Три от тръбите на "Южен поток" може да минат през Крим

Без официални планове не можело да се прецени дали проектът ще ни заобиколи
Обновена: 8 апр 2014 16:52 | 8 апр 2014 11:12,
123
Три от тръбите на "Южен поток" може да минат през Крим
Снимка: архив, БулФото

Три от тръбите на "Южен поток" могат да преминат през територията на Крим. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айолов пред журналисти. Той уточни, че това все още не е официално обсъдено с партньорите по проекта, нито в Брюксел.

"Вчера се появиха съобщения, че от четирите тръби на "Южен поток", три ще преминат през територията на Крим", каза той и уточни, че докато няма официални планове, все още не може да се каже дали с промяната на трасето газопроводът всъщност ще заобиколи България.

Още по темата
Трудно е и да се направи финансова оценка на новото трасе, преди да бъдат представени официалните планове.

В България няма информация за замразяването на "Южен поток" като санкция срещу Русия заради отделянето на Крим. Техническите разговори по проекта продължават и не е в интерес на Европа проектът да бъде замразен, смята Айолов. "Вие давате ли си сметка какви капитали участват?", каза още зам.-министърът.

Той коментира и промените в Закона за енергетиката, които дават дефиниция на морската част на газопровода, "която няма нищо общо с територията на ЕС".

В Министерството на икономиката и енергетиката са спокойни за срещата на министър Драгомир Стойнев с еврокомисаря Гюнтер Йотингер, чиято дата още се уточнява. Айолов обясни, че по модела, описан в закона, са изградени пет газопровода в Средиземно море, които подават газ от Алжир, Мароко и Либия към Италия и Испания.

Зам.-министърът коментира и казуса със задържаните средства от трите електроразпределителни дружества. "Аз смятам, че подходът на ЧЕЗ е показателен и другите дружества също трябва да се вразумят", заяви Айолов. Този коментар беше направен по отношение на новината от вчера, че ЧЕЗ и НЕК преговарят по отношение на задържаните средства.

Според него новите доказателства, които НЕК е представила, са всъщност описани фактури и начините как са били прихващани средствата.

Задълженията на НЕК към производители и вътрешнофирмената задлъжнялост в рамките на БЕХ са в размер на около 2,5 млрд. лева. Заради искането на енергийната комисия към Народното събрание тези задължения ще бъдат представени по разбивки, коментира Айолов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
0
 
! Отговори
me преди 10 години
Крим става "сигурна" територия едва когат светът я признае за част от РФ. Преди това е несигурна от финансова гледна точка. Тук не става въпрос как е присъединена или защо. Просто какви да е размирици там, ще рефлектират директно върху проекта, стойността му, рисковаността му и т.н.. Да не говорим, че ако се докопат до там някакви провокатори, първото нещо на което ще видят сметката е тръбата. В случая говорим за чиста икономика. Сигурна съм че Газпром ще си направят сметката идеално.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен" в България да има български заводи само че за жалост има повече западни което оставят стотинки за наем "стотинки за наем, хем да създават работни места, хем наем голям да плащат, е не ставаа има и заводи западни, примерно liebbher е немски и дават прилични за бг-то заплати, american standart също..питай някой който работи там дали се оплаква от *** ценности и т.н.а къде са руските заводи ?
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 65 Българската икономика се държи основно на туризъм и покупко продажби на имоти ей това са ти милиардите инвестиции идващи от Русия.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
спок шеврон изкупива газопреносната система на украйна и ще ни продава руски газ южен през румъния дерзайте русофоби ша стане на вашта
55
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 47аланкоолу, всички които бачкат на запад носят пари в бг-то, купуват имоти,харчат или помагат на близките си. Ей тва са ти милиардите инвестиции. От рашата сме видяли само един гол ***
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 62 точно това казвам и аз :)
53
0
 
