При парламентарен вот - правителство "пълно мазало"

В много държави бюлетина можели да попълнят само грамотните
Обновена: 27 май 2014 14:16 | 27 май 2014 10:28, Веселина Йорданова
62
При парламентарен вот - правителство "пълно мазало"
Михаил Константинов. Снимка: архив, БулФото

Ако вотът беше парламентарен, щяхме да имаме правителство "пълно мазало", коментира проф. Михаил Константинов резултатите от евроизборите пред TV7.

Още по темата
Той обясни, че при тези резултати освен петте партии, които ще имат евродепутат, в Народното събрание щяха да влязат и АБВ.

Математикът анализира и резултатите от преференциалния вот, които вероятно ще изместят Сергей Станишев от първото място в листата на БСП, и Меглена Кунева от тази на Реформаторския блок.

"Една система, при която гласът на един Нобелов лауреат е равен на гласа на един неграмотен човек, не може много дълго да съществува", убеден е Константинов.

По думите му един от начините за въвеждане на образователен ценз вече е реализиран.

„В много държави, които се гордеят с тоталната си демокрация, бюлетината е толкова сложна, че ефективно могат да я попълнят само грамотни хора“, отбеляза математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и аз съм за това - въведет изцяло машинно гласуване - няма пенсионер който да не ползав банкомат, но турците и циганиет ще се озорят. Ако от БСп имат аколъ ще го въведат час по-скоро за цялата страна - и то не експерименталон а задъжително. Е - може да загубя тнякой и друг глас, обаеч Бареков и ДПс ще са наполовина на това което са, ако са ( затова най-голеим противнииц са именно ДПС), за сметак на което РБ ще скочат почит двойно... Герб също ще се покачат макар и не с толокав много.
33
4
 
12
 
! Отговори
до 35 преди 10 години
Ами точно такива умници като тебе са против задължителното гласуване, ако имаше задължително гласуване БСП можеше да няма нито един евродепутат, Бареков със сигурност щеше да бъде под 4% Атака нямаше да има и 1%. Сега си седнал и ревеш, че само 30% били гласували. Ами такива са правилата на играта, вие комунистите можехте да ги измените ама щеше да бъде още по лошо за вас.
32
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо няма медийма истерия че 70%от народа не е гласувал и реално някакви 30%избрали Бойко,Бсп и Барека???25%*** останалите разни общинари гласували под строй.Не се говори за заплати,здравеопазване,за референдум за излизане България от ЕС и Нато,за банките,за изгонване на монополите?Медиите промиха мозъка на хората-с изключение на гласувалите за АТАКА.В Европа печелят националистите-тук ДПС,мутрата и новото ГМО Бареков
31
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя бояждия се чуди каква машинация да извърти та господорят му Мутра да може да спечели някой и друг глас повече и да си довърши започнатото - съсипването на БЪЛГАРИЯ.
30
1
 
7
 
! Отговори
Пламен Петков преди 10 години
До ДЪРТАККак мислиш да си намериш работа като си неграмотен.Погледни се как пишеш.Някога учил ли си ,че има и запетаи.Някога учил ли си кога се пишат главни букви? Мислиш ли,че си в състояние да напишеш правилно заявление за постъпване на работа?
29
1
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До ТерминаторС двоен аршин мерим.За майката от Кнежа веднага се задействаха социалните и взеха децата!Зад нея имаше секция с КНИГИ!А тук дете-булка ,ромощи,утре и ще роди и пак помощи....Не че казвам нещо ново.
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Утре Константинов ще каже другите да не гласуват и тогава ще стане диктатура на болния му мозък, а не демокрация.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БЪЛГАРИ, ОМРАЗАТА И РАЗДЕЛЕНИЕТО ЩЕ ВИ ПОГУБЯТ !
26
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въведете изцяло машинно гласуване и тогава неграмотните ще отпаднат от само себе си. То сега какви ли улеснения не им предлагаха, та даже в последния момент ДПС промени бюлетината в дясно цифрите да са изписани в кръгчета и пак електората на БСП се изложи та вместо вожда си Станишев избра никому неизвестният Момчил Неков с над 50 хиляди преференции. Ами тези 50 хиляди човека по добре въобще да не гласуват.
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А да гласуваш за .., за кой е все едно?
24
4
 
24
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Сега разбирам защо *** се хвалеха"плати си човека и два пъти гласувах за него с 15."
23
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да гласуваш за мутра е като жена да се омъжи за изнасилвача си
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Грешките на РБ: 1. Кунева - преди я наричаха "червена кукувица", сега стана "демократ" ! А хората не и вярват и може би с право ! 2. Обещанията за коалиция с Боко. Няма десен човек, който да иска на власт милиционер. 3. Корман Якубов Исмаилов - ДПС-2 и слуховете за финансиране от Турция, който не можаха да опровергаят.
21
21
 
6
 
! Отговори
ДЪРТАК преди 10 години
МАЗИЛОТО СИ ТИ ДЪРТАК СТИГА СЕ БЪРКА ТАМ КЪДЕТО НЕ ТИ Е РАБОТАТА МАХАЙ СЕ ИМА МЛАДИ И МНОООООГО ПО УМНИ ОТ ТЕБ ОТ ТАКИВА ДЪРТАЦИ НИЕ НЕМОЖЕМ ДА СИ НАМЕРИМ РАБОТА
20
2
 
33
 
! Отговори
Дай, боже преди 10 години
Това е решението много сложна бюлетина, която да се попълва само от грамотни и разумни хора.
19
5
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
само,че в държавата българия на неграмонтите ще им попълнят бюлетините и ще им ги пъхнът в джобовете.
18
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От резултатите от изборите може да се направи извода, че голяма част от българите са почитатели на цирковото изкуство и Клоунът наистина им е липсвал. Цяла година ...
17
6
 
8
 
! Отговори
Ива преди 10 години
Някой червен бот се е престарал да цъка минуси. Дали ако "+" стане червен, ще започнат да харесват коментарите, ей тъй, както гласуват на избори - "За червените съм"
16
3
 
28
 
! Отговори
Веско преди 10 години
Мая не трябваше да прави бюлетината с кръгче и квадратче,а с кюфте и кебапче.Тогава грешка нямаше да има.Бюлетина според техните избиратели.Много ги надцени.
15
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
УМОЛЯВАМЕ БОРИСОВ ДА СИ ПЛАТИ МАСРАФА НА ЗАСТЪПНИЦИТЕ ОТ ГРАД ВАРНА,БЯХА НИ ОБЕЩАНИ ПО 100 ЛЕВА НА ЧОВЕК И ПО ДВА ЛЕВА НА ВСЕКИ ДОКАРАН,ИМАМЕ ИНФОРМАЦИЯ ЧЕ *** ОТ МАКСУДА ВЕЧЕ СА СИ ВЗЕЛИ ПАРИТЕ,МОЛЯ БЪДЕТЕ КОРЕКТНИ ЗАЩОТО ДРУГИЯТ ПЪТ *** ДА ВИ СТАВАТ ЗАСТЪПНИЦИ