ГЕРБ отвръща на удара: Властта популистки дава пари!

"Средствата ще се използват срещу нас на следващите избори"
9 фев 2014 20:21,
163
ГЕРБ отвръща на удара: Властта популистки дава пари!
Снимка: ГЕРБ

ГЕРБ представи свой анализ за начина, по който управляващите планират да изразходват средства по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

"Тези средства не са от данъци, те са разчетени за сметка на дефицит, и трупане на нов дълг в 2014 г. Опасенията ни, че икономическата целесъобразност ще остане на заден план. Връзката на липса с растежа и популистко разпределение на средствата, ни накара да поканим и кметове на ГЕРБ, за да разкажат гледната си точка", коментира Владислав Горанов.

Още по темата

Отговорът им последва думите на финансовия министър Петър Чобанов, който днес отхвърли вчерашните твърдения на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че кметове на бившите управляващи не печелят проекти, предвидени по програмата.

Финансист №1 подчерта, че общините, които се управляват от ГЕРБ ще получат 36% от средствата, което са около 125 милиона лева.

Горанов обаче обяви, че разполага с друга сметка: Населението, което е в общини с кметове на ГЕРБ, е 4,3 млн., и за него са заделени 64 млн. лв. За населението в общини с кметове на БСП са заделени 117 млн, лв, за общини с кметове на ДПС - населението е 450 хиляди души, за него са заделени близо 61 млн. лева.

"Това ли е връзката с растежа?", попита Владислав Горанов.

На свой ред Томислав Дончев заяви, че макар основната цел на програмата е да се постигне растеж, това няма да се случи, защото се раздават пари на приближени до властта фирми без никакви критерии. Според него така всъщност скрито се финансира предизборната кампания на БСП.

По думите му срокът, даден на общините да си подготвят формите по проектите, е бил между 1 и 3 дни, времето за оценка - 5 дни, което прави близо по 100 проекта на ден.

"Потресаващ е коментарът на финансовия министър", каза той и заключи: " ТТук дори не е търсен факторът растеж, генерира се финансов ресурс, който ще се използва срещу нас на всички нива още на следващите избори. С тези пари наведнъж можеше да бъде финансирано електронното управление на България".

На пресконференцията беше раздадена протестна декларация, приета от Общински съвет – Благоевград, в която се посочва: "Ние, общинските съветници от община Благоевград, осъждаме дискриминациония начин и неясните критерии, по който правителството определя регионите и градовете за държавно целево финансиране".

След всичките тези данни, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще поиска среща с премиера Пламен Орешарски, на която да постави въпроса дали може да се промени постановлението за разпределението на парите за общините.

"Утре ще се обадя на секретарката на Орешарски за среща, за да дискутираме по въпроса. Това правителство няма експертност, то е партийно, на двете партии. На тази среща ще ни интересуват само критериите и точките за определяне на проектите. Не търсим конфронтации с тях, а просто да променим евентуално, постановлението", каза Борисов.

Бившият премиер обяви, че ако това постановление остане, то ГЕРБ ще сезират Сметната палата и ЕК.

"Искаме им оставката и няма да спра кметовете, които ще желаят да обжалват постановленията. В тези места живеят хора, гласували за различни партии, но са платили данъци всички и заслужават нормални условия за живот", завърши Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много разбирате вие ,станете депутати като сте толкова компетентни и работете за хората
57
7
 
14
 
! Отговори
Танев преди 10 години
Бандата ГЕРБ разбира от сметки. От нищо друго.
56
6
 
4
 
! Отговори
ДО 38 ЙРОВАНОВ преди 10 години
булгароубиец ще ти помним простотиите----------------------------------------И НА ТЕБЕ ТИ липсва сидеров и бареков така хубаво можете да си говорите и да затъвате в думите си
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че има ли нормален премиер, който да даде пари ,примерно, на пловдивския кмет-мародер?! Който в прав текст каза- бойкот и саботаж на всяко правителствено решение, за да предизвикаме недоволство в пловдичани! Кой, кой нормален ще даде пари на тоя?
54
6
 
3
 
! Отговори
до РУМЕН преди 10 години
Борисов, това до теб ли е най-доброто което намери за екип, за хора и професионалисти?,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,до 41 ти нали си голям кадър ,способен какво те интересува кой седи покрай Байко той бойко седи с некадърните ,пък вие кадърните седите отстрани и цъкате с език и плюете ей ,никой си не гледа себе си вие изкарахте цяла България че са буклуци
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За софийското метро от 20 км. се додоха 5-6 пъти повече пари отколкото за цялата железопътна мрежа в България с дължина 3-4 хиляди км. или ако смятаме на километър съотношението София:провинция няколко хиляди към един лв.
52
2
 
