Екипи от големи болници попълват недостига в спешната помощ

Андреева назначава временен шеф на столичната "Бърза помощ"
Обновена: 2 юни 2014 19:22 | 2 юни 2014 16:45,
134
Екипи от големи болници попълват недостига в спешната помощ
Таня Андреева. Снимка: БТА

Здравният министър Таня Андреева назначава от утре временно изпълняващ длъжността директор на столичната "Спешна помощ".

Още по темата
„Директорът на РЗИ София-област д-р Александър Златанов ще бъде командирован да изпълнява длъжността, докато изтече болничният на д-р Георги Гелев, което се очаква да стане в средата на месеца“, каза здравният министър.

Таня Андреева не даде директен отговор дали след завръщането си на работа д-р Гелев ще бъде уволнен, но намекна за това, като посочи, че за нея има „сериозен проблем“ в мениджмънта на Центъра за спешна помощ София-град.

Тя уточни, че намесата на Министерството на здравеопазването за такъв казус не е нормалният начин. По думите й работа на директора на центъра е да разрешава проблемите от такъв характер.

Министър Андреева посочи още, че в краткосрочен план проблемът с недостига на лекарски екипи, които да оказват спешна помощ в София, ще бъде решен, като се осигурят екипи от други лечебни заведения в столицата.

Става въпрос за „Пирогов“, Окръжна болница, ИСУЛ и ВМА. Всяка от тези болници може да осигури между 4 и 5 екипа.

"Поемам поста на временен директор на Спешна медицинска помощ-София с отговорност и готовност да се върши много работа", каза д-р Александър Златанов.

Той посочи, че неговата първа задача на ръководния пост ще бъде да се успокоят софиянци, че ще получават адекватна спешна помощ. Наред с това д-р Златанов ще търси баланс и при исканията на работещите в системата.

Новият временен директор ще работи за това да се съкрати времето, в което линейката пристига при пациента от момента на повикването, което, по думите му, ще стане след оптимизиране на системата.

Златанов ще работи и по идеята за позициониране на екипи на Спешна помощ на различни места в града, така че пациентите да бъдат обслужени максимално бързо и да бъдат транспортирани при необходимост до най-близката болница, така че екипът да бъде готов да поеме нови случаи.

Не на последно място Златанов изтъкна необходимостта от възстановяване на доверието между лекар и пациент, което е „позагубено“ в годините.

На въпрос за какъв период от време екипи на големите столични болници ще помагат на столичния Център за спешна помощ д-р Златанов не даде отговор. Той не коментира и дали ще има нова кадрова политика в столичния център.

По отношение на исканото от спешните лекари шоково увеличение на заплатите със сто процента Таня Андреева каза, че това не е решение само на здравния министър. Предстоят разговори с Министерството на финансите, което ще има последната дума дали може да има някакво увеличение, в какъв размер и от кога.

Министър Андреева каза още, че към момента няма яснота за това какви заплати се получават в Спешна помощ в столицата, какъв е броят на щатовете в Центъра както и какъв е броят на линейките, тъй като е получила разнопосочна информация.

До десет дни Таня Андреева ще очаква първите анализи по тези въпроси от изпълняващия длъжността директор на ЦСМП-София. След това ще бъдат предприети и първите стъпки за реформи в Центъра, уточни министърът.

Според информацията, която Андреева изнесе днес пред журналисти, общо 7 хиляди са щатовете в Спешна помощ в страната, като 400 са незаети, а от тях една четвърт са в София. Андреева коментира, че за нея е необяснимо защо в столицата има толкова много незаети места в бързата помощ. Предстои новият изпълняващ длъжността директор на ЦСМП-София да анализира как се разпределя финансовият ресурс от незаетите. Именно тези разходи ще се преструктурират, така че да се осигури заплащането на допълнителните екипи, които ще оказват спешна помощ, каза Андреева.

