FT: Битката на България за "Южен поток" най-вероятно няма да успее

Вестникът за "Южен поток" и българската словесна гимнастика"
Обновена: 28 апр 2014 20:09 | 28 апр 2014 16:40, Елка Василева
235
FT: Битката на България за "Южен поток" най-вероятно няма да успее
Снимка: архив, Reuters

Кога един газопровод не е газопровод? Когато става дума за силно оспорван руски енергиен проект, който би могъл да отреже Украйна от европейското уравнение за газовите доставки, поне според българския парламент, пише в електронното си издание британският вестник Financial times.

Членката на ЕС (България - бел. ред.) влиза в конфликт с Европейската комисия по газопровода "Южен поток", по който се планира руско синьо гориво да бъде доставяно от България през Сърбия до Централна Европа и Италия, допълва бизнес изданието.

Още по темата
От избухването на украинската криза ЕС се противопоставя на проекта, ръководен от Газпром, който би могъл да позволи на руския енергиен гигант да снабдява клиентите си в Европа, заобикаляйки размирна Украйна.

България обаче, която разчита да се възползва и от подобряването на енергийната сигурност, и от такси за транзит на газа, продължи да подкрепя "Южен поток", дори чрез законодателна словесна гимнастика, което би било забавно, ако залогът не беше толкова голям, посочва "Файненшъл таймс".

На 4 април българският парламент гласува българският участък от “Южен поток“ да бъде определен като "газов интерконектор", а не като газопровод, което на теория позволява проектът да заобиколи европейското законодателство за свободната конкуренция. Идеята е, че новото законово определение на "Южен поток" като конектор, което е разширение на съществуваща мрежа, ще означава, че Газпром няма да бъде длъжен да отвори ключовата българска част от газопровода към трети страни по силата на така наречения трети енергиен пакет на ЕС. Широко разпространеното мнение е, че Газпром няма да е толкова склонен да изпълнява проекта, ако бъде принуден да отвори инфраструктурата си за други доставчици, посочва изданието.

Българското правителство твърди, че правилата на ЕС не би трябвало да се прилагат за малък участък на „Южен поток“ в български териториални води, който все пак ще бъде тръбопровод според българските закони, посочва "Файненшъл таймс".

Какво ще се случи след всичко това. Лоран Рюзека, старши консултант по газовите проблеми в IHS Energy посочва, че смелата битка на България да запази "Южен поток" най-вероятно няма да успее, отбелязва британското издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
4
 
3
 
! Отговори
ставри преди 9 години
Какъв се пада *** на анонимник172?
160
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом герберастите така неистово *** по форумите, значи Стойнев е на прав път.Не мога да говоря от името на народа, като един друг от село Банкя, но лично аз го подкрепям.
159
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевнелиев - кученцето на Борисов.Борисов - кученцето на Меркел.Въпрос : Какъв се пада тогава Плевнелиев на Меркел ?
158
4
 
