Агитация само на български, ДПС: Срам и позор!

Местан: Ако сър Греъм Уотсън води листата ни, на какъв език ще говори
Обновена: 14 фев 2014 17:12 | 14 фев 2014 11:00, Анисия Иванова
460
Агитация само на български, ДПС: Срам и позор!
Лютви Местан.Снимка БТА

Предизборната кампания ще се води на български език, реши парламентът, приемайки на второ четене текст от Изборния кодекс.

Днес е третият ден, в който Народното събрание разглежда и гласува на второто четене текстове от проекта на Изборен кодекс, внесен от Мая Манолова и група народни представители. Вчера депутатите докъсно спориха за това на какъв език може да се агитира у нас.

Още по темата
Днес трябваше да бъде гласувано предложението на ДПС, че в случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, се осигурява превод на български език. Негови вносители са народните представители  Мустафа Карадайъ, Янко Янков, Четин Казак и Хамид Хамид. След отхвърлянето на този текст обаче заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум.

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че е гласувал против, защото този текст е не просто дискриминационен, той не само не защитава българския език, а откровено застрашава българския език.

"Забранявайки използване на други езици в хода на предизборни кампании, вие казахте на национални парламенти на други държави, в които живее българско малцинство, че българите в чужбина могат да бъдат дискриминирани и на тях може да им се забрани да ползват своя майчин български език.", заяви той.

„Този текст е абсурден. Ако за изборите за български представители на Европейски парламент листата на ДПС се води от сър Греъм Уотсън, на което той има право, на какъв език ще води той кампанията”, възмути се Местан.

"Искам да се отрази репликата от уж европейската партия ГЕРБ, които казаха, че ако Греъм Уотсъм иска да участва в кампанията в България, да научи български, т.е. ако не знае български, няма да участва. Къде има такова ограничение в Европа? Срам и позор за парламента на европейска България”, отсече ДПС лидерът.

Вълнение в залата предизвика и изказването на друг депутат от ДПС - Хюсеин Хафъзов, който каза, че е гласувал против потисническото мислене на част от българските депутати.

Искам да бъда свободен и ще бъда свободен, заради тази свобода има български граждани, които са лежали по затворите, каза Хафъзов. Следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата, аз ще бъде свободен въпреки вашите рестриктивни действия, допълни той.

Хафъзов заяви, че ще върви по пътя на Ахмед Давутоглу от село Иглика, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган.
Докато той говореше в пленарната зала, се чуваха силни освирквания, а след неговото изказване депутатите от ГЕРБ и "Атака" напуснаха пленарната зала.

Янаки Стоилов от левицата посочи, че едно от цитираните имена е на Ахмед Давутоглу. Ще се радвам, ако намерите начин да кажете, че в случая не сте имали предвид представител на друга държава, ако това е просто съвпадение на имена, защото едното име е свързано с доктрината за неоосманизма, към която България не може да има съпричастност, посочи Стоилов.

Хафъзов отговори, че Ахмед Давутоглу е български гражаднин от село Иглика, Шуменско, и е лежал в българските затвори. Нури Адалъ също е български гражданин, лежал в българските затвори, Ахмед Доган, борейки се за правата и свободите, които отстояваме, е бил в българските затвори. Не виждам трагедия защо трябва да се свързва Ахмед Давутоглу с турския министър на външните работи, отбеляза Хафъзов.

Той предположи, че част от депутатите не познават тази част от историята, която не е популяризирана достатъчно.

"Това ме навежда на мисълта, че много скоро трябва да влезе в учебниците по история, за да знаем кой какво е теглил и какво сме готови да преживеем оттук насетне", коментира той.

След разгорещените дебати парламентът приключи работа заради липса на кворум. При направена поименната проверка се видя, че в пленарната зала присъстват 111 народни представители. Председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че ако не бъдат насрочени извънредни заседания, парламентът ще заседава в сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В къщи си говорете ако искате на хинди и сте свободни да го направите, в БГ официалният език е българският и това е положението, когато се говори официално - български, ако не - към Анадола пътя е отворен, няма Греъм Уотсън, няма тоя-оня ако ще и Папата да дойде да агитира в предизборна кампания!Да не говорим за историко-географските особености, които карат хората да настръхват като чуят "благозвучна" турска реч.Насажда се излишно напрежение и то именно от ДПС!
272
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доган, Местан, Сидерооглу - на са.ун !
271
0
 
11
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
За изборитеКонституция - Глава- Чл.3. и Чл.36. Кампанията се провежда само на български Чл.10. Гласуването е лично право, по една технология и без посредници хора, технически с-ва Чл.11. В изборите участват само партииЧл.12. Сдруженията на граждани не участват в избори Гл.- Права и задълженияЧл.58.В изборите не участват осъдени и изтърпяващи наказание Чл.60Участват плащащите в Б-я данъци - имуществени, от труд и собственост (Уседналост!) - КАЗАХ!.
270
4
 
5
 
! Отговори
ЗА преди 10 години
4. Нашите мили "Националисти" ще се види какво могат (Само да пикаят на операта за парче пица).5. Така една про-турска партия, незачитаща интересите на държавата, ще покаже на овцете от БГ, как се прави политика
269
0
 
11
 
! Отговори
РАД преди 10 години
Г-н Местан,Ако сър Уотсън иска да се изявява на предизборен митинг и не е научил българския език, на него ще му се осигури преводач, който ще говори вместо него по микрофона! Толкова е просто. Няма дискриминация, няма популизъм!Има много разлики между сър Греъм Уотсън и политическите фигури от ДПС, но ще натъртя върху една:Той не живее в България и няма етнически корени, които да го свързват с българските етнически проблеми, както 99 % от хората в ДПС
268
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mestan ne moja da nadmine nivoto si na provincialen daskal I selsko change, nauchil nekolko kupeski frazi
267
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подписка за забрана на ДПС ! ВЕДНАГА !
266
2
 