6
 
! Отговори
тт преди 10 години
До РуменЛипсва ти Бареков и компания ли?
51
0
 
7
 
! Отговори
Светлозар преди 10 години
Охоооо и Ментата тука ве тя толкова правилно разпределяше данъчната тежест като шеф на НАП-Пловдив,че *** цар забравял да си плаща данъците с години.Забележете и устничките,сигурно са такива от онова време--професионална деформация..
50
2
 
4
 
! Отговори
До мархаба аскер преди 10 години
Доган пак ли го е поръчал? Вече и йовчев посредничи.
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, Боко наистина даде много на София и на Бургас също даде, но заряза останалата България и я докара до пълна мизерия. И софиянци му изразиха своята благодарност с 97 места в парламента. Но това няма как да продължава все така. И на мен, като местен патриот ми се иска да има пари за Бургас, поне за обходния път, за да не минава транзитното движение през центъра. Но кой-знае?
48
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм му фен но само той може да ни спаси от бея,гея и злодея. Друг никой няма шанс без герб, дано го осъзнаят. Дори бареков има повече проценти от реформаторите които най плюят Борисов. Без герб сме обречени.
47
4
 
6
 
! Отговори
Осман Паша преди 10 години
ДНЕС НИ УПРАВЛЯВАТ:ОБЛАСТНИ И ЗАМ. ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ ПРИ КОАЛИЦИЯТА БСП-ДПС-АТАКА :Бургас -Юсеин Мехмед, Варна-Маткан Ибрямов, Габрово-Кенан Ашиков, Добрич-Исмет Хабил, Кърджали-Муса Сайдаахмед, Ловеч-Юнал Масъков, Пазарджик-Юмер Хамза, Плевен-Енгин Кючуков, Пловдив-Юксел Расим, Разград-Севгин Шукри, Русе-Айдън Караахмед,, Благоевград-Муса Палев, Силистра-Насуф Насуф, Търговище-Емел Расимова, Хасково-Кадир Исов, Сливен-Неджим Ахмед, Смолян-Бейхан Дуран, Стара Загора-Тонджа Йостург, Шумен-Левент Зекериев, Ямбол-Ахмед Мехмедов.
46
9
 
9
 
! Отговори
София преди 10 години
ГЕРБ е единствената сила, която може да ни отърве от новото турско робство, на което са подложени в момента стотици хиляди българи - уволнения от работа, затваряне на бизнеси, финансови блокади на цели градове.То в Украйна е по-свободно от България в момента!
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 41 ти нали си голям кадър ,способен какво те интересува кой седи покрай Байко той бойко седи с некадърните ,пък вие кадърните седите отстрани и цъкате с език и плюете ей ,никой си не гледа себе си вие изкарахте цяла България че са буклуци
44
5
 
7
 
! Отговори
Светлозар преди 10 години
*** то Лилянчето било тука бре,момата която навремето бъркала усърдно в дисагите на Индира Ганди.
43
4
 
3
 
! Отговори
.I. преди 10 години
"Населението, което е в общини с кметове на ГЕРБ, е 4,3 млн., и за него са заделени 64 млн. лв. За населението в общини с кметове на БСП са заделени 117 млн, лв, за общини с кметове на ДПС - населението е 450 хиляди души, за него са заделени близо 61 млн. лева." А *** искат оставката на Плевнелиев защото разделял нацията?! А това какво господа ***???
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Манипулативни сметки! Парите се отпускат не на кметова, не на жител на община, не на това столица ли е или не, а на правилно подадени и издържани проекти! А според мен 125 мил .лв. не са малка сума, а да я сравним с проектите на общините на БСП и ДПС и Атака при предишните управляващи! Няма нищо, което може да се съизмерява! Една София и един Бургас се гледаха! Да преди бе именно така:-пари само по политическа принадлежност се отпускаха за проекти! В нашата община Троян, имаше не един класиран проект, и останал без финансиране!
41
4
 
10
 
! Отговори
Румен преди 10 години
Борисов, това до теб ли е най-доброто което намери за екип, за хора и професионалисти?
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо не се обединят всички партии ,за да тръгне България нагоре .Някой беше казал- че ако сме единни ,никой не би ги победил,че сме древен народ носители на сакрални знания и великолепни войни.Дали не става въпрос за един и същи народ с променено име
39
4
 
12
 
! Отговори
мархаба АСКЕР преди 10 години
МУТРАТА май вече е пациент на д-р СРЕТАН ЙОСИЧ