5
 
! Отговори
румен221 преди 9 години
До Анонимен 170-ти,И ти бълкаш!!!От 1-ви юни 2013 тока трябваше да се увеличи с 40 (по методиката приета от ГЕРБ)...Така ОБЩОТО НАМАЛЕНИЕ Е 45%...!!!ЦЕНАТА БЕШЕ ГАРАНТИРАНА ОТ ГЕРБ...!!!.
157
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У нас има огромни залежи от глупост и ***! Ако намерим къде да ги изнасяме, ще си решим всички проблеми!
156
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами токът е намален с 5% ако още не си разбрал. Ама то верно, че тикво-геберастите стопляте по-бавно.
155
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдааа, мутрата-интригант се гърчи, топи, лъже и иска пак да се докопа до властта за да мачка народа и да осигурява лапане на Олигархията, която го назначи через манипулации и фалшификации.
154
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 157 Не сaмо че Бюрекa лaзеше пред Борисов, aми и Сидеров беше в същия кюп! Сегa и дудукa и лудия го плюят, политикaтa по принцип е ***, но нaшенскaтa е хептен...
153
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Б.Б.(баш буда-лата) иска властта, но НОМЕРА Му НЕ МИНАВА 1. Идеологията на Мафията е "Печелене на пари"... (контрабанда, наркотици и т.н. са само Средство за печелене на пари) 2. Свръх-либералите, ЕС, ГЕРБ и ЕНП имат същата идеология - "Печелене на пари"... (избори, медии и т.н. са само Средства за печелене на пари) 3. Общата идеология ражда Общите действия... Така Олигархията и Мафията родиха ГЕРБ... (властта, терора и т.н. са САМО СРЕДСТВА ЗА ВЕЧНО ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ, ЧРЕЗ ДЪРЖАВНО НАСИЛИЕ...!!!
152
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МУТРАТА пращаше SMS до медиите и звънеше в ефир, когато се сети,ОРЕШАРСКИ организира открит диалог с медиите.МУТРАТА риташе мачлета и си правеше ПР с лентички,ОРЕШАРСКИ работи тихо без да вдига много шум, но резултатно.МУТРАТА увеличи за 3 години 4 пъти тока (общо с 58%),ОРЕШАРСКИ го намали макар и само с 5%.МУТРАТА беше слуга на Олигархията,ОРЕШАРСКИ служи на народаМУТРАТА ли си искаш, материале или ОРЕШАРСКИ ?
151
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със сълзи на очи и с голяма носталгия си припомням времето , в което си имах собствено малко магазинче за дрехи , с маркова и качествена стока . . . Герб дойдоха на власт , завзеха всичко в страната , изведнъж всичко стана собственост на един човек Бойко Борисов , фалираха се фирми , хора с авторитет бяха принизени до нулата и аз постепенно губех своите клиенти !
150
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Румене a не дърпaй дяволa зa опaшкaтa, че кaкто сa тръгнaли нещaтa около противопостaвянето зaпaд/ русия, кaто едното нищо дa спрaт всякaкви контaкти, бaрaбaр и със прилежaщите им потоци! Некa бъдем оптимисти, че Укрaйнa ще се омиротвори, a Путин и Яценюк ще зaпочнaт дa си говорят. Ние в тези игри рaботa нямaме, зaщото сме мънички и беднички.
149
2
 
4
 
! Отговори
до 159 преди 9 години
тези приказки важат пред бабичките на мегдана.не и в нета.не ни мислете за пълни ***.
148
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ой, Тигре, Тигре, имаш ли пари ?Имаш ли пари още от Здравната каса и Сребърния фонд на пенсионерите, който окраде заедно с приятелчето ти - *** Дянков.Или вече ги изхарчи Бистришки Тигре от село Банкя ?
147
2
 
0
 
! Отговори
ПАК ДА ПОВТОРЯ преди 9 години
Колко пъти на оня пенсиониран агроном спонги му казах,дядка би следвало да разбираш от земеделие чии к,,, го крепиш в енергиините теми.Когато някои дава мнение в подобна тема би трябвало да казва образование,колко е работил в тоя бранш иначе е ганкиното кафенеОмразата или любовта на някои форумци топли само тях под одеалото,но не е актуална
146
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При Станишев бюджета отбелязваше излишъци. Благодарение на тези излишъци, успя да натрупа над 8 млрд лева фискален резерв. Боко с Оня прякор опоска този резерв, като част от парите отидоха в неговите джобове. Към престъпленията на ГЕРБ трябва да добавим и откраднатите 1,3 милиарда лева от здравната каса
145
2
 
6
 
! Отговори
до 135 преди 9 години
борисов поне го уважават ПОНЕЖЕ е мъжкар а не шмохо като гея и местанчо.Подаде ли оставка при по големите протести?ДА.гея и *** ?не,защото не им дреме за никой и нищо освен парите.айде у лево.
144
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам 1 въпрос и ако има някой осведомен форумец моля да ми отговори?Били ли са приятели Барека и Буда тиквата? Заедно ли крадяха?Медийната империя на Пеевски и Цв.Василев прославяха ли управлението на Герб срещу тлъсти пачки!Машата им Барека всеки ден сипеше ли дитирамби за Буда и получаваше ли по 400 000 евро на месец от черната каса на Герб?
143
1
 
2
 
! Отговори
Авитохол преди 9 години
До ЗаблуденийМай ти си промит мозък, аман от пребоядисани комунисти. Хамериканците явно са тръгнали да ги освобождават тези народи а не заради заради петрола газта и всякакви останали изгоди ;)
142
2
 
0
 
! Отговори
ама маса пъти преди 9 години
Колко пъти на оня пенсиониран агроном спонги му казах,дядка би следвало да разбираш от земеделие чии к,,, го крепиш в енергиините теми.Когато някои дава мнение в подобна тема би трябвало да казва образование,колко е работил в тоя бранш иначе е ганкиното кафене