БСП недоволна: Рисуват паметници, а общината нехае

"За какво служи видеонаблюдението, извършителите са неясни"
Обновена: 13 мар 2014 12:40 | 13 мар 2014 12:39, Анисия Иванова
49
БСП недоволна: Рисуват паметници, а общината нехае
Боядисаната Братска могила в деня на годишнината от Катинското клане. Снимка, архив Булфото

Столичната община е безразлична към оскверняването на паметниците на Васил Левски, на Съветската армия и Братската могила. Посегателствата върху обекти, част от културно-историческото наследство на града ни, са неприемливи във всичките им форми, особено в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата. Това се посочва в декларация на групата БСП в Столичния общински съвет /СОС/, представена на днешната сесия от председателя на групата Милка Христова.

Още по темата
На 23 февруари Паметникът на Съветската армия осъмна изрисуван с флага на Украйна, а на 2 март, отново същият паметник бе нашарен с червен спрей и надпис: "Долу ръцете от Украйна". На 5 март Братската могила в Борисовата градина осъмна в полски и украински цветове в деня на годишнината от Катинското клане.

В края на миналата година статуята на футболиста пред Националния стадион Васил Левски на няколко пъти осъмна "облечена" с футболен екип. Едно от лицата на „Протестна мрежа" беше задържан през ноември, след като той и още няколко души боядисаха паметника пред входа на централата на БСП. Вчера бяха счупени стъклата на клуб на БСП в столичиния район "Слатина".

Съветниците от левицата настояват, че кметът упражнява контрол по преместването, премахването и пряко отговаря за стопанисването и опазването на паметниците, включително и за тези в "Борисовата градина". Те са разтревожени от "необяснимото безразличие на общината към подобни посегателства".

За какво служи видеонаблюдението, след като проявите на вандалщина неколкократно се случват пред паметника, а извършителите остават неясни, попита Милка Христова, цитирана от БТА.

Тя посочи, че само преди дни сме станали свидетели на акт, който ни връща доста години назад, когато отношенията в обществото бяха изключително ожесточени.

Беше нападнат клубът на районния съвет на БСП в "Слатина" с павета по арогантен, варварски и недопустим начин, каза Христова. Според нея този акт е индикация за политическата борба и напрежението, което ни очаква във връзка с предстоящите избори. Христова напомни, че клубът е общинска собственост и апелира за повече мъдрост, толерантност, за сражение на идеи, а не за бой с павета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
Доволен преди 10 години
Не виждам какво лошо са им направили на паметниците, освен че са ги поукрасили. Изключвам паметника на Левски. На него не бива да се посяга. А на другите сивият цвят е много безличен, затова общината да не се вживява много, че били оцветени. Това създава настроение! А момчетата не са вандали, а творци. :)
37
1
 
1
 
! Отговори
XIIIIIIIIII преди 10 години
KRADCI SA CQLATA SOFIISKA OBSHTINA POLAGA VI SE NA VAS SOFIQNCI OT SELSKI PROISXOD NEKA VI KRADAT ....TAM SA BANDITITE SAS VRATOVRASKI LAPAT I KUPANKAJIIII
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
pak go kazvam tia pametnizi nikoi ne gi zabeliazva ve4e, NO, ako se razre6i ofizialno da bydat boiadisvani poslu4ai razli4ni iventi i to s lesno izmiva6ti se boi MNOGO hora biha oti6li za da gi vidiat i dori da podnesat zvetia.
35
4
 
