До 5 партии с евродепутати, до урните няма да отидат 25%

БСП води с по-малко от процент на ГЕРБ, трети е Бареков
9 мар 2014 20:02,
232
До 5 партии с евродепутати, до урните няма да отидат 25%
Снимка: Институт за модерна политика

От три до пет партии имат шанс да излъчат свои представители на евровота през май, сочи национално представително проучване на Института за модерна политика (ИМП).

От данните им става видно, че ако изборите бяха днес, избирателите биха гласували за: БСП – 18.8%, ГЕРБ - 18 на сто, България без цензура-ВМРО-ЗНС – 8.0%, ДПС – 4.3%, АБВ – 3.9%, Реформаторски блок – 3.6%, Атака – 3.0%, НФСБ – 1.2 на сто.

Социолозите констатират, че на този етап се наблюдава по-скоро "позиционна война", отколкото отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за двете най-големи партии -  БСП и ГЕРБ.

"Това значително повишава значението на фактори като предизборните стратегии и качеството на кандидатурите", подчертават те.

От останалите политически сили тенденция на растеж вече в няколко поредни проучвания се регистрира за "България без цензура". Делът на анкетираните, заявяващи подкрепа за тази формация възлиза на 8% (за сравнение - по данни на ИМП, тя е била на нива 5.6% през януари 2014-а и 5% през декември миналата година). Към момента данните отреждат на този нов политически съюз не само статута на най-голяма извънпарламентарна сила, но и на трета политическа сила след БСП и ГЕРБ.

Растеж през февруари регистрират още две политически сили - АБВ с 3.9% (за сравнение: 1% по данни на ИМП от януари) и "Атака" – 3.0% (за сравнение: 1.6% преди два месеца).

Спад в подкрепата обаче има при Реформаторския блок. Делът от тези, които биха гласували за тази коалиция, ако европейските избори се провеждаха към момента, възлиза на 3.6% (за сравнение: от януари 4.5%).

За ДПС на евровота биха пуснали бюлетина 4.3% от гласоподавателите, което е в диапазона на традиционното електорално влияние на партията, допълват социолозите.

Делът на хората, които категорично заявяват, че няма да отидат до урните, към момента е 25.7%.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
3
 
11
 
! Отговори
Мъдовски-Попов преди 10 години
Музикантите (социолозите) ще свирят (доказват) това, което иска поръчителя.
140
16
 
2
 
! Отговори
Помак преди 10 години
пп *** не я виждам.Тази нова партия има поне 4-5%
139
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С всеки ден става по-зле, вместо повечето хора да осъзнаят, че мафията си има държава при всички случаи, те обратното - с все по-промити мозъци са и са все по-склонни да подкрепят един или друг клон на мафията с гласуване. Направо става зловещо вече.Няма надежда, поне не и докато мнозинството не си даде сметка, че като подкрепя активно мафията, няма никога да има промяна към по-добро.
138
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какви са тези глупости, бсп кога са били първа политическа партия? а за бареков не познавам и един гласоподавател!?
137
4
 
12
 
! Отговори
свръх долни лъжци преди 10 години
Зеленогорски, който прелита от партия в партия и напълно унищожи и съсипа такъв прекрасен град като Плевен. Тия първи ще се прегърнат с върхушката на ГЕРБ. Тия ли са реформатори?! Моля?!
136
5
 
16
 
! Отговори
долни лъжци преди 10 години
Касим Дал и Корман Исмаилов доверени лица и слуга на ислямиста Ердоган, който иска да откъсва български територии от България и да потурчи родината ни. Костов, който съсипа и унищожи държавата с безкрайните си престъпления и бандитската си приватизация, с която ликвидира хиляди работещи предприятия. Даниел Вълчев, който беше министър и вицепремиер в двете комунистически правителства на БСП, ДПС, НДСВ и в Тройната коалиция с Орешарски. Той искаше да разваля седенката на стачкуващите учители. Зеленогорски, който прелита от партия в партия и напълно унищожи и съсипа такъв прекрасен град като
135
5
 