От обяснението на здравния министър стана ясно, че д-р Георги Гелев е „спестявал“ средства, като е раздавал за възнаграждения финансовия ресурс за целия щат само за заетата численост. Тоест имало е хора, които не работят, но по документи получават заплати, обобщи здравният министър.

Министър Андреева коментира, че за да се стимулират специалисти по спешна медицина да работят в бърза помощ, ще се направи промяна при размера на основната заплата. Ако има ясно разписани основни заплати в по-висок размер, лекарите ще имат сигурност и ще са склонни да приемат работата. Извънредният труд ще се заплаща допълнително, коментира тя.

Ще се работи по възстановяване на спешния телефон 150 като паралелен на телефон 112, каза още Андреева и допълни, че подобна е системата в поне десет европейски държави. Вече е внесено и предложение за промени в Наказателния кодекс за увеличаване на санкцията при фалшиви обаждания. Министърът уточни, че под фалшиви сигнали се разбира, когато се установи, че няма такъв адреси или човек, какъвто е заявен при обаждането в Центъра.

По отношение на нормативните промени, поискани от Асоциацията на работещите в спешната помощ, здравният министър коментира, че до края на месеца ще бъдат разгледани от Министерството на здравеопазването и ще се вземат мерки за промени, които да удовлетворят исканията на лекарите. Припомняме, че от асоциацията поискаха увеличение на заплатите на работещите в системата, увеличение на броя на екипите в Центъра и да не бъде отстраняван д-р Георги Гелев. Те настояват за ясно регламентиране на спешни случаи и отложена спешност и нормативно въвеждане на алгоритми за работа.

 

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
18
 
! Отговори
оцапахте я преди 9 години
Тая министърка я свърши като кучето на ниватаТо че работа няма да свърши,ама напълно демотивира хората да работятМного голям енергиен вампир е.Оцапахте я,другари.Хайде да си ходите вечеКойто ял,ял.
83
0
 
7
 
! Отговори
#оставка преди 9 години
До ognyanzИ това е вярно, но на хората им е писнало и скоро ще излязат с точно с такива искания. Вярно е, че бюджетът не е безграничен. Също обаче е вярно, че неща като заплатите на лекари, учители и преподаватели, пък и пенсиите, отдавна трябваше да са на съвсем различно ниво от това в момента.Понеже, нека сме откровени - когато са нужни средства, се намират. Например, цяла година гледаме как стотици полицаи охраняват парламента. Просто никой не иска да прави политики, а всички замазват.
82
5
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
В един момент нещата просто избухват. Добре, хайде да помислим това оправдава ли всякакви искания. Ако учителите поискат 100% увеличение на заплатите, кой ще излезе да каже, че не ги заслужават? Ако пенсионерите поискат 100% увеличение на пенсиите, трябва лли да им се откаже? А по тоя път е ясно, докъде ще стигнем. Това, което искам да кажа, че повечето хора ще подкрепят искането ви за по-добри условия на труд и по-добро заплащане, но държавния бюджет не е бездънна яма, и не е само за здраве.
81
0
 
8
 
! Отговори
#оставка преди 9 години
До ognyanzАми те медиците това казват - че не са от вчера и затова очевидно не са причинени от шефа, когото министърката иска да уволни. Хората им е писнало, а тя се държи нагло. В един момент нещата просто избухват. Естествено, феновете на конспирации могат да намерят и доводи за политическа поръчка. Както знаем, според същите фенове, всички хора, които протестират, са платени. Човек разсъждава от гледище на това как той лично би постъпил.
80
5
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Проблемите на спешната помощ не са от вчера. Не си спомняМ по времето на правителството на ГЕРБ медиците да са протестирали за по-високи заплати. Сигурно заслужават увеличение, но искането на 100% повишение вече доста намирисва на политичека поръчка.
79
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ще искаме прозрачно да се покажат фишовете с ,,хонорарите,, на тия 4 души дето ще ги пратят от ПироговСигурно ще им дадат два-три пъти по-голяма надницаНищо, нека!То вече висши чиновници почнаха ,,да търкат наровете,, в Софийския затвор за злоупотребиАндреева да стяга вазелина
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво се чуди таяТя защо никога не е работила в Цсмп?Другите да не са по-прости от нея?
77
1
 
