НЕК и ЧЕЗ преговарят за уреждане на финансовия спор

Процедурата за отнемане на лиценз не е основателна, смятат от ЧЕЗ
7 апр 2014 17:13,
19
НЕК и ЧЕЗ преговарят за уреждане на финансовия спор
Снимка: Reuters

ЧЕЗ Електро България е изпратила писмо до Националната електрическа компания (НЕК), в което изразяват своето желание за започване на преговори за уреждане на спора за задържани средства, съобщи държавната компания. По време на разговорите трябва да бъде изготвена спогодба, която да уреди възстановяването на близо 38 млн. лева от дължимите суми.

От ЧЕЗ потвърдиха пред Investor.bg за водените преговори, но отказаха подробности по разговорите. "Водим преговори, защото това е начинът за решаване на търговски спорове между две дружества", категорични са от компанията.

Още по темата
Припомняме, че по време на днешното изслушване в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от чешката компанията съобщиха, че и НЕК им дължи суми по фактури за януари 2014 година.

От компанията обаче заявиха своята готовност за решаване на спора, подчертавайки, че отношенията между двете компании са търговски.

В този конфликт няма място за намесата на регулатора и процедурата за отнемане на лиценз не е основателна, смятат още от ЧЕЗ. От дружеството посочиха още, че дори и в своята жалба до ДКЕВР от НЕК са квалифицирали спора като търговски, представени са и типови договори за производство на електричество от възобновяеми енергийни източници и от високотехнологичните централи.

От дружеството допълниха, че енергийният регулатор не може да търси административни отговорности при търговските отношения между фирмите.

Позицията на НЕК по повод желанието на електроразпределителното дружество е, че в рамките на преговорите трябва да бъдат изяснени всички детайли по казуса и да бъдат спазени всички изисквания, предвидени в българското законодателство. Едва след това ще може да бъде постигнато и споразумение.

Днес процедурата по отнемането на лицензите на трите електроразпределителни дружества беше удължена заради нови доказателства от НЕК по казуса. Насрочено беше и ново заседание за 28 април.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: НЕКЧЕЗ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудя се кога на ЧЕЗ ще им писне от БГ-мангалщината и от *** и ще ни зарежат.
15
3
 
2
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
айде кога ще надънем некъдърниците в България с 150% увеличение цената на тока
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ехххх,Ако бяхме си построили Белене сега щяха да плащат двойно а столетницата щеше да си построи втори кремъл
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чез трябва да преговаря с бсп с куфарчета под масата ако искат развитие по казуса.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧЕЗ, както всяка американска подставена фирма, трябва да потърси помощ от американските военни бази. Иначе рискуват да ги изхърлят на ура.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако *** бяха прави до сега да са отнели лиценза, *** нека да поспорят в това дълговете на нек растат и ко прайм тогава?
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То ако нямаше основание за отнемане на лиценза, вече щяхте да сте завели дело срещу държавата, заради стартираната процедура бе. Точно вие ли щяхте да изтървете да се облажите с няколко милиона от обезщетения бе, чешки мошеници?
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямало основание ЧЕЗ да плащали на НЕК, ама още в първите дни почнаха да превеждат пари на НЕК, нямало основание за прекратяването на лиценза, ама седнаха да преговарят. Дееа вашта мама чешка.
8
1
 
1
 
! Отговори
hfcxv преди 10 години
Balgarska mu rabota vsqka zapoved e predposledna
7
4
 
10
 
! Отговори
икономист преди 10 години
В България 90 % от икономиката е в частни ръце. Това са назначените капиталисти от БКП-БСП-ДС и те никога няма да станат нормални работодатели. Вижте сега на морето се търсят работници и въпреки всичко се предлагат заплати от 300-400 лв. и безплатна храна три геврека на ден. В същото време се купуват луксозни коли и фолкаджийки на килограм. Комунист-социалист-капиталист , това няма как да стане. България е обречена на комунизъм-социализъм.
6
1
 
8
 
! Отговори
Очевидец преди 10 години
До anoКъв Станишев, кви две банкноти от три лева? Ти четеш ли за какво иде реч, сап?
5
1
 
8
 
! Отговори
Санта Мария преди 10 години
Клекнаха кръвопийците. Сега ще платят не КАКВОТО, а на КОГОТО трябва и пак ще ни смучат кървавата пот...
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Процедурата за отнемане на лиценз не е основателна, смятат от ЧЕЗ !?АБЕ И АЗ СМЯТАМ, ЧЕ НЕПЛАЩАНЕТО НА ФИНАНСОВОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ БАНКАТА НЕ Е ОСНОВАНИЕ ЗА СРЕЩА СЪС СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ АМА....
3
9
 
11
 
! Отговори
ano преди 10 години
Нищо няма да се случи, поредният популиски ход на Станишев. ОСТАВКА!!!!!!!!!
2
0
 
9
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Мериха си "напрежението" сега да видим, кой ще плати сметката.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧЕЗ ще преговарят, защото как ще изпуснат златната кокошка?! София и Югозапада са най-големите консуматори на ток, с най-състоятелно и харчещо население!

Спонсорирани публикации