Да видим истината за архивите на комунистическите служби!

Търси се начин те да останат непрочетени, смята Плевнелиев
Обновена: 1 фев 2014 19:26 | 1 фев 2014 13:03, Красимир Ангелов
315
Да видим истината за архивите на комунистическите служби!
Снимка: Булфото

Упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат непрочетени, обяви президентът Росен Плевнелиев в свое обръщение по повод Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Държавният глава призова всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив.

"Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои", заяви Плевнелиев по повод събитията от 1 февруари 1945 година.
 
"След 25 години няма какво повече да бъде тайна. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината. Всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице“, поиска държавният глава.

По думите му е време веднъж завинаги да се спрат спекулациите около Държавна сигурност, „да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави“.
 
Росен Плевнелиев определя като „най-тежкия порок на нашия преход“ липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим.

"Вместо това продължават опитите за създаване на паралелна реалност и митове - за Тодор Живков, като „човек от народа“, за „добрите“ служители на Държавна сигурност, които „не са работили за една партия, а за държавата“, като удобно се забравят лагерите, затворите и целият терор, който осъществиха същите тези „професионалисти“, върху българския народ“, казва държавният глава.
 
В обръщението си президентът посочва още, че в годините на прехода различни политически партии са се опитвали да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт.

"Стига вече! Нека поне затворим тази страница по един достоен начин, достатъчно щети нанесохме досега с половинчатия й прочит“, подчертава Росен Плевнелиев.
 
"Днес отдаваме почит на хора, които с цената на живота си са платили правото си да отстояват идеи. Почитайки тези достойни българи, нека работим, отстояваме и защитаваме идеите си свободно, както го правиха те.

Нека отстояваме политическите си различия по правилата на демокрацията и правовата държава“, завършва обръщението на държавния глава, според когото „пътят към българския национален идеал „за чиста и свята република“ и за национално обединение минава през честния прочит на истината".

Днес в няколко града в страната се почитат жертвите на комунистическия режим. Около 200 души се събраха на молитвата пред паметника на загиналите при НДК.

На днешния ден през 1945 година са изпълнени смъртните присъди на първия и втория състав на Народния съд за висшите представители на властта - регенти, царски съветници, министри от четири правителства и 67 действащи депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Stanishev da nameri dokumentite za Belene ili direktno v zatvora. Tezi dolni tarikati si pozvoliavat da lajat bez krai. Te misliat che narodnoto tarpenie e bez kratStanishev v zatvora zaedno s Ovcharov,i vsichki tarikati
176
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Росене, наказателната отговорност в цивилизования свят е лична. Не може да съдиш наследниците на виновните за лагерите и терора, чиито кости отдавна са изгнили. Така че най-тежкият порок на нашия преход са икономическите зависимости като Л.Причкапов-Е.Масларова-Р.Плевнелиев, приватизацията, извършена по престъпен начин, както и тоталното беззаконие. Неща, които превърнаха партийни и комсомолски секретари в честни капиталисти over night. Комунизъм - не! Но голяма част от бедите е в Посткомунизма.
175
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дефиниция за тероризъм, дава външното министерство на САЩ: "Тероризмът е умишлено политически обосновано насилие срещу цивилни граждани "noncombatant" (в буквален превод не-враг или не-противник), осъществено от недържавни групировки или тайни агенти. Акция на политически мотивирано насилие срещу цивилни граждани, осъществена от военно подразделение, не попада в понятието тероризъм."
174
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До "не е ли терористична организация Ал Кайда" "Въпреки, че ние редовно заклеймяваме други държави катобандитски, ние самите сме се превърнали в най-престъпнатадържава. Ние не съблюдаваме никакви договори и международнисъдилища. По собствено усмотрение нанасяме удари, къдетони хрумне. Ние раздаваме заповеди на ООН, но не плащамечленски внос. Ние се оплакваме от тероризъм, но нашатаимперия на днешно време е най-наглия терорист."Гор Видал (Gore Vidal 1925 - 2012, американски писател)
173
2
 