0
 
! Отговори
до Анонимен ТРОЛ 43 преди 10 години
Няма нужда така да се вживяваш и да викаш. :-) Ядоса ли се моето момче? Говорейки за Европа, само ти подсказвам колко си далече от тях. И по никакъв начин не защитавам РЕЖИМА. Тези войници (повечето НЕ комунисти, между другото), които са дали живота си, за да няма кафява чума, заслужават поне малко уважение. Няма нужда да пикаеш на гроба им.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА ТЕЗИ КОИТО МИ НАТЯКВАТ за СЪВЕТСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ в ЕВРОПА-В ЕВРОПА мълчаха ли за АВАРИЯТА В ЧЕРНОБИЛ,имат ли аналог на БЕЛЕНЕ,ДРУГАРСКИ СЪД и ИЗБИХА ЛИ ТАМ ХИЛЯДИ отказали да влезат в ТКЗС?Имат ли АГЕНТИ НА КГБ и ДС в ЦЪРКВАТА,БЯХА ЛИ ГОНЕНИ за дълга коса и къса пола,ЧАКАХА ЛИ 15 години за ЖИГУЛА,КАКВИ СА ТЕХНИТЕ пенсии и КАКВИ НАШИТЕ ОКРАДОХА ЛИ КОМУНИСТИТЕ/закриляни отДС И КГБ/БАНКИ,ФАБРИКИ,ГОРИ източват ли ЗАКОННОСЪОБРАЗНО БЮДЖЕТА !Ние не мразим руснаците,МРАЗИМ РЕЖИМА НА ГНЕТ от КОМУНИСТИТЕ
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Видяхте ли мистър Биин как с "едно кихване" развали картината (иконата),ама после си я Реставрира с репродукция.Чудотворна еее! На попа-Сопа! И "Philips".
32
1
 
0
 
! Отговори
lps преди 10 години
hm
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо никой не надраска паметника на АМЕРИКАНСКИТЕ ЛЕТЦИ БОМБАРДИРАЛИ СОФОЯ но не ви отърва нали
30
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ми е чудно, как на нито един австриец или германец не му минава през капиталистическия му акъл да изрисува, а камо ли да се изпикае върху паметници на руските войници разположени в техните държави, както призовават някои *** драскали по-долу...
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие нехаете за хората и за морала си, свързан с техния тежък начин на живот, а се интересувате от социалистическите си паметници, някои от които нямат нищо общо с реалната истина за битието им. Как да разберете желанието им за промяна, след като за вас тя отдавна е настъпила. Водите луксозен начин на живот и дори не сте скромни, а го натрапвате всеки ден. Костюмари - безкрайно далече от народа си. Обсебени сте от властта, свързана с финикийските знаци, затова нямате сетива за същественото.
28
3
 
10
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Боли ги фара червените *** за паметника на Васил Левски. Но за любимата им съветска армия и особено братската могила (анти-паметник в чест на терористи, взривявали църкви и обирали мандри) вдигат вой до небето.
27
1
 
14
 
! Отговори
izo преди 10 години
все си мисля, че охраната на обществения ред е задача на мвр, а не на общината
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са паметници на терористи и убийци. Не заслужават никакво уважение !
25
4
 
7
 
! Отговори
до 17-ти преди 10 години
А какво правят тези дето живеят в Турция и идват да гласуват у нас?Гласуват за БСП!Иде ми да се запиша като турчин и да гласувам ЗА Ердоган!Защото той им ограничи достъпа до интернет.Та като ги върне в 15 век така като им показва календарът да им дойде ума в главата.На интернет екскурзии в България да почнат да идват дано!
24
2
 
6
 
! Отговори
Фесчета преди 10 години
Чавета, незнаещи какво е комунизъм драскат по паметници. "Хвала вас" би казал Юзиров.
23
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ръководството на Столична община в момента е последен бастион и проводник на политиката на ГЕРБ. Това с паментика е срамно спрямо нашите руски братя, дали живота си за България и Фандъкова трябва да я е срам от своятя умишлена безотговорност! Ако си мислите от ГЕРБ, че един боядисан паметник може да промени душите ни, то сте изключително наивни.
22
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз предлагам всеки софиянец да мине покрай комунистическите паметници и да се изпикае върху тях.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
паметниците не са виновни изразете недоволството си пред Позитано , НС , МС там където са виновниците за всичко случващо се в България но пазете историята и културата защото народ без история не е народ
20
0
 
3
 
! Отговори
До Наблюдател 18 преди 10 години
Първо вземи пълнолетие пък после "наблюдвай" и критикувай. Ама предполагам доста тийнеиджърки ти се връзват, за да пропагандираш така ентусиазирано.
19
1
 
2
 
! Отговори
с. преди 10 години
Аз съм на страната на всеки народ мачкан,лъган и подтискан от управниците си!Това включва и руснаците,който са ни близък народ и са пичове!Това обаче не означава,че одобрявам паметници на армия окупаторка и издигнати в чест на окончателната победа над горяните да стърчат в центъра на столицата ни!Тоя паметник е 2 пъти по-голям от паметника на Апостола!Не ви ли е срам,бе!?*** безродна червена!