Референдумът в Крим е незаконeн, смята Орешарски

България няма да подкрепи допитването
Обновена: 14 мар 2014 20:01 | 14 мар 2014 19:54,
315
Референдумът в Крим е незаконeн, смята Орешарски
Снимка: БТА

България няма да подкрепи предстоящия референдум за отделяне на Крим от Украйна, стана ясно днес на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с представители на граждански и неправителствени организации. Пред тях той обяви бъдещото допитване за незаконосъобразно.

"Предстоящият референдум в Крим за отделяне от Украйна е незаконосъобразен и ние не можем да го подкрепим, нито една друга държава не го подкрепя", отбеляза премиерът. Той се позова на украинската конституция, която не предвижда отделни региони да организират референдуми за отделяне на територия.

"Ако сегашният украински парламент промени конституцията си и бъде възможен референдум за отделяне на територии, ще подкрепим такова действие, което е в съответствие на действащата Конституция", обясни все пак премиерът.

Новото правителство в Украйна е избрано от същия парламент, който поддържаше и старото правителство, каза Орешарски, запитан защо външният министър Кристиан Вигенин е изразил подкрепа към новата власт в страната, като е посетил украинската столица.

В същия ден в Киев беше и държавният секретар на САЩ, а няколко дни по късни представители на Украйна бяха в Брюксел за официална визита, каза премиерът. Не е моя работа да коментирам настроенията на украинското общество и неговото представителство в парламента и кои правителства подкрепя, каза още Орешарски.

По думите му позицията на страната ни е фокусирана около няколко принципа, като на първо място е подкрепата за българското национално малцинство, което е от най-малко 250 хиляди души. Именно заради това външният министър Кристиан Вигенин е бил на посещение в Киев.

Орешарски добави, че правителството се обявява за териториалната цялост на Украйна. "В договор от 1994 година, подписан от повечето велики сили Украйна предоставя ядрения си арсенал за гарантиране на териториалната си цялост", уточни той. Министър-председателят настоя украинските власти да водят политика за намаляване на напрежението и за спазване правата на всички граждани, без значение от какво малцинство са те.

"Следим ситуацията и към настоящия момент няма оптимистични новини", смята Орешарски. По думите му нашата страна е сред държавите, които биха претърпели най-големи икономически щети от санкции към Русия. Затова ще се търси вариант за дипломатическо решение на кризата, за да не се стига до налагане на санкции.  

Другата седмица ще се проведе Среща на върха в Брюксел, на която ще се обсъжда ответна реакция на ЕС за случващото се в Крим.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
20
 
! Отговори
макето преди 10 години
законен незаконен Пламене не сме ние дека ке кажем кое е право и кое криво има си големи ора от големата политика дет имат *** у гащите
208
0
 
22
 
! Отговори
Поговорка преди 10 години
Не си слагай г*за там където двама си ги мерят.
207
0
 
19
 
! Отговори
1212 преди 10 години
Oреха да каже нещо хубаво за България, а за Крим има кой да мисли и решава!
206
0
 
16
 
! Отговори
Кaшчей Бeзcмеpтний преди 10 години
Ох, на батя орифчето!Само имай късмет да направиш натовска мобилизация, а когато раздадат патроните-.............................................................................
205
0
 
32
 
! Отговори
123 преди 10 години
Хей *** турско. Не вземай неправилно решение. За Крим са се водили две войни с Турция и множество други с татарите.За сега е най-доброто решение- НЕУТРАЛИТЕТА. Запомни го добре и не се бъркай там дето не ти е работата.
204
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За 20-30 години преход, не можаха да унищожат напълно само инстинкта за самосъхранение на българина, а при когото е останал, то той подсказва, че в момента единствената правилна позиция е да се подкрепи Русия или поне да не сме срещу нея...скоро ще дойде "Видовден"!Докато не почнем да учим руски в училищата, както едно време задължително - няма да се оправим!....с английския вече пробвахме 20-30 години само разруха!
203
1
 
10
 
! Отговори
По принцип преди 10 години
Може ли да се търси законност при волеизлияние на народа под формата на референдум.Какво тогава е демократичност?
202
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разумните хора като пишат по форумите, че от 24 години България е васал на САЩ, троловете да се замислят, а не само да плямпат Държавна сигурност, комунисти, Путин и т.н
201
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски не дрънкай глупости.И БСП осъзнайте се по въпроса са Украйна,защото народа е с Русия.Дупедавци долни сте всичките.
200
2
 
23
 
! Отговори
мдааа преди 10 години
Орешарски,кой си ти бе,господин НИКОЙ,че да казваш кво ще става в другите държави.Ти си една държанка на крадливия фес Доган и шевестера СърГей,ти си с две думи *** и служиш на крадците,мутрите и олигарсите които крадат народа ни.
199
2
 
18
 
! Отговори
Комунист преди 10 години
До АнонименГнидо *** А.Пръдльото ,няколко пъти заяви че на територията на България ще се развъди *** населениеи че те са бъдещето по тази земя!!!!Разбра ли зомби????
198
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами незаконен е. Законно ли е Русия да влиза в Украйна? Бандитизъм.
197
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
крайно време е да се пусне ракетката над БГ-то и да се заличи това долно и продажно племе.това не е държава , едни лакеи дето се подмазват на всеки да имат бенефит, кой ще ги защитава .слабаци такива...
196
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Комунистаиде стига бе тиквун, по заповед на ЕС и щатите. Къде е тая заповед ?на крив и космите му пречат...
195
3
 
19
 
! Отговори
Комунист преди 10 години
Никой НЕ го интересува,какво иска народа!!!!А хората искат да се спре геноцида спрямо българският народ!!!!Строят се палати на *** и им се стимурила развъждането за сметка на наш гръб!!!!Всичко е по заповед на ЕС и Щатите!!!Как може да подкрепяте тези ***,които открито искат да ни заличат!!!!Всички депутати в Белене!!!!Незабавно излизане от ЕС!!!
194
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
вижте сега шльоковци, първо системата за гласуване и избиране на някой който не го познаваш си е абсолютно незаконна. докато съществува "изборната" система , ще има такива които се възползват от нея. аз не смятам че путин е избран с избори. естествено че резултатите са манипулирани, както е навсякъде по света. ще има малко цирк и това ще е. но русията бавно и безнадеждно загива, което много ме радва. това са хората които докараха българия до пълен крах. няма как да ги подкрепям.
193
4
 
12
 
! Отговори
Бивш демократ преди 10 години
Волене,вдигай народа!!!То се видя че другите са еничари!!!
192
1
 
10
 
! Отговори
Пешо Съчмата преди 10 години
Е как Косово законно, пък Крим не ? Едните имат право на самоопределение, другите не! Не забравяйте, че на английски и латински думата "роб" произлиза от думата славянин - slave, sclave
191
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски,Аз гласувам всеки път за левитеНе ги харесвам и смятам че не са никакви леви, а едни недоносени лакеиТи си там багодарение на мен и не ми пука какво смяташНо ти не защитаваш моя интерес и този на сънародниците миАко не бе Русия сега ние щахме да говориме турски ощеНие по-близки от тях и сърбите нямаме, като религия, език, азбука, произход и миналоФашизма и капитализма нямат НИЩО общо с демокрацията и еискам да ми ги продават едни долни католици *** на фашизма и инмериализма
190
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами то и аз смятам Орешарски за незаконен, ама никой не ме пита.