При парламентарен вот - правителство "пълно мазало"

В много държави бюлетина можели да попълнят само грамотните
Обновена: 27 май 2014 14:16 | 27 май 2014 10:28, Веселина Йорданова
62
При парламентарен вот - правителство "пълно мазало"
Михаил Константинов. Снимка: архив, БулФото

Ако вотът беше парламентарен, щяхме да имаме правителство "пълно мазало", коментира проф. Михаил Константинов резултатите от евроизборите пред TV7.

Още по темата
Той обясни, че при тези резултати освен петте партии, които ще имат евродепутат, в Народното събрание щяха да влязат и АБВ.

Математикът анализира и резултатите от преференциалния вот, които вероятно ще изместят Сергей Станишев от първото място в листата на БСП, и Меглена Кунева от тази на Реформаторския блок.

"Една система, при която гласът на един Нобелов лауреат е равен на гласа на един неграмотен човек, не може много дълго да съществува", убеден е Константинов.

По думите му един от начините за въвеждане на образователен ценз вече е реализиран.

„В много държави, които се гордеят с тоталната си демокрация, бюлетината е толкова сложна, че ефективно могат да я попълнят само грамотни хора“, отбеляза математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Днес чух на едно място коментар от вътрешен човек за изборите във Варна. БСП загубили гласове там, щото не пазарували. Не че не са се опитали. Но някои от горните етажи прибирали парите и ресурсите не стигнали до крайната си цел - потенциални гласоподаватели от *** братя. Голям гаф. Тези БСП сами си изядоха победата от алчност.
53
1
 
1
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Прав е проф. Константинов за образователния ценз, но това ще си остане бленувана мечта. *** вече са основното политическо оръжие, особено за определи партии. Самите партийни ръководства имат интерес статуквото да се запази и с цената всичко ще "отбраняват" правота на глас на неграмотните. Защото неграмотният е най-лесен за купуване, най-*** за лъжене и благоразположен за манипулиране. Образованото малцинство няма да бъде чуто и още дълги години властта ще се избира от ***.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямаш основно образование-никакви помощи,детски гласуване избори и т.н.какво толкова ми се пените!?!
51
0
 
1
 
! Отговори
holto преди 9 години
До Анонименто след това мед и масло тече само заеми и бъжи
50
0
 
2
 
! Отговори
ени преди 9 години
До Анонимен 37Прочети какво си написал , виж колко грешки имаш , после коментирай и давай акъл!!!
49
1
 
8
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
За съжаление в България неграмотни, мързеливи и крадливи чрез своя купен глас живеят на гърба на умните,честните и работливите. Това било социална политика. Позорна политика.
48
4
 
5
 
! Отговори
Vesso преди 9 години
До Анонимен 51Помниш ти - таратанци. А помниш ли плановата икономика, или как си бършеше *** с вестници, или 2-та килограма банани само за Нова година? Щото и ние помним че ГЕРБ и Дянков връзваха икономиката в най-голямата криза на съвременна Европа, както и половин година протести. И стига с живите факли - един млад човек (например Пламен от Варна) не може да я докара до там че да си драсне клечката. Нито беше беден, нито недъгав. Това да се приписва на ГЕРБ е див селски червен популизъм.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА, ЗА и пак ЗА образователен ценз, при това не само за гласуване! Да има такъв и за шофьорските курсове(ако вече не са го въвели). Да има и ценз за тези в парламента ако не друго поне някакво ниво да покрият при това не с фалшиви дипломи. Кажете ми как някой, който не знае какво е това атом ще гласува (и гласува) на референдум за ядрената енергетика?В ерата на информацията това да не можеш да прочетеш 3 реда не те прави нечовек не но ще ти ограничава правата. Ако искаш да гласуваш - Учи!
46
0
 
9
 
! Отговори
Мей-мей преди 9 години
Крайно време е да се въведе образованелен ценз.Професора е прав.хора ,които не могат да четат,нямат право да определят бъдещето на децата ни.В Древна Елада от където е взаимствана тази демократична система,право на глас са имали само свободните граждани т. е пак е имало някатво ограничение.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя и другите врачки не ги ли е срам да се показват по тв.нищо не познаха
44
3
 
5
 
! Отговори
ime преди 9 години
Правителство "пълно мазало". Това ми хареса.
43
6
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 9 години
Какво задължително гласуване бе, вие нормални ли сте. Това е все едно да ме задължат да ходя на футболен мач. Ще ходя когато тези на терена са показали, че играят добре, пораждат позитивни емоции в мен и след края на мача се прибирам доволен в къщи. Ако не няма да ходя. Партиите трябва да ни накарат да гласуваме с идеи и осъществяването им, а не със закон. Аз съм твърдо против задължителното гласуване, виж за образователен ценз - с две ръце.
42
4
 
15
 
! Отговори
ганчо преди 9 години
И аз съм "За"! Тогава БеСиПе и ДеПиСе няма да помиришат власт! Амин!
41
2
 
7
 
! Отговори
кк преди 9 години
Г-н Професоре, 2+2=4 само в аритметиката. При парламентарни избори настройката и мобилизацията е съвсем друга. Но искам да Ви кажа, две неща: 1. Вот, за който няма изискване за гласуване 50%+1, а дори и 10% гласували решават нещата, не е ват. 2. Обиколете България, спрете се пред Войнишките паметници и пребройте колко имена на Нобелови лауреати има на тях! Вие сте умен човек и ще разберете за какво иде реч.
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
70 % дебилни граждани сметнаха ,че те не могат да изкажат свое мнение и е редно на всеки 3-*** негласували да има по 1 млад ,необразован гласоподавател на ДПС ,който да ги управлява .Така 1 *** е повече от 3-*** българи. Срам ! това е.
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 *** от Столипинова важи калката 3 висшистки от София !Тя ще каже как да се направи правителство и кой да управлява, а не 3-те *** висшистки ,които смятат ,че няма достоен кандидат за техния глас.Това - при 33 % избирателна активност !За да може някоя фукла с висше образование да може да се сравнява с простата неука *** на 18 години ,трябва 100 % избирателна активност.Това е .
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
опа - грешка - при елеектроно гласуване герб става с 62 процената а РБ -с 18 не с 12
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
върнете белите бюлетини. Искаем правото на недействителен вот.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
големият "победител" спечели с 9 процента - СРАМы СРАМ.СРАМ!
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако се въведе електронно гласуване Герб става с 62 процента, РБ с 12, а БСП - някъде със 7-8 процента, а ДПС с 3. машинното няма да даде съвсем тези резулатти но е стъпак в тази посока. - силон дясно и слабо ляво.