса "Секси дупе". Хем българите ще си отдъхнат да слушат глупостите на Плевньо, а и той може да си покаже дупето белким му излезне късмета.
206
2
 
4
 
! Отговори
DKMS преди 10 години
Tiq prikazli ot ustata na komsomolec..., bati pornografiqta
205
1
 
6
 
! Отговори
хамалина преди 10 години
Стига с тия глупости -архивите ,ДС,комунистически тайни служби,ала-бала!За 25 години всичко е прочистено,заметено,унищожено.Изредиха се правителства от всички големи партии и всеки е чистил ,което не му е било изгодно.Има някакви останки ,с чието публикуване ,разни търтеи като Антон Тодоров си докарват пари като ги публикуват.Най-важното беше да изкарат не разузнавачите , а доносниците по местоживеене и месторабота,тия ,които е,баваха мамата на хората,за да правят кариери!Ама не-и днес ги полз
204
2
 
5
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
Да видим де, да видим ! Ама то ако видим цялата истина, ще видим и Чехлю от къде изпълзя ! Ама това и много други важни неща никога няма да видим ! В това съм сигурен ! Въпреки че всички много добре ги знаем !
203
8
 
4
 
! Отговори
Браво преди 10 години
Мъжко изказване от презизент, в който мъжеството някакси бледнее. Браво. Дано нещо се промени по отношение на архивите на ДС...поне това, което е останало от тях.
202
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам най напред да видя ако има служби още как нашият президент / не е моят президент/ от комсомолски активист през годините на прехода натрупа такова имотно състояние, парици, лукс и пр. Как стана това ? Нека архивите да кажат .Това да се прочете това иначе нема нужда да се чете всичко останало. Същото важи и за всички нема БСП, СДС, ДПС, и пр ."хидроинженери", приватизацията, кой и защо разруши държавата.
201
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за да стане това комунистическия режим трябва да свърши, той никога не е преставал. Днешните му жертви кой ще им отдаде почит?
200
1
 
7
 
! Отговори
tnt преди 10 години
Някои от пишещите тук изумяват с опитите си да измислят и преиначават историята! На Нюрнбергският процес са съдени САМО ГЛАВАТАРИТЕ на фашистка Германия!Иначе на територията на страната са действали стотици други съдилища,които са издали много смъртни и доживотни присъди. У нас: само за периода 9 .юни 1923 година до 1925 година са избити над 20 000 /ДВАДЕСЕТ ХИЛЯДИ/ДУШИ!Това е по думите на професор Пламен Цветков от НБУ,един от основателите на СДС!!!!!!
199
1
 
2
 
! Отговори
до 230 преди 10 години
Дали си платен или не не знам,но определено си зле!
198
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледах днес по новините, как се възмущават, че показват портрети на убити от фашистите видни интелигенти. Явно са си заслужили гоненията.