Три от тръбите на "Южен поток" може да минат през Крим

Без официални планове не можело да се прецени дали проектът ще ни заобиколи
Обновена: 8 апр 2014 16:52 | 8 апр 2014 11:12,
123
Три от тръбите на "Южен поток" може да минат през Крим
Снимка: архив, БулФото

Три от тръбите на "Южен поток" могат да преминат през територията на Крим. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айолов пред журналисти. Той уточни, че това все още не е официално обсъдено с партньорите по проекта, нито в Брюксел.

"Вчера се появиха съобщения, че от четирите тръби на "Южен поток", три ще преминат през територията на Крим", каза той и уточни, че докато няма официални планове, все още не може да се каже дали с промяната на трасето газопроводът всъщност ще заобиколи България.

Още по темата
Трудно е и да се направи финансова оценка на новото трасе, преди да бъдат представени официалните планове.

В България няма информация за замразяването на "Южен поток" като санкция срещу Русия заради отделянето на Крим. Техническите разговори по проекта продължават и не е в интерес на Европа проектът да бъде замразен, смята Айолов. "Вие давате ли си сметка какви капитали участват?", каза още зам.-министърът.

Той коментира и промените в Закона за енергетиката, които дават дефиниция на морската част на газопровода, "която няма нищо общо с територията на ЕС".

В Министерството на икономиката и енергетиката са спокойни за срещата на министър Драгомир Стойнев с еврокомисаря Гюнтер Йотингер, чиято дата още се уточнява. Айолов обясни, че по модела, описан в закона, са изградени пет газопровода в Средиземно море, които подават газ от Алжир, Мароко и Либия към Италия и Испания.

Зам.-министърът коментира и казуса със задържаните средства от трите електроразпределителни дружества. "Аз смятам, че подходът на ЧЕЗ е показателен и другите дружества също трябва да се вразумят", заяви Айолов. Този коментар беше направен по отношение на новината от вчера, че ЧЕЗ и НЕК преговарят по отношение на задържаните средства.

Според него новите доказателства, които НЕК е представила, са всъщност описани фактури и начините как са били прихващани средствата.

Задълженията на НЕК към производители и вътрешнофирмената задлъжнялост в рамките на БЕХ са в размер на около 2,5 млрд. лева. Заради искането на енергийната комисия към Народното събрание тези задължения ще бъдат представени по разбивки, коментира Айолов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези, които потриват ръце виждайки "голямата лапачка" може и да им се наложи да преглътнат платените вече рушвети. Може да им се наложи да измислят друга далавера...
38
7
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Българските русофили пак си плюха в паничката.Трябваше да защитавате териториалната цялост на Украйна щом искате газопровод.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 38 обикновения българин така или инъче кучета го ядат проблемите в България са български.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Важното е, че БСП гепиха 200млн. евра за първа копка - завариха две тръби и толкова.
35
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
ДА, ДА!! ДРУГАРЮ ИВАН АЙОЛОВ, НИЕ ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ ИМАМЕ ПРЕДСТАВА ЗА КАКВИ КАПИТАЛИ СТАВА ВЪПРОС, НО И ПРЕДПОЛАГАМЕ РАЗМЕРА НА КОМИСИОННИТЕ, КОИТО ЩЕ ЛАПНЕТЕ! А ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН КУЧЕТАТА ГО ЯЛИ!!
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 34 пък с Европа върза и цъфна?
33
1
 
1
 
! Отговори
макето преди 10 години
абе предтавяте ли си тая тръба да е пуна с винце па и да мине през нашио край що утечки ке има
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 32 ох тази Полша най умнат в северна Европа останалите предоставиха земята си на тръбата руска.
31
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Договорите с *** струват по-малко от хартията на която са написани!
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 30 и около 250 милиона на година.
29
8
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 10 години
27, България няма нужда от руската мафия. Имаме си достатъчно. Поляците забраниха на руснаците и съответно се появи северен поток, който не минава през Полша. Както се сещате, поляците не взимат транзитни такси, но и никой не им се меси във вътрешните работи. Те си решиха проблема, но ние не сме все още. България така или иначе с новите условия по ЮП изобщо никога няма да вземе каквито и да е средства, а мисля че ние нищо не дължим на Русия. По-скоро тя на нас за годините заробване.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България и втори "Паток" да получи, пак ще е руски....и ако не може да плаща, пак ще и спрат "Слънцето и въздуха............ за всяко живо същество" !
27
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото по далеч от русия по спокойно ще ни бъде,от мечка привои нени трябва да се плашат воловете.Неможе ние да плачем за русия а хоръта да отиват на запад на работа.От запад народа мъкне милиярди а от русия,само проблеми.Стига толкоз.Нито южен поток нени трябва нито Станишев нито Доган.А Сидеров е луд.Българино опичай си акъла за изборите.Мисли за напред и за собствените си деца.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 23 пичага едното е приблизително 1 милиард и 600 хиляди за 7 години а европа за същите тези 7 године е дала на държава членка с малко над 2 пилиарда русия само с един проект прави половината на на това което европа ни е дала проекти проекти а полза 2 милиарда отгоре
25
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудесно, да благодарим на *** и еврейският съюз.Пак ще взимаме руски газ, защото няма откъде, но тръбата няма да мине през нас.Браво!
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Това е само една тръба по която текът пари .."ми то хубуу текат пари ама дали ще потекат при теб ?
23
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България няма нужда от южни потоци, а от евроатлантически ценности. Българите не мислят за пари, а за морал и демокрация.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименвиж ся пичага ако не мойш да смяташ не са намесвай, 4 млрд от ЕС го раздели на 7 години, май от 2007 -*** сме към ЕС.След това раздели 5 млрд на 20 години и виж кое е повече , преди да даваш "аргументи"
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Събитията в Украйна ще решат съдбата на "Южен поток" !...наливането на средства в него за момента е престъпление.
20
7
 
5
 
! Отговори
пена преди 10 години
И от къде ще ни заобиколи? През Румъния, която си има газ а и е готова да скочи на Русия заради Молдова. Или пък Турция, която заради Ердоган вече е в тотална изолация... Смешници! Южен Поток ще го гледате през крив макарон.....