12
 
! Отговори
магазин за левче преди 9 години
По 5 за лев да ги събира да й работят като парамедици , ми е все едноВажното е ,че се видя колко некадърна и *** жена е тая връзкаркаВсички хора по улиците в интервюта днес бяха по-подготвени за нейния постЯвно големи пари е прахосала и сега се прави на тапа пред медиите,извърта и клинчи от неудобните въпросиМинистерството предлага висококачествен продукт като магазините за левче
76
0
 
9
 
! Отговори
цацаров казал: преди 9 години
Всички некадърни министри на здравеопазването да полагат по 100 часа обществено полезен труд месечно в спешната помощ като парамедици и въпросът с недостига на кадри ще се решиДа се фръцка на пресконференции като пишман експерт всеки може.
75
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Не било работа на министерстовото ,да се занимава с такъв казус" Ами с какво се се занимаваш ,с това каква ти е прическата ли?
74
1
 
9
 
! Отговори
становище преди 9 години
министърката не е социалистка, тя е национал-социалистка
73
0
 
6
 
! Отговори
до 77 преди 9 години
Тоя генерал не беше ли някакъв кожен лекар?Каква спешна помощ ще организира?Дядо генералчо сега ще понапълни гушката с парички от общината.
72
0
 
11
 
! Отговори
след тях и потоп преди 9 години
,,големи,, болници с тежки дългове към бюджетаТолкова ли много излишен медицински персонал поддържат,та ще пращат в Цсмп на командировкаПо закон могат да ги задължат само месец да роботят другадеПосле кво става?След нея и потоп,а!
71
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Андреева само на разходки из чужбина е ходилаДнес се чудеше като кифла защо има незаети щатове в цсмп софияАми защото е много ,,престижно,, да те снимат в ,,разни,,пози,докато спасяваш човешки живот и да ти коментират прическата.Ами,*** смотана,ако поработиш без почивка 12 часа и на теб ще ти ,,падне боята,, ,дето си се наплескала с 2 килограма тежък грим
70
0
 
7
 
! Отговори
#оставка преди 9 години
Уфсъ, оставка!
69
0
 
9
 
! Отговори
спешен лекар преди 9 години
Ще си го преместя,ако ще от Луната да ги събираНяма да съм камикадзе и да се озъртам за ,,журналисти,, на българската ,,Ал джазира,,/нюз7/,докато работяАз ще спасявам хора,а някоя кипра от ТВ-то ще ми коментира прическатаМестим!Работете си за слава на БСП!
68
2
 
10
 
! Отговори
хайде сега преди 9 години
да видим, как " генерал " тонев ще си сложи бялата престилка с реактивните двигатели и ще започне най- накрая да работи като лекар с 600 лв. в Бърза помощ ! Хеееееееееееее- хехе !
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не на локаута в "бърза помощ"! Оставка на здравният министър на секундата!
66
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Госпожата гледа като наакана, осван това ми се вижда и леко гузна! Я да видим ка се нарича, заместването на едни работници с други при стачка? Май "локаут" беше. А това е силно дясна практика - тип див капитализъм! А сега да видим за лявото ли гласувахте другари комунисти? Въпрасът е "риторически"!
65
3
 
15
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Както и троловете на мутреса Моника да плюят по Б. Борисов няма да успеят да му повлияят на авторитета. Искат или не в момента той е най добрия Държавник. Говори откровено и отговорно какво да се прави. Другите мекерета като Станишев, Местан , Сидеров и най-вече Бареков обещават реки от мед и масло безплатно. Да ама няма как да стане, защото няма безплатен обяд.