Да видим истината за архивите на комунистическите служби!

Търси се начин те да останат непрочетени, смята Плевнелиев
Обновена: 1 фев 2014 19:26 | 1 фев 2014 13:03, Красимир Ангелов
315
Да видим истината за архивите на комунистическите служби!
Снимка: Булфото

Упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат непрочетени, обяви президентът Росен Плевнелиев в свое обръщение по повод Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Държавният глава призова всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив.

"Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои", заяви Плевнелиев по повод събитията от 1 февруари 1945 година.
 
"След 25 години няма какво повече да бъде тайна. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината. Всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице“, поиска държавният глава.

По думите му е време веднъж завинаги да се спрат спекулациите около Държавна сигурност, „да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави“.
 
Росен Плевнелиев определя като „най-тежкия порок на нашия преход“ липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим.

"Вместо това продължават опитите за създаване на паралелна реалност и митове - за Тодор Живков, като „човек от народа“, за „добрите“ служители на Държавна сигурност, които „не са работили за една партия, а за държавата“, като удобно се забравят лагерите, затворите и целият терор, който осъществиха същите тези „професионалисти“, върху българския народ“, казва държавният глава.
 
В обръщението си президентът посочва още, че в годините на прехода различни политически партии са се опитвали да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт.

"Стига вече! Нека поне затворим тази страница по един достоен начин, достатъчно щети нанесохме досега с половинчатия й прочит“, подчертава Росен Плевнелиев.
 
"Днес отдаваме почит на хора, които с цената на живота си са платили правото си да отстояват идеи. Почитайки тези достойни българи, нека работим, отстояваме и защитаваме идеите си свободно, както го правиха те.

Нека отстояваме политическите си различия по правилата на демокрацията и правовата държава“, завършва обръщението на държавния глава, според когото „пътят към българския национален идеал „за чиста и свята република“ и за национално обединение минава през честния прочит на истината".

Днес в няколко града в страната се почитат жертвите на комунистическия режим. Около 200 души се събраха на молитвата пред паметника на загиналите при НДК.

На днешния ден през 1945 година са изпълнени смъртните присъди на първия и втория състав на Народния съд за висшите представители на властта - регенти, царски съветници, министри от четири правителства и 67 действащи депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
8
 
12
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Искам да видя какви точно ги е вършил тоя пухляк Плевнелиев като виден комсомолски деец. Искам да видя какви ги е вършил бащата на Цветелина Бориславова, още Карагьозова. Искам да видя какви ги е вършил като офицер от комунистическото МВР лицето Методи Борисов. Искам да видя какви ги е вършил като съветски агент лицето Райко Николов, баща на служебния премиер Марин Райков. Зулумите на такива като Димитър Станишев са добре известни, но ей тия като изброените пребоядисани ***, са най-опасни!
196
4
 
5
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
История- Планираното от Съюзниците (САЩ, Англия и СССР) на Конференцията в Техеран наказване на виновниците за подпалването на Втората световна война, започва на 9 септември 1944 г. Но първото приложение на това решение е във Франция Юли - септември 1944 г. без съд, просто по "памет" са екзекутирани около 20 000. До 1951 г. са произнесени 6 500 смъртни присъди в т. ч. на маршал Петен, но са зпълнени 751. В България смъртните присъди са 2730, но са изпълнени само147, при 2 450 убити партизани!В Нюрнберг са съдени само Главните фашисти..
195
5
 
7
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Офшорналиев,Остави ДС-то и Комсомолските секретариТрябват РЕФОРМИ:1. Майчински" само за пълнолетни. Родителите на до 2 деца и общо за 20г. без ДОД2. Корп. Данък 20%. Данък Банкови транзакции 3. Качване МРЗ на Обществения мин. (562лв., по 15лв. мес.)4. Учебници, здраве и основни храни, без ДДС5. Пенсийте в отделен закон и без таван на пенс. осиг., а Инвалидните да се плащат от Здравните осиг.6. Увеличаване на Техникумите и за всички до 18г. - Професионална подготовка7. Личната карта с чип, да е и Лична, дебитно-кредитна, здравно-осигурителна карта здравно доси
194
7
 
13
 
! Отговори
EUSSR преди 10 години
Щях да вярвам по вече на Роско ако не беше Офшорков и не беше от Халкидики. Как да му повярвам след като иска да възстанови задължителното гласуване както беше по времето на ДС. Вие бихте ли вярвали на робовладелец скатавал плащането на данъци в Германия?
193
7
 
5
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Офшорналиев, признай,Лъжа е, че между Партията на партийните секретари (БСП и креатури) и партията на милиционерите (ГЕРБ и креатури) и командващите ги мафиоти-милиардери (генералите от ДС) има голяма разлика...- И едните и другите са се клели, първите да налагат, вторите да пазят КОМУНИЗЪМА..., под мъдрия Контрол на генералите от ДС = Олигархията...!- СЕГА и едните и другите ПАЗЯТ И УМНОЖАВАТ ПАРИТЕ на ДС = Мафията!Затова Лустрация и за щатните ДС служители и за щатните Партийни и Комсомолски секретариЛустрация - А дано, ама едва ли
192
3
 
6
 
! Отговори
Мяра и мера преди 10 години
Темата за убийствата е порядъчно лукава и цинична , защото преди 44 год. те нито са по малко нито по малко цинични , като имам предвид включително и убийствата на деца.От гледна точка на днешният геноцид , на днешната демографска катастрофа , на съкращаването на българският корен с невижданите и нечувани исторически постижения , с 2 милиона на 9 милионно население , нещата стават и още по цинични и още по лукави.Затова си задавам въпрос , каква е мярката и мерата на г-н Президента за морал ?
191
17
 