15
 
! Отговори
ЗА преди 10 години
Аз съм твърдо ЗА. Даже трябва и новините в 20 да са и на търски и в училище да се учи задължително турски. Преди да ме оплюете, прочетете аргументите ми:1. Така всички негласували, да видят какво са направили (това е тяхното отроче).2. С това може най накрая българския народ да се събуди и да измете цялата политическа класа която 70 год, не се е сменила.3. Хората които са гласували за БС(к)П, ще разберат най накрая за кого са си дали гласа, и следващия път ако пак гласуват за тях ...
265
0
 
4
 
! Отговори
ingrid преди 10 години
rodena sam v germania-predi 35 god,basta nemez-maika -roditeli-neini ot bg.ne moze v germania dori hliab da kupis na drug ezik-moze sega vece eventualno na angliisk.za kakvo debatiramei.naprimer v simeonovgrad.hliab samo na turski,gavra goliama,grad krasten na simeon-10 zlatni vek.nai smesniat-tragicen parlament v bg.grobarite na bg-edni i sasti stari muzuni-ot 23 god-na narodna iasla.nesto radikalno triabva da se napravi.
264
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще се съобразяват с това което е в България. Както казва Путин, ние нямаме нужда от малцинствата си, те имат нужда от нас. На който не му изнася- айде на юг в топлите страни.
263
0
 
25
 
! Отговори
Език РОДЕН! преди 10 години
Сър Греъм Уотсън НЯМА да води листата ви! По-скоро ще е някой *** с име като хасан, осман, сюлейман и т.н.! КАТО СТЕ В БЪЛГАРИЯ - ГОВОРЕТЕ БЪЛГАРСКИ!!!
262
0
 
23
 
! Отговори
ГЬОНСУРАТЛЪЦИ преди 10 години
Аз пък питам г-н Местан ,къде и на какъв език са се образовали неговите избиратели ? Те не са ли учили в Български училища и ако е тъй, как така не знаят български ? И ако не знаят български, защо трябва да гласуват за български парламент? Ако Греъм Уотсъм иска да участва в кампанията в България, да научи български, т.е. ако не знае български, няма да участва- С ТОВА СЪЩО СЪМ СЪГЛАСЕН!Тая държава я взехте за мезе, да ви видя в Турция , ще ви позволи ли някой , да си разигравате коня? СРАМОТА
261
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До петърНе забравяй че само след 4 години българите ще са малцинство. Ти какво, ново Косово ли искаШ
260
1
 
15
 
! Отговори
иван преди 10 години
Господинчо, българите в чужбина се чувстват като в чужбина, а вие се чувствате като у дома си, че и сте претенциозни. Ако се чувствате българи, какви права повече от българите търсите, а ако не се чувствате, кой от където. Толерантността се характеризира с баланс, не с превес.
259
1
 
5
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
До psnПриятелю,1. Съгласно Ангорския договор, нита България, нито Турция имат претенции за земи и население...!!!2. Съгласно Берлинския и Договорите от Първата и Втората световни войни, от България СЕ ОТНЕМАТ (АНЕКСИРАТ) БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ..., С БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ...!!!Твоето сравнение е като онова с "Компютрите и компотите"....
258
0
 
6
 
! Отговори
Местан преди 10 години
Вервайте ми! Следващият път пак гласувайте за мен. Ще ви платя токва и ше ви купя айран [качак].
257
0
 
17
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Местан да каже ако ще и на турски нещо за Бисеров ,Пеевски и Данчо ментата.Жал ми е за турците в България който се трепят по нивите ,шепа башибузуци облечени във власт лапат и си играят със съдбите на хората.*** се делят на роми и *** ,същото правят и тези ,само ,че тук е БЪЛГАРИЯ.Който иска да агитира на турски в Диарбекир мястото им се пази.
256
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Америка, като има над Милион азиатци, някой ги агитира на китайски ?! Или да агитира емигрантите на техните езици? НЕ всеки, който е ГРАЖДАНИН НА ДЪРЖАВАТА И ИМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА, ТРЯБВА ДА Е ЗАВЪРШИЛ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ УЧЕБНИ ЗАНЯТИЯ ПО БЪЛГРАСКИ. Иначе, човек, който незнае български за какво ще гласува?!?!? КАКВО ИСКА ТОЙ ОТ ДЪРЖАВА, В КОЯТО Е ГОСТ? АКО НЕ Е ГОСТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ ЕЗИКА, КОЙТО Е ОФИЦИАЛЕН В ТАЗИ ДЪРЖАВА?!?!?!? ПЪлен абсурд и още повече, *** го позволяват - пак са нагъзени!
255
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
MESTANE KU4E DOLNO,TI IZOB6TO NE SI NACIONALNO OTGOVOREN POLITIK.OTKAKTO TI SI NA SCENATA NEPREKYSNATO RABOTI6 ZA RAZDELENIE I OMRAZA NA BYLGARI I TURCI TI SI EDNO DOLNO 4ENGE GOTOVO DA ZAPALI6 BYLGARIQ I DA SYSIPE6 ETNI4ESKIQ MIR IDI SI MIROM KAZVAME TI GO I BYLGARI I TURCI DORDE E VREME
254
1
 
4
 
! Отговори
ingrid преди 10 години
v germania ima zakoni,vsicki gi spazvat,no,v parlamenta-bundestag ,a i landrastag -niama,manolovi,menti,mestani i vsiakvi covekopodobni.tuk vsicko e red i disziplina.100 nemski polizaia i nasata bg ste bade-red i samo red..pomislete