Вече не сме толкова зависими от Русия, смята Плевнелиев

По думите му руските действия в Крим поставят под въпрос правовата държава
24 мар 2014 18:53, Красимир Ангелов
528
Вече не сме толкова зависими от Русия, смята Плевнелиев
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

"Преди 25 години бяхме зависими от Русия на 90%. Но днес 65% от нашата външна търговия е със страните от Европейския съюз, най-големите инвеститори в България са Австрия, Нидерландия и Гърция", обяви президентът Росен Плевнелиев в интервю пред австрийския вестник „Курир“.

По думите на българския държавен глава в момента се намираме в ситуация, „която не може да бъде решена със счетоводни сметки, а само на основата на нашите европейски ценности“.

В интервюто президентът изразява увереност, че България ще подкрепи потенциални икономически санкции на ЕС срещу Русия. „Това, което направи Русия, поставя под въпрос правовата държава“, категоричен е Росен Плевнелиев пред австрийското издание.

Запитан има ли от какво да се притеснява България при бъдещи икономически санкции, президентът подчерта, че българската икономика вече се диверсифицира и не зависи толкова много от Русия.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес членовете на Консултативния съвет по национална сигурност излязоха с общо становище по отношение на рисковете пред България заради кризата в Украйна. От него се разграничи единствено партия "Атака".

В позицията на КСНС е посочено, че България ще действа като член на ЕС и НАТО, но и ще отчита националния си интерес.

"България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Проведеният на 16 март референдум в Крим е в нарушение на международното право и България не го признава", прочете становището на КСНС президентът Росен Плевнелиев.

Пред „Курир“ Росен Плевнелиев коментира и проблемите на България с младежката емиграция, корупцията, както и интеграцията на ромските общности от страните от Централна и Източна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


528
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Личи ,че е бил комсомолски секретар.Само с какъв жар ,с какъв патос брани "европейските ценности",сякаш и че припомня годините ,в които "бранеше комунистическите ценности"Взе да ми идва много неговата подлизурщина.Е на това се вика "***" Ние сме го избрали за президент. Този веднаж дали е помислил за националните интереси на България ?
372
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде, честито да ни е. Часове след тайната среща на всенародния ни любимец Роско с изпълнителният директор на австрийския холдинг EVN Щефан Шишковиц идва заплаха. Австрийската фирма ЕВН е наела международен адвокат и ако българското правителство тръгне към национализация, ще предяви иск към България за 1 млрд. евро.Истината е, че въпросния международен адвокат очевидно е българския държавен глава. Има ли още някой да се съмнява какъв *** настанихме преди три години на Дондуков 2
371
2
 
3
 
! Отговори
Мей Ли преди 10 години
436, констатации като вашата има много! Мисля, че е време да направим подписка за освидетелстване на т.н. президент за психичното му здраве. И без това настоящият момент е много подходящ, да не вземе и той да пушка от прозорците на канцеларията, която много временно ползва. Тогава няма да е необходим инпийчмънт, а директно за Карлуково или Раднево. Там бат Бойко и Десито-медицинския гении да му ходят на свиждане! Е, може и соросчетата, инвесторчетата и прокопиевчетата!
370
1
 
15
 
! Отговори
G M O преди 10 години
Това е поредното смешно изказване на Росен Плевнелиев . Зависими сме от Русия и то много . И няма да се учудя, след това несериозно изказване, те да погледнат на нас с други очи !
369
1
 
16
 
! Отговори
1000 преди 10 години
Аз смятам,че Плевнелиев насила ни прави аутсайдери,това е недопустимо,тези изказвания нямат никаква друга стойност освен да накърняват реномето ни пред света.
368
2
 
17
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
КОЙ НЕ Е ЗАВИСИМ ОТ РУСИЯ БЕ ХАХАХА ГОСПОДИН "ПРЕЗИДЕНТ" ВИЕ ШЕГУВАТЕ ЛИ СЕ ? ОТ КЪДЕ ИДВА ГАЗА , ГОРИВОТО ЗА АЕЦА , КОЙ ПОЧИВА И СТРОЙ В ИЗТОЧНА БГ ? ТОВА ЧЕ 2-3 УМРЕЛИ ПРЕДПРИЯТИЯ СА ОТВОРЕНИ ОТ ЕВРОПА ТУК ЗА 7 ГОДИНИ НИКАКВА НЕЗАВИСИМОСТ НЕ НИ ДАВА, ГОСПОДИН "ДЪРЖАВЕН ГЛАВА"
367
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече не сме толкова зависими от Русия, смята Плевнелиев--------------Да, защото сме на 100% зависими от САЩ и в значителна степен зависими от техните послушковци от ЕU.Вместо да се бори за национлна независимост и работа в интерес на България, той се замислил дали не сме зависими от Русия.Когато сме залисели от Русия, всъщност сме били най-добре.
366
2
 
