До 5 партии с евродепутати, до урните няма да отидат 25%

БСП води с по-малко от процент на ГЕРБ, трети е Бареков
9 мар 2014 20:02,
232
До 5 партии с евродепутати, до урните няма да отидат 25%
Снимка: Институт за модерна политика

От три до пет партии имат шанс да излъчат свои представители на евровота през май, сочи национално представително проучване на Института за модерна политика (ИМП).

От данните им става видно, че ако изборите бяха днес, избирателите биха гласували за: БСП – 18.8%, ГЕРБ - 18 на сто, България без цензура-ВМРО-ЗНС – 8.0%, ДПС – 4.3%, АБВ – 3.9%, Реформаторски блок – 3.6%, Атака – 3.0%, НФСБ – 1.2 на сто.

Социолозите констатират, че на този етап се наблюдава по-скоро "позиционна война", отколкото отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за двете най-големи партии -  БСП и ГЕРБ.

"Това значително повишава значението на фактори като предизборните стратегии и качеството на кандидатурите", подчертават те.

От останалите политически сили тенденция на растеж вече в няколко поредни проучвания се регистрира за "България без цензура". Делът на анкетираните, заявяващи подкрепа за тази формация възлиза на 8% (за сравнение - по данни на ИМП, тя е била на нива 5.6% през януари 2014-а и 5% през декември миналата година). Към момента данните отреждат на този нов политически съюз не само статута на най-голяма извънпарламентарна сила, но и на трета политическа сила след БСП и ГЕРБ.

Растеж през февруари регистрират още две политически сили - АБВ с 3.9% (за сравнение: 1% по данни на ИМП от януари) и "Атака" – 3.0% (за сравнение: 1.6% преди два месеца).

Спад в подкрепата обаче има при Реформаторския блок. Делът от тези, които биха гласували за тази коалиция, ако европейските избори се провеждаха към момента, възлиза на 3.6% (за сравнение: от януари 4.5%).

За ДПС на евровота биха пуснали бюлетина 4.3% от гласоподавателите, което е в диапазона на традиционното електорално влияние на партията, допълват социолозите.

Делът на хората, които категорично заявяват, че няма да отидат до урните, към момента е 25.7%.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
6
 
23
 
! Отговори
Strict преди 10 години
"България без цензура-ВМРО-ЗНС 8.0%"Силно се съмнявам в това!
120
5
 
17
 
! Отговори
Без коментар преди 10 години
Миков дал интервю и казал , че другарите си вдигнали заплатите за март с 561 лев , защото в цялата страна доходите на хората растели.Но , наглостта им няма равна и казал , че въпреки , че ГЕРБ внесли предложение да се замразят отново доходите на депутатите , нямало да го приемат .За равносметка ще кажа , че депутатските заплати си ги увеличават с 561 лев , а пенсиите щели да ги увеличат от Юли с ЦЕЛИ 2% , което средно е с около 6 лева.ЧЕСТИТО
119
6
 
4
 
! Отговори
край преди 10 години
Европейските избори са еманациата на безмислените избори които правим досега. Няма никакво знаъчение как ще гласувате на тях - абсолютно никакво - никакво никакво. Нищо в живото ви няма да се промени. Само дето ще сте гласували кой чиновник да получава хубава еврозаплата. БОЙКОТ НА ТАКИВА ИБОРИ. МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ В ДВА ТУРА ЗА БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ?
118
9
 
14
 
! Отговори
ilian преди 10 години
Glasuvash za BSP , pouchavash DSP :) Glasuvaite za turcite prodajnici mrusni .
117
5
 
12
 
! Отговори
:) преди 10 години
Арее пропагандата тече. Идват избори и дезинформацията е пълна. Да не забравите да гласувате щото Пеевски ще ви Мачка както Волен каза - ***!
116
14
 
9
 
! Отговори
555 преди 10 години
Не виждам проблем с процента на БСП. АБВ-то дърпа най-вече от т.н. реформатори и от негласуващите. Ходовете, които предприема правителството помагат на БСП, което е нормално. ГЕРБ нямат печеливш ход нито в миналото, нито в бъдещето си, смятаха че хората ще забравят как управляваха но не би.
115
10
 
16
 
! Отговори
Странно преди 10 години
Не е възможен толкова висок процент за БСП на фона на непрекъснато сриващия им се рейтинг като се отчете, че и АБВ им дърпа половината електорат максималния резултат за БСП е 10% така че нищо друго не им остава освен да се слеят с ДПС за изборите
114
10
 
6
 
! Отговори
Другари преди 10 години
След като видяхме ограничените възможностите и задкулисието в управлението на бсп+дпс е време да дадем шанс на АБВ да разкрият техният потенциал в правенето на нови политики с повече морал, прозрачност и социална ангажираност. Изберете изцяло българският независим проект АБВ!
113
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На 9-ти март, но 1985 в 21:21 часа във вагона за майки с деца на влака Бургас-София мюсюлмани-български граждани взривяват бомба с часовников механизъм - убити са 3 деца и 4 жени. А в 22:02 часа взривяват втора боба в хотел "Сливен" в град Сливен - 14 ранени!Всеки гражданин на България сам да реши за българска партия ли да гласува . Атентатора Сабри Мехмедали става координатор на ДПС в Бургас!! А коалиционни "дружки" на ДПС са БСП и атака
112
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука само платени *** и тикви, е ходете под статиите за Путин и Раша, руското посолство плаща по-добре от БеСеПе и ГРъБ
111
2
 
0
 
! Отговори
Иво преди 10 години
До до ИвоИ как по точно?
110
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САМО БСП
109
5
 
6
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
Не на всички стари к-ви! За 25 години не им ли научихте и номерата, и извиненията после?Светльо Витков, Глас народен!
108
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малееееееее 18 процента за герб????? Ама българина заслужава пак да го управляват още 4 години Дянков ,Борисов и Цветанов :)))))))))))))) *** народ-слаба държава
107
2
 
19
 
! Отговори
MAAFAKA преди 10 години
До СтранноНа мене ми е по-странно, кой ще гласува за ББЦ .... Тва е най-смешното подобие на партия...
106
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мале, пълно е с *** на Герб
105
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хората не са толоква глупави, колкото му се иска на Бойко. Видяха, че Правителството полага огромни усилия да излезе от дупката, в която ГЕРБ оставиха държавата. Намалиха цените на тока, макар и с малко. Полагат усилия да засилият присъствието на Държавата в социални сектор, от който Борисов и Дянков бяха тотално абдикирали.
104
8
 
9
 
! Отговори
Странно преди 10 години
Не е възможен толкова висок процент за ГЕРБ на фона на непрекъснато сриващия им се рейтинг като се отчете, че и ББЦ им дърпа половината електорат максималния резултат за ГЕРБ е 10% така че нищо друго не им остава освен да се слеят с РБ за изборите
103
8
 
6
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА МУТРАТА НА БЕДНОСТТА И РАЗРУХАТА СКАПАЛ БИЗНЕС ИКОНОМИКА И ЕНЕРГЕТИКА ПРОКУДИЛ 1 МИЛОН БЪЛГАРИ ПО ЧУЖБИНА НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СИКАДЖИЙСКАТА МУТРА БОЙКО БОРИСОФФ!!!
102
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малееееееее 18 процента за герб????? Ама българина заслужава пак да го управляват още 4 години Дянков ,Борисов и Цветанов :)))))))))))))) *** народ-слаба държава