Да видим истината за архивите на комунистическите служби!

Търси се начин те да останат непрочетени, смята Плевнелиев
Обновена: 1 фев 2014 19:26 | 1 фев 2014 13:03, Красимир Ангелов
315
Да видим истината за архивите на комунистическите служби!
Снимка: Булфото

Упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат непрочетени, обяви президентът Росен Плевнелиев в свое обръщение по повод Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Държавният глава призова всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив.

"Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои", заяви Плевнелиев по повод събитията от 1 февруари 1945 година.
 
"След 25 години няма какво повече да бъде тайна. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината. Всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице“, поиска държавният глава.

По думите му е време веднъж завинаги да се спрат спекулациите около Държавна сигурност, „да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави“.
 
Росен Плевнелиев определя като „най-тежкия порок на нашия преход“ липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим.

"Вместо това продължават опитите за създаване на паралелна реалност и митове - за Тодор Живков, като „човек от народа“, за „добрите“ служители на Държавна сигурност, които „не са работили за една партия, а за държавата“, като удобно се забравят лагерите, затворите и целият терор, който осъществиха същите тези „професионалисти“, върху българския народ“, казва държавният глава.
 
В обръщението си президентът посочва още, че в годините на прехода различни политически партии са се опитвали да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт.

"Стига вече! Нека поне затворим тази страница по един достоен начин, достатъчно щети нанесохме досега с половинчатия й прочит“, подчертава Росен Плевнелиев.
 
"Днес отдаваме почит на хора, които с цената на живота си са платили правото си да отстояват идеи. Почитайки тези достойни българи, нека работим, отстояваме и защитаваме идеите си свободно, както го правиха те.

Нека отстояваме политическите си различия по правилата на демокрацията и правовата държава“, завършва обръщението на държавния глава, според когото „пътят към българския национален идеал „за чиста и свята република“ и за национално обединение минава през честния прочит на истината".

Днес в няколко града в страната се почитат жертвите на комунистическия режим. Около 200 души се събраха на молитвата пред паметника на загиналите при НДК.

На днешния ден през 1945 година са изпълнени смъртните присъди на първия и втория състав на Народния съд за висшите представители на властта - регенти, царски съветници, министри от четири правителства и 67 действащи депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** само гледат да очернят всеки, който иска да им отвори досиетата.Тоя явно няма какво да крие. А вие?
116
1
 
6
 
! Отговори
Сталин преди 10 години
До РуменМного е късно и наивно, всички са на пенсинна възраст, а кукловодите са почтени капиталисти, които дават папото и слушкат вече Чичо Сам!Бог да прости България, поне *** ще и вземат името!
115
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Връщаме се назад и най-напред отваряме страниците на прехода. Президентът да отвори на своята страница и да отговори: как забогатя, къде и колко пари изпра?
114
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По заповед на сараите,сава и павел, Йовчев всячески се опитва да върне това време. Барат,брат си да предава,жена мъжа си,приятел приятеля си...... Ти закъсняваш по някога истино но винаги идваш,идваш при нас!!!! Всички които коментират срещу тази и ициатива на държавния глава са 100% от агентурния списък на ДС. До сега никой не се опита да направи нещо по въпроса. Браво Плевнелиев!!! Имаш пак моя глас.
113
3
 
4
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
И докато Офшорналиев ни занимава с глурости...Ежедневно...:" - зрастно семейство е било нападнато и ограбено от неизвестни в дома им във врачанското село Малорад, съобщава врачанската полиция.Нападението е станало миналата нощ, но пострадалата 72-годишната жена съобщила за случилото се в полицейското управление в Бяла Слатина едва към 10.00 часа вчера.Установено е, че малко след полунощ трима или четирима непознати мъже са разбили входната врата на къщата на семейството, нападнали ги, пребили ги и откраднали 3000 лева и два мобилни телефона, след което избягали в неизвестна пос
112
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
vseki koito se smiata za gramoten balgarin,na 100% ste podkrepi 113 komentar,a imenno:Zabrana za glasuvane na xora nad 70 godiniElektronno glasuvane i zadaljitelno sredno obrazovanie90 broia deputati sas subsidii ot 2 leva i 5% bariera za da ne se promakvat leketa
111
5
 