15
 
! Отговори
лъжци преди 10 години
Анти-реформаторският блок на политическите трупове отново иска да излъже хората. Кунева-Пръмова затвори работещи реактори на АЕЦ Козлодуй и предаде националните интереси за тлъсти рушвети на Париба. Замесена в Габонската афера, подкрепила АКТА. Същата продаде ЕРП-тата на чужди монополи, затова сега цената на тока е висока. Цели 8 години беше министър и еврокомисар в две комунистически правителства на НДСВ, БСП и ДПС заедно с Борисов, Делян Пеевски, Станишев, Доган. Тя ли е реформаторка?
134
21
 
8
 
! Отговори
страшния съд преди 10 години
VOLEN SIDEROV PREMIER
133
3
 
21
 
! Отговори
666 преди 10 години
Голям избор ,няма що !!! Само крадци,некадърници и продажни ***. Всичките тези Партии и сдружения са продукт на една и съща група хора които вече 24 години тероризират и унищожават България като държава и са главните виновници хората да бягат да умират от болести и некачествени храни да се толерират *** престъпления и да се надига турския етнос. А вие от Социологическите Агенции сте още по виновни защото въвеждате в заблуждение хората,само за да намажете и вие от кражбата.
132
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
i bsp e naj-uspeshnoto pravitelstvo na vsi4ki vremena poneje namali toka s 1 stotinka i dade po 4lv na pensionerite lelelelelel v SOmalia sa po-umni ot nas balgarite a i po-dobre jiveqt.
131
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора, гласувайте!Не позволявайте да ви управляват некадърни и алчни политици!България ще пребъде!
130
9
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
Проучването е правено на улицата, в непосредствена близост до Позитано....
129
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хората не са толоква глупави, колкото им се иска на Боко и Цоко. Видяха, че Правителството полага огромни усилия да излезе от дупката, в която ГЕРБ оставиха държавата. Намалиха цените на тока, макар и с малко. Полагат усилия да засилият присъствието на Държавата в социални сектор, от който Борисов и Дянков бяха тотално абдикирали.
128
6
 
17
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
айде да минават изборите че след това идва 150-200 % увеличение цената на тока.
127
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бареков трети -хахахахахаххахахаха айде стига де -първи април е още далеко !!!!!!!!!!!!! Утре като нищо някой такъв " социолог" с дълбок джоб ще го обяви за първа политическа сила .... ама кел айда от това както викат турците -ще дойде деня след изборите ...!!!
126
10
 
9
 
! Отговори
лкйдхгссп; преди 10 години
КВИ СА ТЕЗ ДИАГРАМИЧКИ БЕ *** МАСОНСКИ?ГЕРАП ФУЛ ЧАЛГАДЖИИТЕ ШЕ ТЪНАТ В ЗАБВЕНИЕ КАТО МАДРИТСКИЯ КРАДЕЦ ПОСЛЕ И БСПЕТУ И У *** ВСИЧКИ ПАЛЯЧОВЦИ.РОСИЯ ЩЕ ДОЙДЕ НА НИ СПАСИ НА КРАЯ ОТ КАБАЛСКОТО УЧЕНИЕ НА АНГЛОСАКСОНСКИТЕ ***!!!!!!!!!!
125
7
 
11
 
! Отговори
за Витков! преди 10 години
09.03.1984 Помнете я тази дата драги избиратели на ДПС или по скоро 4.3% от българите явно подкрепят извършеното от терористите на тази дата. Да българи явно забравяте ,че днес в тази партийка членуват съратницита на извършителите на атентата на гара Буново.
124
11
 
4
 
! Отговори
тиквата преди 10 години
Дали случайно мълчат големите медии за една потресла ме новина : Руският премиер Дмитрий Медведев предлага в надзорния (наблюдателния) съвет на втората по големина руска банка (ВТБ) да влязат заместник председателят на Банк России Владимир Чистюхин и ректорът на Руската икономическа школа Симеон Дянков.
123
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТВ7 се оказаха най-гнусната червена болшевишка телевизия след посмешището Алфа . Пикая на знамето на СССР
122
5
 
22
 
! Отговори
Никола преди 10 години
Започна се с платените социологии за да се оправдаят наглите и мащабни фалшификации, които ще се извършат на изборите , както това става неизменно от 1990г насам. Като подправят протоколите ще излезе, че *** е взел повече от БКП през комунизма!