3
 
! Отговори
me преди 10 години
@60 - да де, ама Крим засега не е съвсем сигурна територия. Да сложиш там супер-скъп проект е рисковано, а и трябва да се прави съвсем нов проект, което ще забави строежа. А на Русия основния й коз срещу другите проекти е, че нейният няма проблем с финансите, минал е проектния етап и всички споразумения и е на етап строеж.Ако се промени част от тръбата, ще трябва да се прави нов проект и ще се удължи всичко. Иначе за тях естествно е по-добре да избягват турските води, защото са скъпи и рискови
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 56 колкото и да е крив няма да е по скъп от това преди Крим да се присъидини към Русия нали знаеш че не само площта на острова е руска ами и част от Черно мере?
51
2
 
5
 
! Отговори
ме преди 10 години
Е нали не искахте да минава през България, сега защо ревете?! Значи в много отношения, българите имат ценностна система на сираци - обвиняват обществото/света за проблемите си, знаят единствено да искат/просят и по никакъв начин не могат да разберат, че всяко нещо в живота, което искаш, трябва да бъде заслужено/изработено.Няма безплатна вечеря. Когато само плюеш и мамиш свой партньор и се отнасяш нечестно с него, няма как да получиш нещо хубаво от него. Но не мисля, че ще сменят маршрута.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 53 той искаше да каже че имигрантите внасят пари тука а за западните заводи ами аз предпочитам да ги няма искам в България да има български заводи само че за жалост има повече западни което оставят стотинки за наем а приберат много пари все пак западната фирма не е регистрирана тук и така губим кинти.
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Южен поток" ще се окаже еди скъп крив макарон !
48
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 10 години
Айолов е от ДС и пълен некадърник (лични наблюдения). Брътвежите му са изцяло в услуга на червените му господари - тук и в Русия. Вместо с министър Стойнев да дрънкат глупости в услуга на путинци и нашите червени лапачи, ДА ЗАПОЧНАТ ДА ПРЕГОВАРЯТ С РУСНАЦИТЕ ЗА МНОГО ПО-НИСКА ЦЕНА НА ГАЗА. Например цената, която имахме по РЕДОВЕН ДЕЙСТВАЩ ДОГОВОР, преди Р. Овчаров, със съгласието на Първанов ("големият шлем") и Станишев да подпише под диктат от руснаците за изменение - СЕГАШНАТА ОГРОМНА ЦЕНА.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 51 България има ли самостоятелни политически решения в настояще?
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ми то от крим в румъния то е близо после да не кажете руснаците виновни естествено ама румънцоте няма са дърпат
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Това е само една тръба по която текът пари .."тая тръба ще струва на България всички политически решения в бъдеще, айде научете се да работите а не да чакате парите да текат по тръби наготово
44
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"От запад народа мъкне милиярди а от русия,само проблеми"ейй, имало и мислещи хора по тея форуми, евалла
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рашките се научиха у нас да правят мега-псевдо-проекти за много пари и за дълъг период от време и след това да ни съдят в международен съд за пропуснати ползи.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 41 Българските амириканофилчета пак нещат повече искат само тези 4 милиарда от ЕС за 7 години ама не се знае следващите 7 години може и по малко да са както са тръгнали да ни заплашват със стягане на кранчето абе мазохисти чeстно никакъв усет за нормален живот кат прасето което стопанина искарва на поляната да коли свободно от *** ама на врата му брадва.
41
1
 
6
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До Анонимен 21"Южен поток е ново заробване под руско иго. Не ни трябва изобщо. Трябва ни газ от друг източник, не от Русия."Не виждам наблизо никой друг. -----Как бе, на Барозу задната тръба е наблизо, през нея ще получим *** г.ъ.з - пардон! - газ :)))
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Важното е, че БСП гепиха 200млн. евра за първа копка - завариха две тръби и толкова."първата копка е важна пич , първата :)и на белене също е направена копката , че там май милиард отиде по тоя "проект"