Референдумът в Крим е незаконeн, смята Орешарски

България няма да подкрепи допитването
Обновена: 14 мар 2014 20:01 | 14 мар 2014 19:54,
315
Референдумът в Крим е незаконeн, смята Орешарски
Снимка: БТА

България няма да подкрепи предстоящия референдум за отделяне на Крим от Украйна, стана ясно днес на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с представители на граждански и неправителствени организации. Пред тях той обяви бъдещото допитване за незаконосъобразно.

"Предстоящият референдум в Крим за отделяне от Украйна е незаконосъобразен и ние не можем да го подкрепим, нито една друга държава не го подкрепя", отбеляза премиерът. Той се позова на украинската конституция, която не предвижда отделни региони да организират референдуми за отделяне на територия.

"Ако сегашният украински парламент промени конституцията си и бъде възможен референдум за отделяне на територии, ще подкрепим такова действие, което е в съответствие на действащата Конституция", обясни все пак премиерът.

Новото правителство в Украйна е избрано от същия парламент, който поддържаше и старото правителство, каза Орешарски, запитан защо външният министър Кристиан Вигенин е изразил подкрепа към новата власт в страната, като е посетил украинската столица.

В същия ден в Киев беше и държавният секретар на САЩ, а няколко дни по късни представители на Украйна бяха в Брюксел за официална визита, каза премиерът. Не е моя работа да коментирам настроенията на украинското общество и неговото представителство в парламента и кои правителства подкрепя, каза още Орешарски.

По думите му позицията на страната ни е фокусирана около няколко принципа, като на първо място е подкрепата за българското национално малцинство, което е от най-малко 250 хиляди души. Именно заради това външният министър Кристиан Вигенин е бил на посещение в Киев.

Орешарски добави, че правителството се обявява за териториалната цялост на Украйна. "В договор от 1994 година, подписан от повечето велики сили Украйна предоставя ядрения си арсенал за гарантиране на териториалната си цялост", уточни той. Министър-председателят настоя украинските власти да водят политика за намаляване на напрежението и за спазване правата на всички граждани, без значение от какво малцинство са те.

"Следим ситуацията и към настоящия момент няма оптимистични новини", смята Орешарски. По думите му нашата страна е сред държавите, които биха претърпели най-големи икономически щети от санкции към Русия. Затова ще се търси вариант за дипломатическо решение на кризата, за да не се стига до налагане на санкции.  

Другата седмица ще се проведе Среща на върха в Брюксел, на която ще се обсъжда ответна реакция на ЕС за случващото се в Крим.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
1
 
10
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Испанската област Каталуния се готви за референдум за отделяне от Испания, тогава ще те видим каква песен ще пееш.
228
2
 
11
 
! Отговори
111 преди 10 години
гледай да подкрепиш ПУТИН защото в противен случай ще замините в диар бекир , там ви е местото
227
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бай бай Орех дотук бяхте
226
1
 
11
 
! Отговори
**** преди 10 години
Ало Ореховката, ти ибрикчийството от Помака ли го прихвана ? А законна ли беше инвазията в Ирак, а в Либия, да не говорим за Виетнам . Ами защо се надупихте за Косово, там бомбардировките законни ли бяха, а Орехотрошачков ?
225
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Референдумът в Крим е незаконeн, смята Орешарски"Орешарски е предател и действа против Българските интереси. Смятам аз.
224
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ot stranata aksum
223
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОРЕШАРСКИ -ПОРЕДНИЯ СЛАМЕН ЧОВЕК НА АМЕРИКАНСКОТО И ИЗРАЕЛСКО ПОСОЛСТВА,ВСИЧКИ УПРАВНИЦИ СЛЕД 89 Г НА БЪЛГАРИЯ СА ДО ЕДИН СЛУГИ НА САЩ И ЗАПАДА И СА ПРОДАЖНИ МАЙКО ПРОДАВЦИ,ЗАТОВА БЪЛГАРИЯ ДНЕС Е НА ТОВА ДЕРЕЖЕ,ЕДИНСТВЕН ВОЛЕН СИДЕРОВ ,НЕ Е МАРИОНЕТКА НА САЩ И ЕС ,ЗАТОВА И ОНЯ *** УОРЛИК ГО ЗАПЛАШИ ПРЕД КАМЕРИТЕ ЧЕ ЩЕ УНИЩОЖИ ВОЛЕН ,ЗАТОВА Е И ТАЗИ МЕДИЙНА ПОМИЯ СРЕЩУ СИДЕРОВ И АТАКА ,КОИТО И ДНЕС ЕДИНСТВЕНИ В ПАРЛАМЕНТА ИМАТ АДЕКВАТНА ПОЗИЦИЯ ЗА СЛУЧВАЩОТО СЕ В УКРАЙНА
222
4
 