5
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
До Анонимен 125- Самия факт, че има хора които се впечатляват от ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ, говори че промиването на мозъци и политическото Зомбиране има добри успехи...!!!Запомни...!!!- Комунизма се налагаше НАСИЛСТВЕНО от две структури...:1. Платения Партиен и Комсомолски апарат2. От Държавна СигурностНе може да Лустрираш едните, а да пазиш като зеницата си другите...!!!
110
0
 
11
 
! Отговори
всичко по реда преди 10 години
Първо да видим кой колко мангиз и имот има,честно ли са спечелени,платени ли са данъци
109
1
 
4
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
До Анонимен 127,ПРАВ СИ...!!!На 10 ноември Партийците бяха 1 млн. и имаше още желаещи, например Костов...!!!- Комунистите са оживелите до 9.ти септември и са били обща между 5 и 6 000...!!!.
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"България беше 23-тата .." Навярно ползвате класация от докладите на Т.Ж., младежо, но сте пропуснали някои подробности, като например : Ако работиш на важен, национален обект, може да получиш жилище, ако си семеен, но първо ви настаняват две семейства в едно апартаментче състоящо се о спалня, хол и кухня, около 50м2.След 2-3 години, може да ви оставят и самостоятелни!След 10 години стаж на същото место,могат да ти разрешат да купиш апартамента, като го изплащаш 20-25 години.
107
4
 
9
 
! Отговори
истината преди 10 години
Избити от комунизма и колко са???Избити от монархията 1900 -194-три войни а избитите стотици хиляди.Да не говорим за интелигенцията -Гео Милев,Вапцаров,Стамболийски, Стамболов.Кой ги изби тях????Кой вкара България в три войни и стотици хиляди жертви.Това е България за 150 г.
106
4
 
8
 
! Отговори
хахахаххаха преди 10 години
и за жертвите на комунизма говори КОМСОМОЛСКИ СЕКРЕТАР......или не знаете за помачето,че е висш комсомолски функционер!!на такива им викаха не друго ами ПАРТИЙЦИ...то и сега са си партийци-гонят сладкото в коя и да е партия....
105
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До не ме интересуваПартийците бяха 1 млн.Ама като лъжете поне не се оливайте.По това се познава комуниста - лъже.Където има комунисти има и лъжа.Истината не ги интересува.
104
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До 126: *** не се интересуват от нищо!
103
3
 
5
 
! Отговори
не ме интересува преди 10 години
Кой вече го е еня за тези документи.Като ги разкриват какво се получава -Гоце, Моце.,Сокол, Буда и т. н. Да появяват се и умния българин ги избира пак.Да нормално а да отидат в небитието .На мен лично ми писна кой бил агент на ДС.Живял през това време и бил.Да не забравяме ,че всички бяха комсомолци и 2млн партийци.
102
4
 
4
 
! Отговори
D. Dimitrov преди 10 години
Drugariu Plevneliev, ne razbiram kaj moje da si tolkova nagul....Bashta ti ne beshe li sekretar na CK Na BKP za Blagoevgradska oblast? Ti ne beshe li konsomolski sekretar za Blagoevgradska oblast?Ne e li viarno, che tezi po koito pliuesh sega ti dadoha vuzmojnostta da startirash purvia si biznes?Zamitash sledire, a?Mrusnik!
101
3
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Отдавна няма комунисти. Сега всички сме демократи и се кефим на евроатлантически ценности. Падт добри пари. А глупаците, нека се занимават с политика.
100
1
 
6
 
! Отговори
Hemy преди 10 години
До АнонименТОВА НЕ Е НИКАКЪВ КАПИТАЛИЗЪМ - А НАУЧНООБОСНОВАНА СИСТЕМА ЗА ПОЛИТИЗИРАНА МИМИКРИЯ - ЗА ОКОНЧАТЕЛНО ОГРАБВАНЕ НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ - ДО ШУШКА.
99
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скапани български ***, нищо не става от вас, нищо!!! 1300 жалки полуробски години бягате по тъча, но вече ви се вижда края.
98
5
 
17
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Само в България не се прие закон за лустрацията.Това говори много.В Полша даже комунистическата партия беше забранена, както и в други страни.Тук представители на една престъпна организация, виновна за избиването на стотици хиляди Българи се разхождат на свобода, подиграват се на на България говорейки за "вина и ракии". Признават престъпленията си пред турци, *** и пр., но не признават вината си пред Българите и България. Бог ще ви съди. От Него никой не е избягал.