Висше на кредит - младежи теглят по 2 бона за такси

40 млн. лв. отпуска МС за гаранции при студентското кредитиране за 2014 г.
Обновена: 12 фев 2014 18:59 | 12 фев 2014 18:30, Веселина Йорданова
31
Висше на кредит - младежи теглят по 2 бона за такси
Анелия Клисарова Снимка: архив, БТА

Около 2000 лева кредит вземат студентите за плащане на студентски такси. За издръжка средната стойност на кредита е около 3000 лева, съобщи просветният министър Анелия Клисарова след заседанието на Министерския съвет.

40 млн. лева ще отпусне кабинетът за гаранции при студентското кредитиране за 2014 г. Парите са в същия размер като миналата година. Четири банки в момента дават заеми на млади хора за тяхното висше образование.

Студентското кредитиране е част от политиката повече млади хора да бъдат включени във висшето образование и да го завършат. При тях безработицата е 4.5%, коментира Клисарова.

Тя припомни, че в стратегията за развитие на висшето образование 2014-2020 година е заложена целта около 36% от българите във възраст 20-35 години да са висшисти.

Взетите кредити за образование от студенти са 13 734 от 2010 година, когато възможността беше законово регламентирана, до момента. Тази година се погасяват 1094 заема.

Лихвите са до 7%. Кредитите започват да се плащат от младите хора след завършване на образованието и започване на работа. Анкета сочела, че месечната удръжка от заплатите им е между 50-100 лева.

Клисарова уточни, че студентът сключва договор с висшето училище и така се гарантира, че той ще изплати заема.

Министърът съобщи, че с решение на правителството ще се увеличи субсидията на държавните висши училища с 21.4 млн. лева. Парите са за издръжка на обучението, която е основно свързана с качеството, подчерта Клисарова.

С 5.4 млн. лева от тях ще бъдат стимулирани педагогическите, природните, техническите и инженерните науки. Така издръжката на един студент в тези специалности ще се повиши, за да бъдат стимулирани университетите да отпуснат повече места в тях.

Като една от мерките за качество министърът посочи съотношението на броя на студентите на един преподавател. У нас на 18 студенти се пада един преподавател, счита се, че оптималното съотношение е 5-6:1.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
ДЕКАН преди 10 години
Пари на халос!А на теб,Васко,прав ти път!И без това прекалено много"експерти"станахте тук,от 20 години-експерт до експерт!Дано си научил поне граматиката,че и това ви е трудничко....май!
26
0
 
5
 
! Отговори
За какво ви е да учи преди 10 години
огледайте се наоколо ! Кой живее в лукс ? Със сигурност не е умният и трудолюбивият !
25
1
 
4
 
! Отговори
Васко преди 10 години
...... Накрая си платих без да се занимавам с кредити и въпроса приключи. Как да стоя в тази държава с доброто си образование?! Естествено, че при първата отворила ми се възможност ще замина. В момента стоя, защото имах късмет да попадна в добра фирма, но хората в БГ са ужасни. Всички свестни отдавна духнаха.
24
0
 
3
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Помага държавата - дръжки! Работех тна добра работа с прилична заплата и когато реших да уча магистратура /2 семестъра по 800 лв такси/ реших да се възползвам от този така наречен студентски кредит, тъй като не исках да ги плащам наведнъж тези пари. От банката просто ми отказаха. Нямах други кредити и съм осигуряван на реалната ми заплата. Почувствах се обиден от една страна, а от друга ми стана смешно. Ще ходя да им се моля аз за 1600 лв. Изгубих няколко дни време и пари по пътни.........
23
0
 
4
 
! Отговори
бачо преди 10 години
Лошото е че дори и с диплома за висше никой не те бръсне в нашите Бг. частни фирми,отиваш и започваш да копаеш дупки в някоя кабеларка или лан мрежа на нет доставчик това за специалностите-телекомуникации и подобни,началник ти е някой *** с 8кл. или ако имаш късмет със средно,ама не техникум,ами някакво измислено там гимназия или готварско.И ти очакваш някакво развитие в тези фирми и се надяваш на адекватна оценка на твоите постижения и работа.Повечето ти колеги са приятели или рода на баш шеф
22
0
 
2
 
! Отговори
до 20 BG преди 10 години
Лекциите на чуждестранните университети са в интернет. Тука няма това да стане в близките 10 години.
21
1
 
1
 
! Отговори
fago преди 10 години
Кредитират ги, учат ги, а после те се измитат в чужбина да работят за други нации и държави.Изход има: 1. Който иска да учи на държавна издръжка (никакви такси и др.п.), подписва договор за 10 години минимум работа в България. Който иска да заминава за чужбина -2. Заплаща обучението си в пълен размер и да върви където иска след това.Има само един проблем - кой ще гарантира работа на онези, които искат да учат, за да останат в страната си?!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2 години обучение за лекар е абсурд, а пък за хирург е като да дадеш зареден автомат на дете на 5-6 години.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При нас не е "Учи, за да работиш!", а "Работи, за да (евентуално) учиш!". Пародия на държава!
18
2
 
4
 
! Отговори
BG преди 10 години
Аз пък 16 си спомням че както имаше много *** предмети сложени някой да взима заплата така имаше и много полезни предмети с крайно недостатъчен брой часове (например Информатиката). Да се прави висшето 2 години са меко казано смехотворни !Напротив трябва да се увеличат колкото се може часовете повече - лекциите да се изнесат в интернет (дистанционно) и 4 години практика от сутрин до вечер ! След това селекция -прием 1000 завършват 10 !Ама на мамините детенца, никак няма да им се хареса !
17
0
 
8
 
! Отговори
РАЯ преди 10 години
а защо не подпомогнете тия деца да учат, стимулирайте ги вече завършили средно образование с висока диплома, подпомогнете ги...а за вас по-важни си остават братята роми" необразовани, плащате им тока, водата децки им давате и помощи.. оп не вие ние...
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Основното и средното гледайте, че името вече без грешка не могат да си напишат. Вишуту после пазарът на труда сам ще отсее, вервайте ми.
15
3
 
5
 
! Отговори
До B.G. преди 10 години
Ходил съм и знам, че имаме много предмети сложени само да може някой да си вземе заплатата.
14
2
 
9
 
! Отговори
До анонимен 13 преди 10 години
И аз съм на мнение, че трябва да паднат таксите. Има специалности, където трудно се запълват с хора.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При криза таксите трябва да паднат, а не да се качват. Никой не казва защо точно 2 хиляди лева , а не примерно 20 лева за семестър.
12
1
 
5
 
! Отговори
BG преди 10 години
9 аз предлагам да се съкрати направо на 6 мес, че чалгаджиите да се не мъчат много *** *** ! То 4 години нон-стоп дискотеки и купони издържа ли се ! Ти въобще в университет ходил ли си ? или пишеш от селската кръчма ?"У нас на 18 студенти се пада един преподавател, счита се, че оптималното съотношение е 5-6:1" - АЛИЛУЯ ! На това по селата хората му викат:СЕТИЛА СЕ МАРА ДА СЕ ПОБАРА ПО П.... СТАРА !
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако заплатата е 2 бона на месец, няма да има нужда да тегли заеми от банки и да плаща и банкови такси.
10
1
 
13
 
! Отговори
Hitler преди 10 години
А така сега ще има наплив на роми за студентски кредити и после банките ще имат да вземат от чаветата.
9
10
 
8
 
! Отговори
1 преди 10 години
Предлагам висшето образование да се съкрати на 2 години. Да е систематизирано и да е с практическа насоченост.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото повече вдигат таксите, толкова по-малко студенти ще останат в България.