Даваме твърде малко средства за отбрана, отчете Плевнелиев

"Скоро трябва да се върнем на 2% от БВП, които имахме в началото на икономическата криза"
Обновена: 11 апр 2014 14:33 | 11 апр 2014 14:23, Веселина Йорданова
138
Даваме твърде малко средства за отбрана, отчете Плевнелиев
Снимка: БТА

Тенденцията за намаляване на бюджетите за отбрана в България не е добра, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев на съвместния брифинг с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на посещение у нас.

Според президента страната ни трябва да постигне веднага едно минимално ниво от 1.5% от БВП и много скоро да се върне в 2-та процента от БВП, които имахме в началото на икономическата криза.

Още по темата
„България отделя прекалено малко средства за модернизация, това в дългосрочен аспект ще се отрази зле на националната сигурност“, подчерта президентът. Все пак Плевнелиев уточни, че в НАТО има държави с по-големи и по-малки възможности и затова, по думите му, се обмисля „как държавите с по-големи ресурсни възможности да могат да предоставят, включително използвана военна техника на държавите от втората група, което по този начин ще гарантира и оперативна съвместимост с Алианса“.

Според държавния глава за нас е важно да диверсифицираме както доставчиците на природен газ, така и на бойна техника за Българската армия.

Плевнелиев смята, че страните в Югоизточна Европа трябва да си сътрудничат по-ефективно при придобиването и поддръжката на способности, включително при охраната на въздушното и морското пространство.

Съвместната покупка и поддръжка на самолети, вертолети, кораби и друга техника е обсъдена днес в разговора с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Плевнелиев заяви, че покупката на техника от група държави в региона гарантира съвместимост, много по-голяма ефективност и дългосрочна поддръжка на най-ниска цена. Това е споделен ресурс, споделена сигурност, заяви той.

Плевнелиев подчерта, че нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна са голяма заплаха за стабилността и мира в Европа като цяло. Осъждаме анексирането на Крим и продължаващите опити за дестабилизация на Украйна, заяви президентът.

По думите на държавния глава народът на Украйна има право сам да решава съдбата си на честни и свободни избори. Политиките от 19-и век на големи сили, които да решават бъдещето на една или друга нация, трябва да останат в 19-и век, категоричен е президентът.

Според него в краткосрочен план за България и за други държави-членки е много важно да се изготвят планове за извънредни ситуации, чрез които да се повиши общата сигурност.

Балансът на силите в Черноморския регион е нарушен, необходимо е засилването на военното сътрудничество между страните от региона и в рамките на целия Алианс за усилване на колективната охрана на въздушното и морското пространство, каза той.

Като дългосрочна мярка Плевнелиев е посочил пред Расмусен политиката на "отворени врати" на Алианса, която по думите му, придобива нова сила и е фактор на стабилност в региона.

Изразих силната подкрепа на България за даване на ясна перспектива за членство на Алианса на държави, които споделят демократичните ценности и постигнем консенсус, че са готови, каза президентът Росен Плевнелиев, според когото е необходимо да участваме в повече на брой и по-мащабни тренировки и учения.

Президентът посочи, че в краткия период от 10 години след присъединяването си към НАТО страната ни е постигнала много – от гледна точка на сигурност и стабилност, но и на икономически просперитет. НАТО промени България, както и целия регион за добро, убеден е президентът, според когото днес в нашия регион „има много повече доверие, инвестиции, съседите се превърнаха в надеждни партньори“.

Според Плевнелиев България има потенциал да се специализира в областта на медицинските способности, където имаме доказани резултати, киберсигурността и киберотбраната и в сферата на разузнаването.

Той подчерта, че един от най-важните приоритети в европейския дневен ред е въпросът за енергийната сигурност. По думите му работата за диверсификация на енергийните източници и трасетата чрез свързаност не търпи отлагане и България получава пълно разбиране и подкрепа за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вариантите са два- импийчмънт или още две години да търпим това недоразумение.
64
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какви оръжия бе, ние няма кво да ядем
63
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи *** скоро ще закупи остаряла бойна техника на САЩ, която страните от третия свят не искат да купят.
62
1
 
16
 
! Отговори
дядомраз преди 10 години
Защо ни е оръжие? Никой не ни заплашва! Плевнелиев е политически труп!
61
0
 
18
 
! Отговори
Росене преди 10 години
Росене--ти си *** и чучелото--без достойнство и мъжество----ти си срам за народът ни.Ти си срам за дедите ни--давали живота си за нашето бъдеще. Искам да те видя и да ти заплювам в лицето-предател
60
0
 
23
 
! Отговори
оа преди 10 години
Пари за болни деца няма а за оръжия и войни има!!!Що за политика е това?!?!?!
59
1
 
20
 
! Отговори
Консуматор преди 10 години
Обичам рускини, обичам водка, мразя Макдоналдс и бърбън от ГМО царевица! Нищо от Америка няма да ми липсва, вземайте си фирмите и измислените продукти и се махайте!
58
0
 
16
 
! Отговори
веско преди 10 години
Ами то държава няма вие за армия говоритечий г* целувате гн президент
57
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
25 години толерастия стигат! НАТО и ЕС да се махат, Сърбия не е нито в ЕС, нито в НАТО, преживя бомбардировка и пак е по-добре от България! Руснаците може да са всякакви, но са много по-близо до нас по манталитет, докато тези евроатлантици ни мислят за слуги и само загробват България!
56
9
 
3
 
! Отговори
poney33ew3re32wr4 преди 10 години
Атака отива в батака 0,009%.
55
1
 
10
 
! Отговори
запасняк преди 10 години
Защо трябва да се въоръжаваме не разбирам.Нали сме в НАТО за да ни пази?Нали безплатно си дадохме земята, да си направят военни бази, нали доброволно се отказахме юридически да преследваме американски войници извършили престъпления на територията на БГ, нали дадохме най-много жертви (процентно) в Ирак, контингент в Афганистан, членски внос над 15,5 милионалева годишно за нашата умряла икономика.Сега още и да се въоръжаваме.За какъв ни е тогава НАТО
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оф, едвам ще дочакам още 2 години, че този да се махне.Това не е президент, а мъжка ***.
53
1
 
23
 
! Отговори
Трети пол преди 10 години
*** е от новото поколение "политици" наречени трети пол,готов е да обслужи по всякакъв начин който и да е чужденец.Миналата седмица тук бяха Циклопа и Усмихнатия,а след тях винаги идват лешоядите!!!
52
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой нормален българин няма да тръгне срещу Русия, *** и *** са ***!
51
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно време си мислех, че по-голяма карикатура от Жорж Ганчев няма, на това магаре постави рекорд.
50
11
 
1
 
! Отговори
ouy98y97ty преди 10 години
Разгневени симпатизанти на "Атака" от днешния протест срещу НАТО издирват Волен Сидеров, тъй като никъде не искат да приемат банкнотите от 30 лева, които той им е връчил.
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Росене, казват че на натовците им били меки пи6ките. Вярно ли е?
48
1
 
10
 
! Отговори
демос преди 10 години
Аз предлагам американците да възстановят военнопромишленият ни комплекс в Сопот и Казанлък.С произведената техника да въоръжаваме НАТО,след което да заделяме по 2% от печалбата за подсилване на армията ни.В момента народа измира от диабет,инфаркт и недохранване поради финансовата окупация на комунистите и мафията,които са в тандем.
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заплатите не са повишавани от години, а той се чуди къде да пропилее пари? Докога ще се прави на глух за призивите на народа за оставка.
46
1
 
18
 
! Отговори
Калин преди 10 години
Който се бой от Русия да изчезва! Русия не ни е враг...........