ЕС да покаже характер, за да помогне на Украйна!

Плевнелиев не изключи да се стигне до нови санкции за Русия
9 май 2014 19:41,
132
ЕС да покаже характер, за да помогне на Украйна!
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев заяви в Берлин, че страните от ЕС са длъжни да работят за единна позиция по кризата в Украйна. „В момента се провеждат дебати на всички равнища и считам че желанието на европейските лидери е да постигнем пълно единство на дипломатическото поле и да допринесем за мирно и демократично решение на кризата. Това означава и Русия, и Европейският съюз, да гарантират на украинския народ възможността да приведат избори, а ако трябва, и референдум“, коментира държавният глава след срещата си министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Президентът е на работно посещение в Германия по повод Деня на Европа - 9 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата
В отговор на журналистически въпрос президентът не изключи възможността да се стигне до следваща фаза на санкции срещу Руската федерация. „Все още имаме много сериозни притеснения, че Русия не работи за намаляване на напрежението и ЕС трябва да е готов да покаже характер и единство, за да помогне на Украйна да излезе от тази криза по начин, който се основава на върховенството на закона, а не на върховенството на силата“, каза Росен Плевнелиев.

Президентът определи като „едно добро начало“ сигнала, който президентът Путин даде с апела си за отлагане на референдума в Донецка област. „Гледаме с надежда, но все още сме много далеч от това ЕС и европейските лидери да бъдат спокойни, че Русия се връща към този нормален, прогнозируем начин на действие, на който бяхме свидетели през последните 25 години. За съжаление, това, което се случи в Крим, е прецедент и загубеното доверие трябва да бъде възстановено“, допълни Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев и министър Франк-Валтер Щайнмайер са обсъдили ситуацията в Югоизточна Европа, приоритетите в европейската финансова рамка до 2020 година за България, както и предстоящия вот за членове на Европейския парламент.

Двамата са споделили притеснението си от засилващия се антиевропейски дневен ред в контекста на изборите за ЕП и са подчертали необходимостта от засилване на интеграционните процеси в Европейския съюз. „Поставих много ясно темата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани. Имаме нужда от силен и бърз сигнал както от страна на ЕС, така и от партньорите в НАТО, по отношение на държавите от Западните Балкани. Трябва да вървим към ускорена интеграция и да мотивираме лидерите на тези държави да извършат съответните реформи“, подчерта Росен Плевнелиев. Президентът допълни, че в тези процеси България е важен фактор и заедно с германския външен министър са обсъдили ефективни стъпки в подкрепа на проевропейските и интеграционните процеси в Югоизточна Европа.

Германската страна следи много внимателно хода на реализацията на проекта „Южен поток“ и дискусиите по отношение на неговата съвместимост с изискванията на Третия либерализационен енергиен пакет на ЕС. „Трябва да си даваме сметка, че ще ни оценяват само по делата - какъв закон ще мине през българския парламент, дали ще бъде в синхрон с европейското законодателство или ще се опитаме да го заобиколим“, каза президентът.

„Наистина е крайно време и към Румъния, и към Сърбия, и към Гърция, и към Турция, България да изгради газови интерконекторни връзки, за да можем да сме много по-спокойни, ако някой реши пак да ни спре кранчето“, коментира още Росен Плевнелиев след срещата си с германския външен министър.

По време на визитата си в Берлин президентът проведе разговори с членове на  външната комисия на Бундестага, с депутатите Ханс-Петер Ул и Гернот Ерлер, както и с Кристоф Хойсген, външнополитически съветник на федералния канцлер и генерален директор по въпросите на външната политика, политиката на сигурността и политиката на развитие.