12
 
! Отговори
Достоен президент ! преди 10 години
Честен, демократичен, доблестен и етичен човек! Достоен български държавник! Един слънчев лъч в *** от мерзост и простащина смог !
190
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Капиталистите, закърмени, захранени и заквасени с комунизъм и комунистичиски пари, са най-яростните антикомунисти.
189
10
 
7
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Офшорналиев,- Самия факт, че има хора които се впечатляват от ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ, говори че промиването на мозъци и политическото Зомбиране има добри успехи...!!!Запомни...!!!- Комунизма се налагаше НАСИЛСТВЕНО от две структури...:1. Платения Партиен и Комсомолски апарат2. От Държавна СигурностНе може да Лустрираш едните, а да пазиш като зеницата си другите...!!!
188
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сетих се за един готин епитет за тая изтривалка на снимката - плазмодий
187
7
 
17
 
! Отговори
Георги Симеонов преди 10 години
Господин Президент,Вие,който сте син на Асен Плевнелиев организационен работник от апарата на ОК на БКП-Благоевград и Славка Плевнелиева,секретар на ППО на БКП в Благоевград,отгледан с парите на тази Партия нямате никакво право да говорите за нея по този начин.Г-жо Масларова не се крийте,а кажете как уредихте Президента Плевнелиев с квота за износ на работници за Германия.ПЛЕВНЕЛИЕВ не скверни паметта на баща си.
186
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...вие унищожихте 3 поколения българи...В резултат на което изглежда, българите от 6.5 милиона станахме 9 милиона. Голямо унищожение, брей-й-й, голямо.
185
5
 
11
 
! Отговори
Българин преди 10 години
И аз искам да видя зулумите на кървавочервения комунистически род на видната гербаджийка Лиляна Павлова.
184
9
 
9
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Живков и ДС са работили за България.За разлика от този който се опитва в момента да говори за тях.Както наскоро един ерудиран мъж в предаването на Кеворкян каза-има само двама български държавника които са защитавали истински националните интерес-Стамболов и Живков.И то с успех!Всякя държава която държи на себе си има служба подобна на ДС.Дали се казва ЦРУ Мосад Ми 5 КГБ.......няма значение.Силна ли е една държава има и такава служба.Ние от да се дупиме на тоя или ония унищожихме нашата!
183
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, пъпната ти връв е комунистическа. Парите са ти изкарани по комунистичиски начин чрез комунистически връзки. Баща ти като секретар на ОК на БКП по образованието е налагал полит-информация в час на класния - тезиси, Априлски пленум... на същия този "човек от народа" от трибуната на окръжната конференция на ДКМС. Да го беше питал тогава за лагерите, а не сега да му ровиш изгнилите кокаляци. Слагач, псевдодемократ. Ходи си в Гърция.
182
4
 
10
 
! Отговори
акуд преди 10 години
бсп позволиха на дпс да мангализират България
181
4
 
6
 
! Отговори
БОКО преди 10 години
НАБЛИЖАВАТ ИЗБОРИ И *** ОТ ДС ,БКП ,СДС ,ГЕРБ И ДРУГИ *** , ОТНОВО НИ МЯТАТ ПЛИКОВЕ С *** ,ОТНОВО НИ ЗАБЛУЖДАВАТ И ОТНЕМАТ ВНИМАНИЕТО НИ С РАЗНИ АРХИВИ ,КОИТО ОТДАВНА НЕ СА ИНТЕРЕС ЗА НАРОДА ! С ЕДНА ДУМА ,ПРОДЪЛЖАВА ПРЕДАТЕЛСТВОТО ПРОТИВ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ,ЗАПОЧНАЛО ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ДЕМОКРАТИ / ЛИКВИДАТОРИ НА РБ / ,СЛЕД 1989 Г. ! ТОВА Е ИСТИНАТА ,МЛАДИ ХОРА ! РАЗНИ АНДРЕЕВЦИ И ДРУГИ МЕКЕРЕТА ,ПО ЦЯЛ ДЕН БЪЛВАТ ИЗ ТЕЛЕВИЗИИТЕ ТОВА ,КОЕТО ТЕ САМИТЕ СА ТВОРИЛ
180
4
 
14
 
! Отговори
ХАХАХА преди 10 години
ДР.ПРЕВНЕЛИЕВ И АЗ ИСКАМ ТОВА,НО И ДА ОТВОРИМ АРХИВИТЕ НА ЦК НА БКП,ОКРЪЖНИТЕ КОМИТЕТИ НА БКП И ДА ВИДИМ БАЩА ВИ КАКВИ ГИ Е ВЪРШИЛ...ОК НА ДКМС И ГРАДСКИТЕ НА ДКМС..ПЪК ДА ВИДИМ ВИЕ КАКВИ СТЕ ГИ НЪРШИЛИ..ВСЕ ПАК ..РЪКОВОДНАТА РОЛЯ Е БИЛА НА БКП А НЕ НА СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ..ТЕ СА ИЗПЪЛНЯВАЛИ РЕШЕНИЕТА НА ЦК И ОКРЪЖНИТЕ КОМИТНЕТЕ---РЕЦИПРОЧНО --ВОЕННИТЕ ОТДЕЛИ--НЕ СЕ КРИИ МОЙ ЧОВЕК--КАЖИ СИ--КАКВИ СИ ГИ ВЪРШИЛ...А И МНОГО ДАЛАВЕРКИ СИ ВЪРШИЛ СЛЕД 10...НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ...!!!!
179
4
 
18
 
! Отговори
шът преди 10 години
Случайно станалият президент си остава кукла на конци. Измисля всякакви неща само и само да се говори за него. Вместо да подпомага развитието на държава, той не знае какво да прави.
178
3
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
До Анонимен/208За това нямаме нужда от дефиниции в интеррнет - достатъчно е да прочетем историята на БКП !