Между България и Турция има потенциал за сътрудничество!

Орешарски се срещна с турския външен министър Ахмет Давутоглу
Обновена: 27 фев 2014 18:30 | 27 фев 2014 18:28, Красимир Ангелов
174
Между България и Турция има потенциал за сътрудничество!
Снимка: МС

"Между България и Турция има потенциал за по-нататъшно сътрудничество. Турция е голяма икономика, голям пазар и източник на инвестиции“, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с министъра на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу.

Българският министър-председател изтъкна добрите отношения между двете страни и огромните възможности в икономически план, съобщава правителствената информационна служба.

По време на разговора беше отчетена възможността стокообменът между България и Турция да нарасне два пъти. Отбелязана беше и направената крачка за решаване на проблема по отношение на превозвачите. Турският външен министър изрази надежда, че ще бъде намерено трайно решение на въпроса.

"Всяка кола, която минава през границата, създава икономическо оживление“, подчерта Давутоглу. Министър-председателят Орешарски пък изтъкна от своя страна, че българските и турските превозвачи са сред най- конкурентните в Европа и ще има по- голяма полза, ако си партнират, вместо да спорят.

Министърът на външните работи на Турция акцентира и върху значението на въздушния транспорт между двете страни.

"Гледаме на нашите отношения в перспектива като стратегическо партньорство“, заяви той. По думите му има потенциал в сфери като енергетиката, инвестициите, търговията, туризма и транспорта.

Още по темата

Според турския външен министър засилването на междусъседските икономически отношения е възможност да се излезе от кризата.

В рамките на днешния ден турският външен министър се срещна с премиера Орешарски, президента Росен Плевнелиев, своя колега Кристиан Вигенин и председателя на парламента Михаил Миков.

На излизане от президентството Ахмет Давутоглу бе посрещнат с плакати от депутати от „Атака“, които гласяха "Турция, дължиш ни 10 млрд. долара за тракийските имоти”, „Турция, искаме извинение за 500 години геноцид”, както и "Атака" казва: „Не на Турция в ЕС".

Турският външен министър бе заграден от полицейски кордон и до инциденти не се стигна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Hey maloumnici stiga ste se pisali za drevna naciq ta vas va ima ot 135 godini ve mi6oci.predi tova samo robstva osmansko,vizantiysko.pisano e da ste slugi na drugite cql jivot.
66
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DA JIVEEE VELIKA TURCIYA DA JIVEEE ATATURK
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
67 до 69 Ей фес, генетиката е точна наука, а ние българите като най- стар народ преживял Потопа носим един ген дето ни отличава от останалото днешно човечество.Почети по темата и си направи един днк тест и ще се срамуваш от глупостите дето ги пишеш тук защото ще се окажеш етнически българин, а не ястреб!
64
0
 
5
 
! Отговори
мафията преди 10 години
Имаме фалшиво ляво, една етническа партия ,КОМ.СОЦ.МАФИЯ и фашизоидна организация, които се ръководят от принципа интерсът клати феса ...*)))
63
2
 
7
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Проскубано пиле,В КУБРАТОВА СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯСа живели само българи! Тя се дели на Волжка (Русия), Киевска (Украйна) и Дунавска (България), а тангризма е заменен с трите писани религии...- От Дунавска се отделят Панония, Влахия, Молдова, Хърватска, Албания и Сърбия и днес се състои от географските области:- Мизия, Македония и ТракияТракия се дели на:Северна (християнска), Източна (ислямо-христ.) и Южна (христ.-ислям.)В ТЯХ, според ДНК, от 9800 г. ЖИВЕЯТ САМО БИОЛОГИЧНИ БЪЛГАРИ независимо кой е събирал данъци(по ДНК, българи са дори и нашите турци).
62
0
 
2
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
До 9667Къде се е намирал бейлика на гърка Осман...???.
61
1
 
3
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
До 9667А бе ***,Че ти себе си не можеш да изхраниш, че друг ли... В Кюрдистан още ли плащат за "изтрити зъби"...- Май си просиш Чаламба...!?!?!..
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО Ястреб !ТУРСКИ *** : думата turk (турчин), се използва в две значения като наименование на тюркменските села и като обидна дума, означаваща ***, празноглав. ... Cingene Turk Domuzu ! ...Gypsy Turkish pig !
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАКОН : На турчин вяра да нямаш !Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е заявил : Османската империя трябва да се възобнови .Е и ?Вдянахте ли, пишман български политици ?
58
5
 
