ГЕРБ отвръща на удара: Властта популистки дава пари!

"Средствата ще се използват срещу нас на следващите избори"
9 фев 2014 20:21,
163
ГЕРБ отвръща на удара: Властта популистки дава пари!
Снимка: ГЕРБ

ГЕРБ представи свой анализ за начина, по който управляващите планират да изразходват средства по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

"Тези средства не са от данъци, те са разчетени за сметка на дефицит, и трупане на нов дълг в 2014 г. Опасенията ни, че икономическата целесъобразност ще остане на заден план. Връзката на липса с растежа и популистко разпределение на средствата, ни накара да поканим и кметове на ГЕРБ, за да разкажат гледната си точка", коментира Владислав Горанов.

Още по темата

Отговорът им последва думите на финансовия министър Петър Чобанов, който днес отхвърли вчерашните твърдения на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че кметове на бившите управляващи не печелят проекти, предвидени по програмата.

Финансист №1 подчерта, че общините, които се управляват от ГЕРБ ще получат 36% от средствата, което са около 125 милиона лева.

Горанов обаче обяви, че разполага с друга сметка: Населението, което е в общини с кметове на ГЕРБ, е 4,3 млн., и за него са заделени 64 млн. лв. За населението в общини с кметове на БСП са заделени 117 млн, лв, за общини с кметове на ДПС - населението е 450 хиляди души, за него са заделени близо 61 млн. лева.

"Това ли е връзката с растежа?", попита Владислав Горанов.

На свой ред Томислав Дончев заяви, че макар основната цел на програмата е да се постигне растеж, това няма да се случи, защото се раздават пари на приближени до властта фирми без никакви критерии. Според него така всъщност скрито се финансира предизборната кампания на БСП.

По думите му срокът, даден на общините да си подготвят формите по проектите, е бил между 1 и 3 дни, времето за оценка - 5 дни, което прави близо по 100 проекта на ден.

"Потресаващ е коментарът на финансовия министър", каза той и заключи: " ТТук дори не е търсен факторът растеж, генерира се финансов ресурс, който ще се използва срещу нас на всички нива още на следващите избори. С тези пари наведнъж можеше да бъде финансирано електронното управление на България".

На пресконференцията беше раздадена протестна декларация, приета от Общински съвет – Благоевград, в която се посочва: "Ние, общинските съветници от община Благоевград, осъждаме дискриминациония начин и неясните критерии, по който правителството определя регионите и градовете за държавно целево финансиране".

След всичките тези данни, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще поиска среща с премиера Пламен Орешарски, на която да постави въпроса дали може да се промени постановлението за разпределението на парите за общините.

"Утре ще се обадя на секретарката на Орешарски за среща, за да дискутираме по въпроса. Това правителство няма експертност, то е партийно, на двете партии. На тази среща ще ни интересуват само критериите и точките за определяне на проектите. Не търсим конфронтации с тях, а просто да променим евентуално, постановлението", каза Борисов.

Бившият премиер обяви, че ако това постановление остане, то ГЕРБ ще сезират Сметната палата и ЕК.

"Искаме им оставката и няма да спра кметовете, които ще желаят да обжалват постановленията. В тези места живеят хора, гласували за различни партии, но са платили данъци всички и заслужават нормални условия за живот", завърши Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
3
 
! Отговори
силвия преди 10 години
тея гадни комунисти няма да се спрат. Предсатвям си на какви ли не неща няма да се наслушаме в скоро врее. Тази компроматна война, която се водеше до сега от тяхна страна ще ни се види като нищо. А Европа ще ни гледа ли гледа за пореден път.....
137
0
 
4
 
! Отговори
патриотът преди 10 години
Правителството на Орешарко само *** и си измисля начини да точи държавата. Да подават оставка всичките и да се махат - мизерници.
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това управление ще ни затрие. Трябва незабавно да си ходи!
135
0
 
4
 
! Отговори
Тодор преди 10 години
Основната цел на сегашните управляващи е заробване на държавата. Жалко е!
134
0
 
3
 
! Отговори
всеки преди 10 години
Никакви пари при турците!!!
133
0
 
4
 
! Отговори
Нина преди 10 години
Аз ли нещо не мога да смятам, ама 4,3 млн и 450 хил. Са две много различни цифри.. А финансирането е еднакво? Това не го ли схваща господина финансов министър? Може и да не го, те целия кабинет са ***...
132
0
 
