Да видим истината за архивите на комунистическите служби!

Търси се начин те да останат непрочетени, смята Плевнелиев
Обновена: 1 фев 2014 19:26 | 1 фев 2014 13:03, Красимир Ангелов
315
Да видим истината за архивите на комунистическите служби!
Снимка: Булфото

Упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат непрочетени, обяви президентът Росен Плевнелиев в свое обръщение по повод Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Държавният глава призова всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив.

"Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои", заяви Плевнелиев по повод събитията от 1 февруари 1945 година.
 
"След 25 години няма какво повече да бъде тайна. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината. Всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице“, поиска държавният глава.

По думите му е време веднъж завинаги да се спрат спекулациите около Държавна сигурност, „да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави“.
 
Росен Плевнелиев определя като „най-тежкия порок на нашия преход“ липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим.

"Вместо това продължават опитите за създаване на паралелна реалност и митове - за Тодор Живков, като „човек от народа“, за „добрите“ служители на Държавна сигурност, които „не са работили за една партия, а за държавата“, като удобно се забравят лагерите, затворите и целият терор, който осъществиха същите тези „професионалисти“, върху българския народ“, казва държавният глава.
 
В обръщението си президентът посочва още, че в годините на прехода различни политически партии са се опитвали да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт.

"Стига вече! Нека поне затворим тази страница по един достоен начин, достатъчно щети нанесохме досега с половинчатия й прочит“, подчертава Росен Плевнелиев.
 
"Днес отдаваме почит на хора, които с цената на живота си са платили правото си да отстояват идеи. Почитайки тези достойни българи, нека работим, отстояваме и защитаваме идеите си свободно, както го правиха те.

Нека отстояваме политическите си различия по правилата на демокрацията и правовата държава“, завършва обръщението на държавния глава, според когото „пътят към българския национален идеал „за чиста и свята република“ и за национално обединение минава през честния прочит на истината".

Днес в няколко града в страната се почитат жертвите на комунистическия режим. Около 200 души се събраха на молитвата пред паметника на загиналите при НДК.

На днешния ден през 1945 година са изпълнени смъртните присъди на първия и втория състав на Народния съд за висшите представители на властта - регенти, царски съветници, министри от четири правителства и 67 действащи депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
6
 
7
 
! Отговори
Goran преди 10 години
За част от истината, Плевнелиев може да попита баща си, комунистически функционер на доста високо ниво. Друга част той самия я знае, като бивш комсомолски секретар.
136
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Павел и сава треперят да не разберат тъпите им избиратели как са ги донасали на дс кой не иска да се преименува.
135
6
 
4
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
А някои не иска ли да попита относно Първа и Втора заповед и защо Дедото поп носи брада?! Ами как няма да вярвате и на демократи като Росенчо,който в друга страна като Франция,Германия или скандинавските първо щеше да премине курса за обучение към ЦЗ през Прокуратурите.А на попа-Сопа.
134
2
 
9
 
! Отговори
НЕ СА ГЛУПОСТИ! преди 10 години
ДОСИЕТАТА НА ДС И КГБ В БЪЛГАРИЯ , ТРЯБВА ДА СА ДОСТЪПНИ ЗА ВСИЧКИ!!!НЕКА НЯМА ТАЙНИ ЗА БЪЛГАРИТЕ !НЕКА СЕ ЗНАЕ ИСТИНАТА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИЗДЕВАТЕЛСТВА И УБИЙСТВА!ИСТИНАТА ,ЕДИНСТВЕНО ИСТИНАТА И ТО.....ЦЯЛАТА!!!
133
3
 
9
 
! Отговори
турчин преди 10 години
Господин президент искате престъпленията на ком. режим. ПЪРВО разкрийте документите за ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ процес, и това ще бъде ТЕСТ за отговорността Ви за демокрация.
132
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Агентите са изместени от опорните точки. Сега управляват фамилията и сараите. Йовчев подготвя дс с пълна сила.
131
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунизмът е такава система, която позволява пълно развихряне на човешката мерзост. И точно затова в българия той се намери такава плодородна почва. Бидейки мерзавци, търтеи, подлеци и ***, българите масово ставаха първи комунисти. Бай *** го е казал "келепир има в тая работа, келепир".
130
6
 
5
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
А Росен е продажник,тарикат-"президент",обслужващ политико-икономическата дестабилизция на страната.Затова работи в "паралелно време с Борисов Първанов и др. "вируси"Росен с "меките пръсти"(най-вероятно е завършил кулинария с профил-"мекици"),който стана "фактор",когато изпращаше работници в чужбина.Досиетата "X" са наяве-ето вижте Росен Офшорний от Гоце Делчев.
129
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пръдлю!
128
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Престанете да говорите за жертви през монархията.Няма такива.Това са войници, които са воювали за Родината си.Това не са жертви, а герои.Комунистите не могат да разберат това, но това са фактите.
127
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До "истината"Тя твоята комунистическа "истина" си е жива лъжа.Станмболов е бил масон. Какво го слагаш при комунистите?Стамболийски също не е бил комунист.Няма "стотици хиляди" избити българи от монархията, защото това са хора, които са воювали за България. Това е чест, а не позор, както учеха комунистите.А комунистите избиваха невинни хора в концлагери.Лъжете много долно и без задръжки.Жал ми е за самите комунисти.В душите им е ад.Където има лъжа, не може да има истина.
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно си отмъщаваш на овчев .
125
4
 
10
 
! Отговори
кажи си ??? преди 10 години
Плевел за жертвите на комунизма я разберем я не.а да видим как станахте милионери и накупихте имоти по цял свят.Мисля ,че това интересува Българина повече.Като съпоставяме жертвите през комунизма и през монархията няма да се получи нищо.Вечно ще се чепкаме защото жертвите са много и през двете времена.Но милионите са сегашни за тези 25 г.и вие президенте окрадохте тази България.
124
2
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
До: sinod***abv.bgОтносно: как сега се чувствате с логото:"религиите в услуга на обществото" ?!Дата: Събота, 2014, Февруари 1 16:08:24 ЕЕТА вие дългобради заблудители-попове,защо утихнахте? Очаквате да се промени Божието слово,Което похулихте,та да ви се размине разобличението-"чашите".Още сега,по-добре е да си търсите "цепнатини в пещери" за "съхранение на дървените си богове"(уточнението в Словото е за "образа и подобие"(религиозните "истини") на Христовото слово,което по прочит на Сатана проповядвате.
123
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото и да се плюнчи Офшорчо,комунистите у нас идват на власт чак през 1952год.!До тогава страната е управлявана от редицапартийки,като звенари,земеделци,социалисти,демократи и т.н.,под диктата на окупационната съветска армия!И за всичкия този терор,който никой не го отрича,имат вина всички,участвали в управлението!Например председател на Народния съд е билНикола Петков,земеделец,след това осъден отсъщия този съд и убит!Така че пЛювналиев да не се пени много,а да почете малко!
122
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Белене и Скравена ни идват отново с бсп и дпс.
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Г-н комсомолски секретар, какво мислите и за Васил Маринов (ДС) който само допреди година ви беше секретар по сигурността?
120
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И как само не го е срам това нищожество !
119
6
 
3
 
! Отговори
Бре бре преди 10 години
Агентите и тук много. Дс е пуснала пипала навсякъде. Фамилията, йовчев и сараите не спят.
118
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво г-н комсомолски секретар! Чувате ли се още с генерал-майор Стоимен Стоименов?