13
 
! Отговори
biser62 преди 10 години
Плевнелиев нагазва в мътни води, опитва се да ни поамериканчи и да прекъсне връзките ни с Русия, не бива да позволяваме това да е резултат от неадекватното поведение на един недостоен държавен глава.
365
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
днес рано-рано са ви раздали опорните точки.
364
14
 
4
 
! Отговори
ЛЕв преди 10 години
Добро утро, Leadwey! Поздрави на Кутев. Успешен ден. Да напишете много-много коментари против ГЕРБ, и западната цивилизация. :)
363
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чехъла е зависим от Банкянския по-мияр-крадец,от фалиралия крадец Прокопиев,от EVN и още подобни на тия *** и крадци.ОСТАВКА на този ***!!!
362
3
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Не става за президент,това е ясно.И в безисходицата си иска да се покаже голям "демократ",нали това сега е модерно.И той милия взема да се вживява в тази роля,дано впечатли някого.И нашите "умни" журналисти,нали и те са "демократи" като овце му подражават и се опитват да му създадат поне някакъв имидж,но уви как могат да скрият че човечеца не става-нещо което е видно да го скриеш-невъзможно.
361
1
 
9
 
! Отговори
ДЕМОКРАТ преди 10 години
ДНЕС Е ЕДИН ХУБАВ ДЕН ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА...ПРЕДАДЕ БОГУ ДУХ ЕДИН НАЦИСТ---ЩЕ ИМА И ОЩЕ...МАЙ..ТАКА СЕ ГОВОРИ!!!!
360
1
 
12
 
! Отговори
истина.. преди 10 години
колко си тьп,нямам думи...
359
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Shte strada naroda ti si nezavisim da ama naroda ne e zashtoto i MUTRATA sasipahte darjavata za normativ vreme
358
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как можахте да гласувате за ГЕРБ и съответно за това безродно нищожество?
357
3
 
31
 
! Отговори
сто процента преди 10 години
Вече не сме толкова зависими от Русия, смята Плевнелиев. Важното е, че аз съм сто процента зависим от пожарникаря, похвали се той.
356
2
 
23
 
! Отговори
СРАМ И ПОЗОР преди 10 години
ПРЕЗИДЕНТЪТ НА УКРАЙНА С ПОКАЗАТЕЛНОТО ИМЕ ТУРЧИНОВ, ВСЪЩНОСТ Е БАПТИСКИ ПАСТОР. Е КАКЪВ ДЕМОКРАТ, КАКВО ПРАВОСЛАВИЕ, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА.АМЕРИКАНЦИТЕ ВЕЧЕ ДОРИ НЯМАТ НЯКАКЪВ ЩО ГОДЕ ПО-ЛИЦЕПРИЯТЕН, МАКАР И ПОВЪРХНОСТНО ИЗБОР. ДОКЪДЕ СЕ ДОКАРАХА ТЪПИТЕ УКРАИНЦИ, ДОСУЩ КАТО НАС С МУТРАТА -БИВШ ПРМИЕР.
355
3
 
27
 
! Отговори
7 преди 10 години
ЧехлЮ без много да му мисли се *** на туризма и енергетиката ни, човекът гледа да си оправдае 30-те сребърника от господарите си и не му пука за матриала, че ще страда
354
3
 
24
 
! Отговори
писна ми преди 10 години
Кого защитаваш бе, ***? Тези ли: "Ю.Т.: На сто процента! Защото това прекрачва всякакви граници! Майната му, трябва да грабваме оръжие и да трепем тия дяволски кацапи (обидна дума за руснаците, живеещи в Украйна ) заедно с ръководителя им! Как съжалявам, че не мога да съм там и да оглавя тези процеси. Не Крим, к.р щяха да получат от мен!" - цитат от разговор на Юлия Тимошенко. Господин т.н. президент, ти си национален предател!