По-късно днес държавният глава ще бъде в Щутгарт, където ще се срещне с министър-председателя на Баден-Вюртемберг Винфрид Кретчман. В 19.00 часа местно време президентът Росен Плевнелиев ще изнесе лекция на тема „Защо имаме полза от Европа – визията на една нова държава- членка“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
"СЪЕДИНИТЕЛ" хайде да не ви го превеждам буквално какво значи, всеки кара кола и знае какво е.
91
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един политик да си върши работата и много друсливци веднага се обаждат!
90
0
 
2
 
! Отговори
xxx преди 9 години
До Анонименi kakvi sa interesite na bg naroda ?
89
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Нашият президент" в ролята си на *** и послушко продължава да играе ролята на шута за своите ментори от Европа и САЩ.Щом чуе нещо от тях, веднага бърза да го преповтори могократно и на висок глас, без да го интересуват интересите на собствената му държава и народ.Тоя ***, който собствените си дела не може да свърши като хората, в почивката от срещи с ЕРП-тата по кьошетата, се заел да реши световните проблеми!...Каква карикатура на БЪЛГАРСКИ президент!
88
1
 
11
 
! Отговори
Крис преди 9 години
Не мога да повярвам,че това мекотело говори за характер!
87
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е да си смениш вярата. неговите деди са я сменили турска, така и тоя *** само се кланя но да внимава да не счупи кръста
86
3
 
7
 
! Отговори
ще бъдете съдени преди 9 години
Господа платени *** ( bg.wikipedia.org/wiki/Интернет_трол ), искам да ви уведомя, че вашето занимание е престъпление, както всяко друго. Не сте по-различни от другите предатели от историята на България. Mанипулирането на общественото мнение в полза на друга държава и/или престъпна групировка е измяна и ще бъде осъдено рано или късно.Най-големия ви грях е, че обезверявате народа и внушавате, че нищо не зависи от нас. Не е вярно и изборите имат значение.Общественото мнение има значене
85
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Плевнелиев голям мазохист, изпитва удоволствие от това след всяка своя *** изява да го плюят като за световно!!!
84
1
 
23
 
! Отговори
E преди 9 години
Бегло погледнах постовете по-долу...абе къде е оня от предишния форум, дето питаше няма ли някой да каже поне една добра дума за плазмодия от снимката горе? Сигурно смяната му е свършила, а няма заместник.
83
2
 
18
 
! Отговори
8888 преди 9 години
--------- Защо имаме полза от Европа визията на една нова държава- членка.------ Незнам как да се искажа,..........КАКВА визия бе...гьотферен......пудел нещастен.....аааааааааааааа.....нямам нерви и думи вече......И това ни е президент----едноклетъчно...
82
1
 
19
 
! Отговори
замълчи преди 9 години
Замълч,млъкни,не говори,трай бе.........медузо.Позора на България.Оставка и вън от Родината ни....
81
1
 
15
 
! Отговори
Банално преди 9 години
Това е само една от баналните, *** и неуместни фрази на предателя. Поредният ни позор.Да се запише в кандидат-листата за "Златен Скункс".
80
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕС да покаже характер, за да помогне на Украйна!''Аре бе, Плевньо. Нали преди дни бяхме (или по-точно ти) беше против. Май доста често си сменяш таковата отзад. За едно си прав - стават де-ееее-бати. Ама това не значи, че винаги трябва да бързаш за тях нали, г-н Плевенлиев. Г-жа, г-ца, г-н ... ??????
79
2
 
16
 
! Отговори
Alex преди 9 години
В Украйна украинците си носят кръста. Тежко на държава в която лидерите я добутат до това дередже. Какво обаче прави нашия ***? Ходи и клати глава, питайки се защо това и как онова... Сигурно немеца министър си мисли:"да, г-не, голям си ***, ама дай тук да се снимаме, може и да свърши работа..."
78
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква мазна усмивка е вкарал Чехларов, направо ще се разтопи от подмазване.
77
1
 
22
 
! Отговори
Пепо преди 9 години
В Украйна тази вечер загинаха над 50 души /засега!/, застреляни от снайперисти, изпратени от фашистката власт! Не знам Путин докога ще ги бави, но когато ги смаже като ***, искам да видя физиономията на този *** на снимката!
76
2
 
32
 
! Отговори
майорски преди 9 години
Срам ме е че имаме такъв Президент !
75
1
 
15
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
Ами да ти покажем сапуня и въжет, че да се поспреш малко, а?*** недосмачкан.
74
3
 
33
 
! Отговори
i преди 9 години
Все е било некадърни политици, но тоя напълни глупомера на макс. Срам, цяла Европа ни се подиграва вече.
73
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мархаба "Юруш" !