9
 
! Отговори
ЦЕКО преди 10 години
Тези наши политици толкова ли са прости??? преди една седмица Крим от автономна република се провъзгласи на независима република. Така че нито Киев нито запада може да им каже нещо за референдума. Ако искат след това могат да си останат независима република, ако искат ще минат към руската федерация.Така че нашите *** поне веднъж да имат обективно и не зависимо мнение.
221
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
голяма дума не казвай.Особено ако никой не те пита.
220
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски,на този въпрос може да отговори само българският народ.Ами попитайте го с един референдум и ще разберете,че позицията му е съвсем друга.
219
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
орешарски,този път се изложи,какво прави български наблюдател на референдума в КРИМ.заедно с други наблюдатели от ес,след като заявяваш,че е незаконен,за което не си прав,с оглед статута на полуострова и начина по който др.хрушчов да даде на украйнците,абсолютно незаконосъобразно,поради това,че той е от украйнски произход.
218
2
 
16
 
! Отговори
!!! преди 10 години
ореХА и цялата му пасмина *** СА ГНУСНИ ЗАПАДНИ *** !!!!!!!
217
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво щеше да стане ако имаше референдум за НАТО и Европейския съюз у нас? Едва ли щяха да бъдат цветущи резултатите. Едно е ясно - в Русия криза няма и никога не е имало, може да си приказвате колкото си искате. Време е да направим референдум за оставането ни в евросъюза, защото никаква полза от него. Направиха Тракия и Струма, за северна България няма пари, защото няма интерес от Германия. Да независими сме защото нищо не зависи от нас...
216
1
 
9
 
! Отговори
Валдес преди 10 години
Вземете се в ръце. Да, референдумът в този му вид е незаконен. Независим Крим е единственото възможно решение на създалата се ситуация. Населението на Крим никога няма да признае украинските националисти и Русия си играе с това. Всъщност заслугата за ставащото в Крим дори не е на Русия. Крим в Украйна действително е толкова абсурд, колкото Косово в Сърбия. Призовавам всички европейски политици, не само българското правителство - гответе се бързо да признаете НЕЗАВИСИМ КРИМ.
215
1
 
10
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
явно няма ПСП,ДПС,ГЕРБ.СДС и вече ги забравих ,кой.има АМЕРИКАСНКИ ИНТЕРЕСИ И ПИОНКИ -ПОСТАВЕНИ БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛИ ,ИМА ЕДИН КАДЕ ВСИЧКИ МУ ВИКАТ ,ЧЕ Е ЛУД ТОЙ САМО КАЗВА ИСТИНАТА ,ДОКАТО НЯКОЯ ПАРТИЯ НЕМУ НАПЪЛНИ ГУШАТА С ПАРИЧКИ И НЕ СЕ ОТМЕТНЕ .ЕЙ ТОВА Е БЪЛГАРИЯ -ЯБЪЛКА С МНОГО ЧЕРВЕЙ
214
0
 
16
 
! Отговори
Работодател преди 10 години
Ей бурсук неден, откъде излезна ти, от коя дупка, че не те видех. Оправяй си страната разградена, където хората се самозапалват и полудяват от действителността, а не се занимавай с неща, които не са ти работа. Това ти е последно писмено предупреждение по трудовият кодекс.
213
0
 
5
 
! Отговори
истина преди 10 години
за твоята подкрепа кои ще пита?
212
0
 
12
 
! Отговори
Янко преди 10 години
И какво излезе? Няма БИВШ седесар, както няма бивш ***. А Вигенин просто е зависим, затова хората не искат обратни на власт - точно заради зависимостта! Българийо!!!!
211
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОРЕШАРСКИ ДА КАЖЕ - ЗАКОННО ЛИ Е КОСОВО ????? ЗАКОННА ЛИ Е ДЪРЖАВАТА - ИЗРАЕЛ ???????? КОЕ Е ЗАКОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА УКРАЙНА ??????
210
0
 
14
 
! Отговори
kris.siderova преди 10 години
хахаха..кой го казва? г-н порешарски да се скрие някъде.. ако той не го е еня за Българския народ и никога не се допитва до него и не прави референдуми, само и само да си живеят добре политиците и олигарсите..то оставете поне Украйна да се насо4и натам, накъдето иска народа.. ако сгрешат, то народа много бързо ще разбере грешките си и отново ще има реферндум.. това е пътя г-н..самоизбран продажник..