4
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Румен221 75Що бисери, що чудесии на великия български историк дъ Румен221!Като ти чета коментарите, бръщолевиците на македонските историци почнаха да ми изглеждат като двойно дестилирана скромност!О, майко Българийо, защо ли за всеки един умен раждаш по 1 милион руменовци и гневни българи?
57
3
 
3
 
! Отговори
Дуло преди 10 години
Единствените, които не ни смятат за *** от нашите съседи са турците (не тези от ДПС, промито-надъханите). Въпроса е, че искат да се дупим няколко пъти седмично. Ако се откажат иам голям мегдан за сътрудничество. Аман от релгиозни тикви от всяка религия.
56
6
 
6
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Румен221Успокой се, аз ще ти ги платя тези 1 трилион долара! Дай ми адреса си да ти пратя чек за 1 трилион сливенски долара! Ей, писнахте на света вече с постоянното си хленчене и просене, фъфлек! Ако искаш да кльопаш, вдигаш си гъзо от стола и прашиш към нивата! Не може агата да те храни цял живот! До 1989 година ви хранихме, стига ви толкова!Марш към нивата, фъфлек!
55
2
 
5
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
До 9667Приятелю,Белите "турци" (румелиотите) са балканци приели ислам след османското нашествие.- Българите мюсюлмани са помаци, торбеши, делиорманци, ахряни, потурнаци, горани, *** мюсюлмани, кримски татари и т.н. Има и още: - сърбохърватски мюсюлмани - бошняци; гърцки - валахади, албански - чами, лабери, геги; власи - нъте.- Всички те се отличават от т.нар. анадолски или черни турци, афро-араби. - След 1878г, на място остават румелиотите-балканци, които се чувстват по-силно обвързани със своята родна земя, отколкото с остатъчната държава и Азия. .
54
3
 
2
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
До 9667Приятелю,Цитирам: - Заплаха произтича и от турците, които говорят зле за османците - Ердоган. ПРАВИ СА КОМШИИТЕ ДНЕШНИТЕ ТУРЦИ НЕ СА ОСМАНЦИ!!!- Турция е основана 1923 година и след като в Османския бейлик, по някое време е имало 51 националности и над 100 други етноса,.- Време е всеки мюсулманин в България ДА СИ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСА: ОТ КОЙ ОТ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ОБЩО 150 ЕТНОСА ПРОИЗХОЖДА???.
53
1
 
5
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Национализъм,патриотизъм,шовинизъм...са удобни каузи за всеки политик.Всички политици се пишат за големи патриоти.Нагледах се на патриоти,но малко човеци видях сред тях.
52
0
 
0
 
! Отговори
Джери преди 10 години
Оферти?
51
2
 
3
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
До 9667Приятелю,Турция не е единствен наследник на Османската държава... А от нея са се освободили точно 51 днешни държави... и сме платили частта си от Османските дългове история! (Кюрдистан ще е 52-рата)!!!Защото, ако има... Първо трябва да плати на България, чакайте да го сметна...:- Бюджета ни е 20 милиарда долара..., по 500 години, това прави - 1 трилион долара обещетение..., само за откраднатите данъци... и още толкова за пропуснатите ползи...!!!- Та кой ще ни плати този дълг...???.
50
5
 
4
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Анонимен 67Знаеш ли каква е разликата между "българин мюсюлманин" и "етнически турчин"? Или си щракаш само така, колкото да си чешеш предните копита?
49
3
 
3
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
До 9667Приятели,- Византия пак се предаде на Исляма и с Гърция и Сърбия пак сме Първи ешалон", в борбата с новото, старо Световното зло, чиито владения вече започват от Капъкуле, а петата му колона ДПС свирепства!- Политическите огризки - партиите на прехода са неадекватни - Договора за Стратегическо сътрудничество - САЩ и Турция, съгласно който България е Турски вилает не е денонсиран!Скоро, Великите сили ще ни накарат да възстановим Армията и Православен Балкански пакт за борба с Ислямската Агресия .
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И за какво да ви обичаме, а феслии? За какво? За геноцида над тракийските българи ли или за това, че забърквате българи мюсюлмани, че са турци и ги съскате срещу България ли? Значи и волжските българи щото са мюсюлмани са турци? Кучета сте!