11
 
! Отговори
Az преди 10 години
Плевньооо, Плевньо!Пак комунистите са ти виновни за мизерията и глада в държавата. Затова върви нова приказка за държавата ни, а именно "НАСТЪПИ ТАКЪВ ГЛАД В ДЪРЖАВАТА, ЧЕ В ЗООЛОГИЧЕСКАТА ГРАДИНА КАТЕРИЧКАТА ИЗЯЛА ЛЪВА".
172
1
 
11
 
! Отговори
Az преди 10 години
Плевньооо, Плевньо!Пак комунистите са ти виновни за мизерията и глада в държавата. Затова върви нова приказка за държавата ни, а именно "НАСТЪПИ ТАКЪВ ГЛАД В ДЪРЖАВАТА, ЧЕ В ЗООЛОГИЧЕСКАТА ГРАДИНА КАТЕРИЧКАТА ИЗЯЛА ЛЪВА".
171
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До "Ти приравняваш цвета на българската нация с терористи" - Първо прочети в интернет дефиниция какво е тероризъм.
170
0
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
До Анонимен/202Ти намери какво сравнение да направиш !!!
169
3
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Това е все едно мафията да си изкара архивите наяве !
168
2
 
7
 
! Отговори
паднал от марс преди 10 години
Дейността на комунистическите тайни служби продължава и днес г-н Президент ако не сте разбрали.Промяната завърши с подмяна и те са си в управлението на държавата и за наказание всички забогадяха за наша сметка.
167
5
 
11
 
! Отговори
Сноудън преди 10 години
Няма по големи антикомунисти от бившите комунисти, бившите комсомолски активисти и техните ***. Жив пример- Роско Плевналие(в.
166
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До "За около 4 месеца са издадени 9550 присъди" - Я сега напиши колко са (не)осъдените в Гуантанамо.
165
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Офшорко, каквото си спестил - спестил и занесъл в палата ти в Гърция и на остров Маврициус. Още малко ще те изтърпят и ще те изпратят в пенсия, ако до тогава не се случи революция и присъденияване към Евразийския съюз. Че тогава може и да отидеш при Юлия Тимошенко на гости.
164
4
 
9
 
! Отговори
дядо преди 10 години
На Роско как ще му лъсне червения *** леле мале,ама само плямпоти популистки и колкото агената на ДС Буда вкара комунистите в затвора,толкова и той ще направи нещо!!!
163
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До "2200 две хиляди и двеста смъртни присъди" Това по БиТиВи ли го казаха или по Нова телавизия?
162
1
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 10 години
По твоята логика трябва да се забранят всички партии в милата ни Родина.Аз съм ЗА.А ти?
161
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Нюрнбергския процес са издадени 7 седем смъртни присъди на германски нацисти и военнопрестъпници, като са изпълнени 3 три, другите са променени на доживотни. "Народния" съд в България издава 2200 две хиляди и двеста ,които са изпълнени. Изводите са за всички нас!
160
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заставам зад предложението на Росен Плевнелиев, като се надявам самият той да поведе хорото и даде личен пример, осветлявайки политическата (партийна), а не професионална, кариера на баща си, както и неговата лична политическа такава (ДКМС). Срамно е да си взимал заплата от десетте стотинки на ученици и войници, за да им пълниш главите с хвалебствени слова за Априлската линия, а сега да се правиш на ощипана госпожица. Така че от Росен, та до последния БКП, БЗНС, ОФ, ДКМС, ДС активист.
159
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да видим истината за доходите на Офшорко Плевнелиев, от продаване на български строителни работници в робство в Германия...
158
4
 
12
 
! Отговори
иво преди 10 години
До ЗАПОМНЕТЕ: 177Е докато бяха с пълната влас защо не го направиха ? *** сега се сети за жертвите - странно от устата на комсомолски секретар .