Три от тръбите на "Южен поток" може да минат през Крим

Без официални планове не можело да се прецени дали проектът ще ни заобиколи
Обновена: 8 апр 2014 16:52 | 8 апр 2014 11:12,
123
Три от тръбите на "Южен поток" може да минат през Крим
Снимка: архив, БулФото

Три от тръбите на "Южен поток" могат да преминат през територията на Крим. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айолов пред журналисти. Той уточни, че това все още не е официално обсъдено с партньорите по проекта, нито в Брюксел.

"Вчера се появиха съобщения, че от четирите тръби на "Южен поток", три ще преминат през територията на Крим", каза той и уточни, че докато няма официални планове, все още не може да се каже дали с промяната на трасето газопроводът всъщност ще заобиколи България.

Още по темата
Трудно е и да се направи финансова оценка на новото трасе, преди да бъдат представени официалните планове.

В България няма информация за замразяването на "Южен поток" като санкция срещу Русия заради отделянето на Крим. Техническите разговори по проекта продължават и не е в интерес на Европа проектът да бъде замразен, смята Айолов. "Вие давате ли си сметка какви капитали участват?", каза още зам.-министърът.

Той коментира и промените в Закона за енергетиката, които дават дефиниция на морската част на газопровода, "която няма нищо общо с територията на ЕС".

В Министерството на икономиката и енергетиката са спокойни за срещата на министър Драгомир Стойнев с еврокомисаря Гюнтер Йотингер, чиято дата още се уточнява. Айолов обясни, че по модела, описан в закона, са изградени пет газопровода в Средиземно море, които подават газ от Алжир, Мароко и Либия към Италия и Испания.

Зам.-министърът коментира и казуса със задържаните средства от трите електроразпределителни дружества. "Аз смятам, че подходът на ЧЕЗ е показателен и другите дружества също трябва да се вразумят", заяви Айолов. Този коментар беше направен по отношение на новината от вчера, че ЧЕЗ и НЕК преговарят по отношение на задържаните средства.

Според него новите доказателства, които НЕК е представила, са всъщност описани фактури и начините как са били прихващани средствата.

Задълженията на НЕК към производители и вътрешнофирмената задлъжнялост в рамките на БЕХ са в размер на около 2,5 млрд. лева. Заради искането на енергийната комисия към Народното събрание тези задължения ще бъдат представени по разбивки, коментира Айолов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 91И какво са ни виновни руснаците, че имаме продажни политици?
78
1
 
2
 
! Отговори
ме преди 10 години
@81 Че Русия ще брани Крим с всички възможни сили е абсолютно ясно за всеки неидиот. Но това не го прави сигурно място финансово. Защото всяка размирица, война, проблем се отразява на цената.А Газпром е корпорация, основната й цел е да печели. Много си объркал себеседника. Изобщо не оспорвам принадлежността на Крим там където иска да принадлежи. Но докато не бъде признат, си остава финансово рисков. Руснаците разбира се могат да наливат милиарди там, но Ю.Поток е мулти-национален проект,
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 90 и ко искажи се до край
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имахме перфектен договор за газ по 90 долара, отиде в Русия умника Овчаров и подписа за 380 долара, обаче защото видите ли сме се подсигурили до 2030 година, че иначе руския газ щял да свърши, толкова желаещи имало, че сме щели да останем без газ. Та хем им плащаме четворна цена, хем сме ги подсигурили за още 15 години напред. Голям шлем, няма що. За руснаците наистина си е така.
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами да ходят, ама не ходят! Обиколили са света и много ясно виждат, че в България е най-добре! Екологията ни е наред, земята е плодородна, считай, че руснаците купуват тук с идеята за постоянно заселване, а не само за ваканционна почивка. И на мен не ми е много драго, но ги предпочитам пред турците и ***.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 87 раскажи го
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, това за южен поток бил виц.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 84 ама ти си мислиш че в Албания, Сърбия, Румъния, Сибир, Китай, на Луната ги няма ли?
71
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 10 години
До Анонимен 83:Значи, България да бъде "рай за руснаци"? Мерси. Руснаците да си търсят ДРУГО БЪДЕЩЕ - в Албания, Сърбия, Румъния, Сибир, Китай, на Луната, САМО НЕ В България. Където са отишли руснаците, там даже и трева не никне.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
74 референдума не е измислен от Русия но само тя го ползва това доказва че е демократична държава като Америка така че спи спокойно руснаците ще вземат черноморието толкова колкото американците разделиха Косово от Сърбия
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 74Ти може да не виждаш бъдеще с руснаците, но те виждат своето бъдеще с България. Хиляди руснаци купуват тук имоти, и то далеч не само на морето. Мислят за бъдещето си и купуват в нашите села. Забраната за покупка на земя от чужденци се заобикаля, както знаем със създаването на фирма, на чието име се купува земята. Скоро време обезлюдените села в източна България ще са руски. Искаш или не искаш. За тях тук е рай
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 65виж сега пич, тея които ги "експлоатират" са работници там, никой не ги задължава да седят на тая работа и никой не ги е карал да почват работа там. просро на запад се бачка много повече и българина това го третира кат екслоатация. и престанете с това миене на чинии щото ставате смешни. аз съм 14 години в сащ и не познавам един българин който мие чинии :)
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 68 ЛУК ОЙЛ е руски завод за преработка и най голямото предприятие в България. А къде са западните ти заводи ?
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 71 ами оправете си и останалите отрасли н иканамиката или ка ЕС не ви позволява само тяхни заводи и бизнес ще има в България
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 56: Разсъждаваш за проект който просто ни трябва...затова е скъп.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 68 не се развива икономиката на държавата с тези чужди заводи ако имаше повече български фирми регистрирани тук в хазната ни щяха да падат повече пари под формата на данъци а не само да взимаме наем от Либхер.
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"до 65 Българската икономика се държи основно на туризъм и покупко продажби на имоти ей това са ти милиардите инвестиции идващи от Русия."и ся ко ще ми кажеш, че само руснаци са туристите или само руснаци купуват имоти ?и проблема с тях ще е че някои ден ще анексират черноморието , за да "защитят" техните гражданистига вече с тея руснаци, нагледахме им се и не виждам бъдеще с тях
62
0
 
1
 
! Отговори
повторение преди 10 години
Айолов е от ДС и пълен некадърник (лични наблюдения). Брътвежите му са изцяло в услуга на червените му господари - тук и в Русия. Вместо с министър Стойнев да дрънкат глупости в услуга на путинци и нашите червени лапачи, ДА ЗАПОЧНАТ ДА ПРЕГОВАРЯТ С РУСНАЦИТЕ ЗА МНОГО ПО-НИСКА ЦЕНА НА ГАЗА. Например цената, която имахме по РЕДОВЕН ДЕЙСТВАЩ ДОГОВОР, преди Р. Овчаров, със съгласието на Първанов ("големият шлем") и Станишев да подпише под диктат от руснаците за изменение - СЕГАШНАТА ОГРОМНА ЦЕНА.
61
1
 
2
 
! Отговори
работещ преди 10 години
До Анонимен 67:Затова ни е толкова жалка и икономиката, и държавата - като "пост"-съветските "туристи" и "домопритежатели" по нашето съсипано от червени тапири Черноморие.
60
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 10 години
До 65А хилядите имоти, които руснаците купуват тук в България не са ли инвестиция? Мисля че нямаш реална представа колко много руснаци са се заселили вече в България, а те са платежоспособни потребители, не са като нас.