3
 
! Отговори
ТОНИ преди 10 години
ТЕЗИ *** ВЕЧЕ СА ГИ ПОХАРЧИЛИ ТЕЗИ МИЛИАРДИ КОЙТО ВЗЕХА КАТО КРЕДИТ ВМЕСТО ДА НАПРАВЯТ НЕЩО ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ТЕ СИ НАПЪЛНИХА БАНКОВИТЕ ИМ СМЕТКИ С МИЛИОНИ А НАРОДА ЩЕ СТАДА
131
0
 
4
 
! Отговори
dimo преди 10 години
Целият народ ще тегли последствията на това правителство..... Време е да кажем СТИГА!!!
130
0
 
3
 
! Отговори
doreto преди 10 години
Те крадат за да може отново да "подпомогат" малцинствата да вземат по-лесно решението си за кого да гласуват - и това ако не се казва социална политика
129
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОГАТО ВИЕ / ТИКВАТА - ЦВЦВ - ИФ / РАЗДАВАХТЕ НАРОДНИ ПАРИ НЕ РИВАХТЕ А СЕГА РИВЕТЕ - АДИОС
128
8
 
14
 
! Отговори
tuzarya преди 10 години
Към редакторите на сайта: по-правелното заглавие би било "Мафията отвръща на удара"!
127
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еееххх...къде е сега Дянков,да размаха постна пица и да ни заяви как трябва да се гладува докато Боко трупа милиарди...
126
6
 
20
 
! Отговори
rustam преди 10 години
ТЕЖКИ ВРЕМЕНА ЗА БАТЕ БОЙКО НЯМА ВЛАСТ , ПАРИ НЯМА И ИЗГЛЕДИ ЗА СВЕТЛО БЪДЕЩЕ НАПРАВО ЖИВИ ЗА ОПЛАКВАНЕ ИЗХОДА Е ЕДИН СТЕНАТА НА ЦАНКОВ КАМЪК ПП. И МНОООГО ЖУРНАЛИСТКИ ДА ОТРАЗЯТ САБИТИЕТО СЪС СЪЛЗИ НА ОЧИ
125
9
 
29
 
! Отговори
Бръчков преди 10 години
Най-популисткото пилеене на средства го правеха долните герберасти , а сега реват , че кранчето за техните *** в лицето на кметове спира ! Нека и хората в други населени места да видят нещо ново и необходимо ! Никога вече ГЕРБ !!!!!!!!!!!!!!!!!
124
7
 
25
 
! Отговори
ivo преди 10 години
Не разбрах . Миналата седмица фрау дупкова хем се хвалеше , хем ревеше , че на София са дадени 250 милиона отгоре ( ама тя още искала ) .Та по тиквените сметки 250 милиона за двумилионна София под ,,вещото'' ръководсто на гроб как се връзва със сметките му ?
123
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САМО ГЕРБ! С МНОГО ЩЕ ВИ БИЕМЕ..!
122
7
 
30
 
! Отговори
AF преди 10 години
Известният в борбата срещу комунистите български полицай Никола Гешев казва: Ще унищожа кадърните ви хора и ще ви оставя кундурджиите да видите как се управлява с кундурджии.Този номер си го скроиха бугарите от много селяндурщина и много тъпотия туриха да ги управлява Боко Банкянски Мутрафона, откъде го погледнеш от ***, по-***, но хитряга за седем селски махали...
121
12
 
14
 
! Отговори
Киро преди 10 години
Бойко,уважавам го,но нека да върши работа,която може,да не се захваща с такава,която не е за него!Хората му гласуваха голямо доверие,но от некадърност си отиде!Сега се жали,че комунистите дават на своите общини,ами ще дават Бойко да беше се научил за това време как се поддържа власт,а не да се прави на велик!Жалко за пропуснатия шанс да се оттървем от комунизъм!
120
15
 
11
 
! Отговори
Оправия преди 10 години
Ех, нещастници, 500 години ви "оправяха" турците, после яко ви "оправиха" Великите Сили, после - фашистите, после 70 години - комунистите и децата им. Набързо ви "оправиха" дори и тъпите мутри. И сега пак избрахте да ви "оправят" турците... Явно от всичкото това "оправяне" най ви е харесал ***.А вие, хванати за палците, стойте и се джафкайте на кого е бил най-мазен...
119
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
GERB = GoceEbcaRanoBudkata