До 5 партии с евродепутати, до урните няма да отидат 25%

БСП води с по-малко от процент на ГЕРБ, трети е Бареков
9 мар 2014 20:02,
232
До 5 партии с евродепутати, до урните няма да отидат 25%
Снимка: Институт за модерна политика

От три до пет партии имат шанс да излъчат свои представители на евровота през май, сочи национално представително проучване на Института за модерна политика (ИМП).

От данните им става видно, че ако изборите бяха днес, избирателите биха гласували за: БСП – 18.8%, ГЕРБ - 18 на сто, България без цензура-ВМРО-ЗНС – 8.0%, ДПС – 4.3%, АБВ – 3.9%, Реформаторски блок – 3.6%, Атака – 3.0%, НФСБ – 1.2 на сто.

Социолозите констатират, че на този етап се наблюдава по-скоро "позиционна война", отколкото отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за двете най-големи партии -  БСП и ГЕРБ.

"Това значително повишава значението на фактори като предизборните стратегии и качеството на кандидатурите", подчертават те.

От останалите политически сили тенденция на растеж вече в няколко поредни проучвания се регистрира за "България без цензура". Делът на анкетираните, заявяващи подкрепа за тази формация възлиза на 8% (за сравнение - по данни на ИМП, тя е била на нива 5.6% през януари 2014-а и 5% през декември миналата година). Към момента данните отреждат на този нов политически съюз не само статута на най-голяма извънпарламентарна сила, но и на трета политическа сила след БСП и ГЕРБ.

Растеж през февруари регистрират още две политически сили - АБВ с 3.9% (за сравнение: 1% по данни на ИМП от януари) и "Атака" – 3.0% (за сравнение: 1.6% преди два месеца).

Спад в подкрепата обаче има при Реформаторския блок. Делът от тези, които биха гласували за тази коалиция, ако европейските избори се провеждаха към момента, възлиза на 3.6% (за сравнение: от януари 4.5%).

За ДПС на евровота биха пуснали бюлетина 4.3% от гласоподавателите, което е в диапазона на традиционното електорално влияние на партията, допълват социолозите.

Делът на хората, които категорично заявяват, че няма да отидат до урните, към момента е 25.7%.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
0
 
! Отговори
кирил преди 10 години
ДАНО ДА НЕ Е ВЯРНО ТОВАПРОУЧВАНЕ, ЧЕ ШЕ Е СТРАШНО БСП И БАРЕКА ДА ЗАЕМАТ ТОЛКОВА ПРОЦЕНТИ, ПЪК И НЕ ВЯРВАМ ЧЕСТНО КАЗАНО ДА ИМА ТОЛКОВА ИЗТРЕЩЯЛ НАРОД
160
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Силно ме съмнява обективността на това проучване.
159
2
 
1
 
! Отговори
emo преди 10 години
няма вече тези гласове за бсп къде ги видяха???
158
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 10 години
БСП ще духа супата!
157
2
 
2
 
! Отговори
Краварин преди 10 години
Не мога да повярвам, че има нормален човек освен роднините на Бареков, който да гласува за него. това е нереално. Ако пък е така е жалко!
156
3
 
0
 
! Отговори
тони преди 10 години
НЕКА САМО ИМА ИЗБОРИ ТО ЩЕ СИ ПОКАЖЕ КОЙ КОЛКО ГЛАСОВЕ ЩЕ ИМА НО СЪ СИГОРНОСТ ГВРБ ЩЕ СПЕЧЕЛИ С 51%
155
2
 
2
 
! Отговори
ив преди 10 години
Наркомана Бареков на 3та позиция? WTF хахаххха хора, я се стегнете малко!
154
5
 
0
 
! Отговори
Ая преди 10 години
ГЕРБ е доста преди всички останали!
153
3
 
3
 
! Отговори
sev преди 10 години
Пак яко стъкмистика, нагласили са резултатите, а Бареков пак е спечелил наддаването и най яко са го надули. А прочетох нечий коментар, че не познавал никой, който ще гласува за Бареков, но това не значи нищо. Аз също не познавам някой, който би гласувал за подобен ***, но хората по селата, малките градчета, тия които четат новините от вестниците Телеграф и Уйкенд, за които Бареков "рони сълзи" от милионерската си къща, те ще гласуват.
152
3
 
1
 
! Отговори
Гинчето преди 10 години
Не съм съгласна! Това е абсолютно манипулирано проучване, което цели да промива мозъци! БСП и ББЦ никога няма да имат такива високи проценти! Не се опитвайте да ни втълпявате глупости!
151
2
 
3
 
! Отговори
Мими преди 10 години
Маниполирано проучване. Извадката не е представителна.
150
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ха - НФСБ - 1,2 - че то Глас народен на Светло витков взима между 1,3 и 1,4 а зелените - 1,0, и то след като им крият резултатите и си нямат собствена телевизия.пропаднаха НФСБ-то
149
2
 
1
 
! Отговори
dimo преди 10 години
Никой вече не вярва на Бареков - нека лудите се приберат в подходящите места. Останалите резултати няма смисъл да коментирам - то си личи, че са манипулирани.
148
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука разни *** се опитват да надъхват хората да не гласуват защото всички били еднакви и нямало смисъл. ТОВА Е МАНИПУЛАЦИЯ -- колкото повече хора гласуват толкова по-малко гласове за бсп и дпс ! ГЛАСУВАЙТЕ ВСИЧКИ -- това е истината !!!!
147
3
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
"Малък, но много, много, много *** народ !"Менте стакмистика, но все пак има и някаква истина.БСП - партия на комунистическата олигархия;ГЕРБ - партия на бившите апаратчици на БКП, днешна мутро-олигархия;Бюреков-ВМРО- партия на политическите ***, финансирана от българо-руската олигархия;ДПС- партия на доносниците на ДС с етнически популизъм;АБВ- Партия на отлъчените комунисти.Не се чудете защо децата и внуците ви емигрират и защо живеете като *** - защото сте много прости!
146
2
 
7
 
! Отговори
perekly преди 10 години
Ако тези "проучвания" са верни , няма надежда за малкото останали нормални Българи!
145
13
 
3
 
! Отговори
до 194 преди 10 години
А кой да ме управлява,мутрата Борисов ли с бухалките и наркотиците.Той поне да е умен,пак добре на не той е нагъл и хитър и така успя да повлече след себе си народа,много хора му повярваха на лъжите,но това беше временно ,просто го разбраха вече що за стока е.Не може непрекъснато да оплюваш другомислещите,е ти ли си най честния,почтения,интелигентния - да ама не.Борисов е просто един лицемер.
144
2
 
19
 
! Отговори
Петков преди 10 години
Като искате да не ни управлява ДПС идете и гласувайте за българските партии. По този начин процента на ДПС ще се намали и ще имат по-малко депутати. Те имат твърд електорат, който гласува редовно, а ние, понеже сме тарикати, не ходим да гласуваме и после ревем, че ни управляват турците.
143
12
 
11
 
! Отговори
па я преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Абе ти нормален ли си бе кой е русофил... България е отделна независима държава. Където е стъпил руски крак и трева не никне! *** ***! Истината е че просто трябва всички да гласуваме.
142
3
 
27
 
! Отговори
Мдаа! преди 10 години
Ако това е вярно, че Бареков е трета сила, значи няма спасение за България! За пореден път се убеждавам колко *** народ има! Всеки народ си заслужава управниците! *** се лъжат за пари, а българите кълват даже и на сладки приказки! *** народ, слаба държава!!!